Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
23:18:32

Χαλκίδα

Έγινε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τις πρέπουσες τιμές τελέσθηκε σήμερα (Σάββατο 25 Νοεμβρίου) η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, του 46χρονου Χαλκιδέου Φιλόθεου (Θεοχάρη).

Παρά τη βροχόπτωση οι αρχές της πόλης, ο κλήρος και ο ευσεβής λαός συγκεντρώθηκε στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας για να υποδεχθεί τον νέο ποιμενάρχη, να αναφωνήσει την ευχή-ιαχή «Άξιος», να εκφράσει τα διάχυτα συναισθήματα πνευματικής χαράς για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην Αποστολική Μητρόπολη των Θεσσαλονικέων και να συμπροσευχηθεί στην τελετή ενθρόνισης, που αποτελεί ιστορικό γεγονός.

Με στίχους από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά», ξεκίνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος: «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά».
Στον κατάμεστο από κόσμο Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο νέος ποιμενάρχης άκουσε πολλές φορές το «Άξιος», συγκινήθηκε, χάρηκε για την παρουσία του κόσμου και κάλεσε τους νέους να ζήσουν «μαζί την περιπέτεια της ζωής», αποκαλώντας τους «φίλες και φίλοι», θυμίζοντάς τους παράλληλα το τραγούδι «Δίψα» του Νίκου Πορτοκάλογλου, αλλά και ένα απόσπασμα από έργο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.
Κάλεσε τους πιστούς να τον γνωρίσουν, «καλούμαστε να γνωριστούμε και μαζί να γνωρίσουμε το κοινό της ζωής» και να γνωρίσουν παράλληλα τον Χριστό.
«Ό,τι έχουμε στον Θεό ανήκει, τίποτα δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό ο οποίος κυβερνά τα πάντα με τον πλούτο της πανσοφίας του», είπε, ενώ απευθυνόμενος στους κληρικούς της Θεσσαλονίκης, τους κάλεσε να βρίσκονται κοντά στο ποίμνιό τους.
«Να σηματοδοτήσουμε την εκκλησία ως μια πραγματικότητα που μοιράζει αυτό που είναι και μοιράζει αυτά που έχει. Δεν μας ενδιαφέρει η εκκλησία ναός, αλλά η εκκλησία λαός», ανέφερε.
Απηύθυνε προσκλητήριο σε κλήρο και λαό «να πραγματώνουμε την εκκλησία όχι με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τον τρόπο της ζωής μας».

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έφτασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο ναό. Ευλόγησε πριν εισέλθει στον ναό το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, φωνάζοντας συνεχώς «Άξιος». Συγκινητική ήταν η στιγμή του ασπασμού του με τον παραιτηθέντα πρώην Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος τον περίμενε στον προναό.

Η τελετή ενθρόνισης έγινε προεξάροχντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ενώ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη παρέστη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία & τη Θράκη, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο εκλεγμένος νέος δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, οι βουλευτές Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και Σίμος Κεδίκογλου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η τέως (υπηρεσιακή) πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, εκπρόσωποι της τοπικής και στρατιωτικής αρχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος μητροπολιτών, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος και πλήθος πιστών.

«Διαδέχεσαι τον Μητροπολίτη, τον από Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τον οποίο οφείλεις να τιμάς. Πάρθηκε μία δύσκολη απόφαση και η επιλογή σου δεν έγινε με κριτήρια ηλικιακά αλλά θέλω να πιστεύω, βαθύτερα και ουσιαστικότερα, κυρίως θεολογικά» - είπε μεταξύ των άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη.
«Συνεργαστήκαμε στην Ιερά Σύνοδο και εκτίμησα το ήθος σου, το εκκλησιαστικό φρόνημα, τη θεολογική σκέψη και παιδεία, και συνεπώς θα ασκήσεις μία κατά Χριστόν διοίκηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει να εργαστεί σε μία ιστορική Μητρόπολη και θα πρέπει να λειτουργήσει «ως οικονόμος και όχι ως ιδιοκτήτης και ως εικόνα του Θεού και όχι ως εκπρόσωπος ή αντιπρόσωπος», ευχόμενος «καλή Χριστού διακονία»

«Καλείσαι να βιώσεις το μυστήριο της Εκκλησίας στην συμβασιλεύουσα και το διάβα σου από την Ιερά Σύνοδο αποτελεί ένα σημαντικό εχέγγυο» ανέφερε ο Γέροντα Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, εκφράζοντας παράλληλα τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού, και σημείωσε πως «ο ρόλος πολιτείας και εκκλησίας διακριτός, αλλά χωρίς μία συμπόρευση σε μια σειρά ζητημάτων η πολιτεία είναι φτωχότερη και οι στόχοι αδύνατον να επιτευχθούν». Αναφέρθηκε στην ανάγκη για «αξιακή συμπόρευση εκκλησίας και πολιτείας», ενώ ευχήθηκε στον νέο ποιμενάρχη «αποτελεσματική και επιτυχή ποιμαντορική πορεία στο βαρύ και δύσκολο το έργο σας».

Ο περιφερεάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εστίασε στη μακρόχρονη χριστιανική παράδοση της Θεσσαλονίκης. Και κατέληξε: «Διαδέχεστε έναν σπουδαίο ποιμενάρχη, τον κ. Άνθιμο που είναι φάρος για μας. Σας εύχομαι να συνεχίσετε στα ίχνη που χάραξε και να ανοίξετε κι εσείς νέους ωραίους και καρποφόρους δρόμους»

Με αναφορές στη μικρή αποστολική εκκλησία της Θεσσαλονίκης, των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού, η οποία άκμασε και έγινε μεγάλη, καλωσόρισε τον νέο ποιμενάρχη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας:
«Το πηδάλιο αυτής της ιστορικής κιβωτού πιάνετε σήμερα στα άξια χέρια σας. Τα νερά δεν είναι πάντα απάνεμα και οι κλύδωνες ενίοτε μεγάλοι. Αχείμαστο λιμάνι να είναι πάντα η πατρική σας αγκαλιά. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ως δήμαρχος αυτής της πόλης αλλά και ως απλός πιστός, ο Τριαδικός Θεός να σας χαριτώνει και να σας ενδυναμώνει:
-να σταθείτε Άξιος των Άγιων και των σπουδαίων προκατόχων σας
-να σταθείτε Άξιος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων.
Το έργο σας σε αυτή την ιστορική Μητρόπολη να είναι θεοφιλές. Και η ποιμαντορία σας «φιλόθεη», όπως και το όνομά σας δηλοί.»

Μια πόλη πνευματικά καλλιεργημένη χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου και περιέγραψε τον νέο Μητροπολίτη ως έναν άνθρωπο που έχει τρόπο να εμπνέει, να ενθαρρύνει, να αναπτερώνει, να ξεκλειδώνει καρδιές και του ευχήθηκε να προχωρήσει με βηματισμό στον οποίο «όλοι μαζί θα είμαστε δίπλα σας».