Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
22:57:06

Χαλκίδα

Ενθρονίζεται Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Φιλόθεος (Θεοχάρης)

Το πρόγραμμα της τελετής ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Φιλόθεου (Θεοχάρη)
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΗΣ !

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην ιστορική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας γίνεται η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου (Θεοχάρη)

- Η τελετή ενθρόνισης θα γίνει παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος και εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
- Η επιλογή του ναού της Του Θεού Σοφίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι: Πρόκειται για την παλαιά μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και μετρά μια ιστορία αιώνων, με την αρχαιότερη γραπτή αναφορά που σχετίζεται με το κτήριο να χρονολογείται στο 795 μ.Χ. (ενώ ένας προγενέστερος χριστιανικός ναός προϋπήρχε στο ίδιο σημείο τουλάχιστον ως τον καταστρεπτικό σεισμό του 620 μ.Χ.).
- Η υποδοχή θα γίνει απέναντι από τον καθεδρικό ναό. Η αρχική σκέψη να γίνει σε κάποιο σημείο της οδού Εγνατίας και η πομπή να μετακινηθεί πεζή προς την εκκλησία εγκαταλείφθηκε, καθώς κρίθηκε σκόπιμο σε ημέρα και ώρα που είναι ανοιχτή η αγορά να μην ταλαιπωρηθούν εργαζόμενοι, επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης.
- Σεβόμενος το τυπικό της Εκκλησίας, μετά την εκλογή του, στις 10 Οκτωβρίου, δεν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο έχει ενημερωθεί πλήρως για όλα τα σοβαρά ζητήματα της Μητρόπολης. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Επίσκοπος Ωρεών και πλέον απερίσπαστος αφοσιώνεται στα νέα του καθήκοντα.

ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ
Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα φτάσει στην πόλη το πρωί του Σαββάτου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, επικεφαλής Μητροπολιτών και οι Αρχές της πόλης, θα τον υποδεχτούν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Στη συνέχεια, εντός του ναού, θα γίνει η τελετή ενθρόνισης.
Στην τελετή θα παραστούν 30 και πλέον Μητροπολίτες, από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων ο Χαλκίδας Χρυσόστομος, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, κληρικοί της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, καθώς και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, γενέτειρας του νέου Μητροπολίτη.
Σύμφωνα με το τελετουργικό, θα γίνουν προσφωνήσεις από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον τοποτηρητή για τις λατρευτικές εκδηλώσεις Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου, τον Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος θα διαβάσει το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και θα ακολουθήσει ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη.

Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΥ
Την Κυριακή (26 Νοεμβρίου) το πρωί, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος θα προεξάρχει του Όρθρου και Αρχιερατικού Συλλείτουργου, στο ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Αμέσως δε μετά το πέρας της λειτουργίας, εντός του ναού, θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Από τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του. Με την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, στις 11 το πρωί, στην Κοσμητεία της Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σχολή στην οποία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές.

...........................................................................................................................

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μετά τις σπουδές του, διακόνησε στη Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 2002 εκάρη μοναχός, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, από τον οποίο έλαβε και το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Χαλκίδας ως ιεροκήρυκας και ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στο κατηχητικό, στις κατασκηνώσεις, στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και στις σχολές γονέων.
Με απόφαση του αρχιεπισκόπου, διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, το Μάρτιο του 2019 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, χειροτονήθηκε επίσκοπος Ωρεών.
Στις 9 Οκτωβρίου 2023, με πρόταση του αρχιεπισκόπου, εξελέγη με από το Σώμα της Ιεραρχίας ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

...........................................................................................................................