Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
06:09:38

Χαλκίδα

Βίαιη σύλληψη διανομέα από λιμενικούς

ΒΙΑΙΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε αντιμέτωπος με την αδικαιολόγητη βία των ενστόλων και φορτωμένος το ...μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη


Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με το... μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο τρομερό παράπτωμα να κινηθεί με το μηχανάκι της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο μπροστά από το Κόκκινο Σπίτι, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης που εργάζεται.

Ο 24χρονος βρέθηκε αντιμέτωπος με την αδικαιολόγητα βίαιη συμπεριφορά των λιμενικών που τον συνέλαβαν.
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι λιμενικοί –στον πεζόδρομο μπροστά από το Κόκκινο Σπίτι- έριξαν στο έδαφος τον εργαζόμενο, τον ακινητοποίησαν με κεφαλοκλείδωμα, ενώ στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στα κρατητήρια.

Το περιστατικό, με την βίαιη και αδικαιολόγητη σύλληψη του διανομέα συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου. Ο 24χρονος ξεκίνησε να παραδώσει παραγγελία κινούμενος αναγκαστικά στον παραλιακό πεζόδρομο της Χαλκίδας, καθώς εκεί βρίσκεται το κατάστημα που εργάζεται και δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή. Μερικές δεκάδες μέτρα από το κατάστημα τον σταμάτησαν άνδρες του Λιμενικού, καθώς ο χώρος βρίσκεται στην δικαιοδοσία τους, ενώ στην εξέλιξη του περιστατικού οι λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη του νεαρού διανομέα.

Σήμερα (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου), οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στα δικαστήρια της Χαλκίδας, με την διαδικασία του αυτοφώρου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της «βίας κατά υπαλλήλων», «απείθειας» και «εξύβρισης».
Μέσω δικηγόρου ζήτησε και έλαβε αναβολή μέχρι τη Δευτέρα (25 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να προετοιμαστεί, να κληθούν μάρτυρες υπεράσπισης και να προσκομιστεί το οπτικοακουστικό υλικό.

Παράλληλα, του έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος και με διοικητικό οικονομικό πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού συνελήφθη κι ένας 25χρονος, συνάδελφος του 24χρονου διανομέα, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο και διαμαρτυρήθηκε για τη βίαιη συμπεριφορά των λιμενικών, όπως και άλλοι διερχόμενοι. Ο 25χρονος κατηγορείται για εξύβριση, ενώ αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Πέμπτης, μετά από εντολή εισαγγελέα.

Στο πλευρό του νεαρού εργαζόμενου βρίσκονται από την πρώτη στιγμή συνάδελφοί του από το Σωματείο Επισιτισμού & Ξενοδοχοϋπαλλήλων Εύβοιας, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Ωστόσο, ο νεαρός διανομέας δεν έχει τύχει της στήριξης των ιδιοκτητών του καταστήματος πού εργάζεται. Δεν πήγε κανείς από τους υπεύθυνους στα κρατητήρια να τον επισκεφτεί, δεν τηλεφώνησε στον ίδιο ή στην οικογένειά του, δεν βρέθηκε σήμερα στα δικαστήρια για να τον στηρίξουν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Παρέμβαση στον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για το «απαράδεκτο» γεγονός στην Χαλκίδα, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ενώ η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ απαιτεί «ν' αποσυρθούν εδώ και τώρα οι κατηγορίες που φόρτωσαν στον εργαζόμενο μόνο και μόνο επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη βία σε βάρος του».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με ανακοίνωσή του, καλεί τα Σωματεία και τους φορείς της Εύβοιας να καταδικάσουν «το νέο κρούσμα αυταρχισμού» και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα Δικαστήρια Χαλκίδας κατά την εκδίκαση, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται:
«Κυβέρνηση, υπουργείο και λιμενικές αρχές είναι υπόλογοι. Οφείλουν να δώσουν απαντήσεις και να αποσύρουν εδώ και τώρα τις κατηγορίες που φόρτωσαν στον εργαζόμενο μόνο και μόνο επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη βία σε βάρος του.
Η εργοδοσία έχει την υποχρέωση να καλύψει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση προέκυψε για τον συνάδελφο από το συμβάν που έλαβε χώρα εν ώρα εργασίας (πρόστιμα, δικαστικά έξοδα κλπ.). Ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει το εισόδημά του για όσο διάστημα δεν θα μπορεί να εργαστεί.»

https://www.youtube.com/watch?v=tSmwvDoI534