Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
05:47:03

Χαλκίδα

24ωρη απεργία την Πέμπτη, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

24ωρη απεργία την Πέμπτη, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Πανελλαδική 24ωρη απεργία, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του Νομαρχιακού Τμήματος Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία υζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το προς ψήφιση νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη θέσπιση διατάξεων που ελαστικοποιούν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις σε μια σειρά εργασιακών κλάδων, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο και την 5νθήμερη εργασία, που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση κ.α.

Συγκεκριμένα, με το υπό κατάθεση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο και, κυρίως, μέσω των αλλεπάλληλων δηλώσεων το υπουργού Εργασίας στα τηλεοπτικά (κατά προτίμηση) κανάλια, έχουν ανατραπεί όχι μόνο οι θεμελιώδεις εργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (1264 του 1982), αλλά ακόμη ο νόμος Χατζηδάκη (4808 του 2021) και ο νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου 2112/1920.
Ειδικά, μετά την κατάργηση του 5νθημέρου (εργασία το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση), όπου η Σαββατιάτικη απασχόληση θα αμείβεται με 40%, από 60% που ισχύει σήμερα, επεκτείνεται πλέον η τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ενώ μειώνεται η αποζημίωση για την Κυριακάτική αργία από +75%, στο 40%!
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι θα επιτρέπεται να εργάζονται και Κυριακή οι «βιομηχανίες τροφίμων - αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού ....οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή».
Να σημειωθεί ότι 7ήμερο εργάζονται λίγες επιχειρήσεις την Ελλάδα που έχουν σχέση με ασφάλεια, την ομαλή κοινωνική ζωή ή βιομηχανίες «συνεχούς πυράς» και δεν μπορούν να κλείσουν. Γι' αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει η πρόβλεψη της τέταρτης βάρδιας: τρεις για την καθημερινη-8ωρη λειτουργία και από δύο 12ωρα το Σαββατοκύριακο.

Που θα γίνουν συγκεντρώσεις

Στη Χαλκίδα θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, στις 10:30 το πρωί στο χώρο μπροστά από τα γραφεία του.
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης:
- στο Αλιβέρι, στις 10 το πρωί στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου.
- στο Μαντούδι, στις 10:30 το πρωί στην πλατεία
- στην Ιστιαία, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Συνομοσπονδίας του, στην Αθήνα, στις 10:30 το πρωία στο Σύνταγμα.

.............................................................................................................................

Η απεργιακή ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

«ΜΑΣ ΠΝΙΞΑΝ – ΜΑΣ ΚΑΨΑΝ – ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!
Τώρα, μαζική- πανεργατική απάντηση στην κτηνωδία της κυβέρνησης!
Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ σε ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος!
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίζει αυτό το τερατούργημα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η εγκληματική πολιτική της δεν υπολογίζει ούτε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε τον πόνο και τη δυστυχία που έχει πνίξει ολόκληρους νομούς της χώρας μας.
Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης όπως και κάθε αστικής κυβέρνησης. Αυτή γεννά τα εγκλήματα στα Τέμπη, στη Δαδιά, στη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.
Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα!
Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει το νέο τους έγκλημα! Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα συνδικάτα, όλος ο λαός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία θα οργανωθεί η αντίσταση και ο απεργιακός ξεσηκωμός:
Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που μετρά δολοφονημένους και αγνοούμενους. Υπεύθυνοι για αυτό είναι η Ε.Ε., η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
Καμία ανοχή στην εγκληματική τους πολιτική!
Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!
Αυτό το σύνθημα θα κυριαρχήσει και πάλι στους αγώνες του λαού μας!
Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!»