Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
06:16:46

Χαλκίδα

Έρχονται σημαντικές αυξήσεις στα διόδια

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ! ΣΥΝ 12% Ή ΚΑΤΑ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...

ΑΠΟ 3,30 ΣΤΑ 3,70 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ Ι.Χ. ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΦΙΔΝΩΝ ;
ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΟΔΟ ΝΑ ΖΗΤΑ ΤΑ ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ...

Ενώπιον αύξησης της τιμής των διοδίων κατά 12% ή κατά τι λιγότερο, βρίσκονται οι πολίτες, βιώνοντας ένα εντεινόμενο «γαϊτανάκι» ακρίβειας, εκ παραλλήλου και σωρευτικά των επιπτώσεων του βολικού ολιγοπωλίου στα καύσιμα και της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας στα τρόφιμα.

Οι Παραχωρησιούχοι των τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου),
- κάνοντας χρήση των κειμένων συμβάσεων, που προβλέπουν ότι «η αναπροσαρμογή διοδίων γίνεται στην αρχή του κάθε έτους με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου» και
- αξιοποιώντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί στις ακραίες τιμές του 12%,
προανήγγειλαν, με καθυστέρηση μηνών, την επιβολή των αυξήσεων για το 2023 από τον ερχόμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση δηλώνει «έκπληξη» για τις εξελίξεις και παριστάνει ότι «αιφνιδιάστηκε», χωρίς να πείθει.
Δεδομένου ότι το ζήτημα είχε τεθεί και κατά το παρελθόν αλλά κατόπιν άτυπης συμφωνίας (που είχε δημοσιοποιηθεί από φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης) προεκλογικά μπήκε σε αναστολή από τους ίδιους τους Παραχωρησιούχους, ως προσφορά τους στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήθελαν να αποφύγουν τυχόν ανατιμήσεις μιας και ίσως απειλούσαν το αφήγημά τους.

Οι Παραχωρησιούχοι επανήλθαν από τον Ιούλιο. Και όσο κι αν η Κυβέρνηση τους κατηγορεί (με ανακοίνωσή της) για «αναξιοπιστία», διεμήνυσαν ότι «οι χάρες δεν γίνονται δωρεάν»!
Με συνεχείς κινήσεις προς το Υπουργείο Μεταφορών και μετά από διαπραγματεύσεις που -ως αποδεικνύεται- απέβησαν άκαρπες, τελικά
- επιβάλλουν τις αυξήσεις άμεσα και μάλιστα,
- εκμεταλλευόμενοι το ζενίθ του πληθωρισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρ' ότι στη συνέχεια ξεκίνησε η αποκλιμάκωσή του και θα μπορούσαν οι ανατιμήσεις να είναι χαμηλότερες.

Οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου, απευθυνόμενοι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε «σημαντική αύξηση» των διοδίων.
Από πλευράς του, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών –στην ανακοίνωσή του- δηλώνει πλέον ότι «το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών».
Αν και με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, τους δίνεται το δικαίωμα να κάνουν μονομερώς αυξήσεις.

Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.
Κάποιες πηγές πάντως της κατασκευαστικής αγοράς αναφέρουν ότι «οι αυξήσεις που θα μπουν τελικά στα διόδια, θα είναι ενδεχομένως μικρότερες από τις προβλεπόμενες».
Σενάριο που μάλλον είναι το πιθανότερο, αφού και αυξήσεις επιφέρει για τους Παραχωρησιούχους και επιτρέπει στην Κυβέρνηση να παρουσιαστεί ότι διαπραγματεύεται και φέρνει κάποιο αποτέλεσμα...

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σύμφωνα με τις προθέσεις των Εταιρειών, όπως διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης, πρόθεση της Νέας Οδού είναι στα μετωπικά Διόδια Αφιδνών οι οδηγοί των ΙΧ θα πληρώνουν 3,70 ευρώ αντί των 3,30 ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ειδικότερα για τους Ευβοείς, να σημειωθεί ότι η Νέα Οδός -μέσω οχημάτων και πινακίδων, μέχρι στιγμής- εκδηλώνει εκ νέου τη διάθεσή της να ενεργοποιήσει το δικαίωμα που της παρέχει η σύμβασή της και να εγκαταστήσει αμφιπλευρικά μετωπικά διόδια στο δρόμο Χαλκίδα – Σχηματάρι, με κατ' ελάχιστο 0,75 ευρώ ανά διέλευση.