Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
22:21:41

Χαλκίδα

Μνημείο –ασυγχώρητου- κυνισμού από τον Σπύρο Πνευματικό

Μνημείο –ασυγχώρητου- κυνισμού
από τον (πολιτικό και) γιατρό Πνευματικό

..................................................................................................................

Πνευματικός: Οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου

Λινού (ΣΥΡΙΖΑ): «Η δήλωση Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας»

Πνευματικός εκ των υστέρων: Συγγνώμη μαζί με δικαιολογίες περί παρερμηνειών και διαστρεβλώσεων

........................................................................................................................

Τις χειρότερες των εντυπώσεων, ειδικά για έναν σοβαρό αστό - καθηγητή Ιατρικής, άφησε ο Σπύρος Πνευματικός, εκφράζοντας τη βαρβαρότητα και προβάλλοντας τη δυστοπία ενός Καιάδα για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.
Δημόσιος λόγος που όσο κι αν επιχειρηθεί να εξομαλυνθεί μέσω αναφορών για δήθεν παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις από κάποιους, θα παραμείνει ως μνημείο κυνισμού.

ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Σήμερα (Πέμπτη 8 Ιουνίου) το πρωί, προσκεκλημένος του ρ/σ Σκάι και του Άρη Πορτοσάλτε με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια, όταν ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, προχώρησε στις εν πολλοίς κυνικές δηλώσεις του.
Ο Σπύρος Πνευματικός περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».
«Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε «δεν γίνεται αυτό για σας»... Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό... δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω» υποστήριξε.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου, όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους/οφέλους).
«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει... Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο» υπογράμμισε ακόμη, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αξιολόγησης ιατρικών πράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μην γίνονται.
Και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα, πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΚΥΝΙΣΜΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

Όπως ήταν φυσι(ολογι)κό, οι δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Εκλογικής Επιτροπής και καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, σχολίασε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία.
Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Γι' αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο.»

O πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη σημερινή περιοδεία του στη Δυτική Αττική, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τις ακραίες δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του και την έκρηξη οργής που προκάλεσαν. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να βάλει μπόλικα «θα» στον λόγο του για την επόμενη ημέρα της Υγείας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί για κρυφή ατζέντα που αποκαλύφθηκε μετά τις δηλώσεις περί διαλογής ασθενών.

Οι ακραίες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού και τα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο ΕΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού Σκάι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη «γαλάζια» παράταξη ότι έχει κρυφή ατζέντα για την Υγεία, ενώ έκανε λόγο για ένοχη σιωπή της ΝΔ και του προέδρου της, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «όταν ο κ. Κατρούγκαλος έκανε μια δήλωση που δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ο κ. Πνευματικός έκανε την απαράδεκτη δήλωση για διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ, δεν έκανε τίποτα - τον κράτησε».

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ;...

Το απόγευμα, ο Σπύρος Πνευματικός προχώρησε σε αναδίπλωση. Ζήτησε συγγνώμη για τα λεγόμενά του, τα οποία όμως υποστηρίζει ότι παρερμηνεύθηκαν και διαστρεβλώθηκαν από κάποιους.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας με τη ΝΔ, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook αναφέρει:
«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του Σκάι πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας.»

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Η κοινή αντίληψη ότι στις δηλώσεις Πνευματικού δεν υπήρξε η παραμικρή παρερμηνεία και διαστρέβλωση, καθιστά τη συγγνώμη Πνευματικού ως κενό λόγο.

Το ότι ο Αμερικανοτραφής πολιτευόμενος, προφανώς ως νεοφιλελεύθερος που νοιάζεται μόνον για τους αριθμούς, δεν μπορεί να αντιληφθεί πως «μολύνει» την Ευρώπη με τις ιδέες του περί κόστους – οφέλους (σ.σ. υπό την ευφορία της ιδεολογικής ηγεμονίας του +40%, δεν τον προστάτευσε και ο δημοσιογράφος) δεν θα ήταν τόσο πρόβλημα εάν ο ίδιος παράλληλα, δεν ήταν και Αμερικανοτραφής ορθοπεδικός χειρουργός, που συχνά πιθανά θα καλείται να αποφασίζει για πολυτραυματίες που δεν έχουν ...καλή πρόγνωση...

Και βέβαια, κατά το μοτίβο παρόμοιων άστοχων ή και επικίνδυνων δηλώσεων των αντιπάλων και των απαιτήσεων Μητσοτάκη, το ερώτημα είναι: ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να διαγράψει τον υποψήφιο βουλευτή του; θα κάνει αποδεκτή τη συγγνώμη του λες και μας πάτησε λίγο κατά λάθος; ή θα τον διατηρήσει μαζί με τις ιδέες του;