Κυριακή 19 Μαϊου 2024
10:26:31

Χαλκίδα

Μαραθώνιος Καινοτομίας «Smart Sterea Hackathon»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργανώνει Μαραθώνιο Καινοτομίας, με την επωνυμία «Smart Sterea Hackathon».

Θα διαρκέσει από την Παρασκευή 30 Ιουνίου έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή, με φυσική παρουσία στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης (πρώην ΑΣΑΧ) στη Χαλκίδα και απομακρυσμένα, με εργαλεία τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να συμμετέχουν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, κοινωνιολόγοι, όπως επίσης φοιτητές και μαθητές και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με τις θεματικές (σημ.: ενδεικτικά αναφέρονται στο τέλος του κειμένου) του μαραθωνίου και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει σε ολοκληρωμένη εφαρμογή.
Πέρα από τους διαγωνιζόμενους και του μέντορες του Μαραθωνίου, μπορεί να συμμετέχει και κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να ενημερωθεί για τις ηφιακές δράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η βράβευση των ομάδων που θα διακριθούν, θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, στην πόλη της Λαμίας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://crowdhackathon.com/smartsterea/ 
Δήλωση Συμμετοχής ως Διαγωνιζόμενος: https://crowdhackathon.com/smartsterea/apply/ 
Δήλωση Συμμετοχής ως Μέντορας/Υποστηρικτής: https://crowdhackathon.com/smartsterea/supporters 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται η τελετή έναρξης (kick off meeting). Κατά τη διάρκειά της θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εικόνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (To σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας / Παρουσίαση του ψηφιακού βοηθού εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των πολιτών Sterea Chatbot / Αναδυόμενες τεχνολογίες, δράσεις καινοτομίας και ψηφιακές ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις) και της διαδικασίας, των στόχων και των θεματικών του Smart Sterea Hackathon.

............................................................................................................................................

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, είναι οι ακόλουθοι:
● Δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και συνεργασιών.
● Στήριξη της νεανικής, καινοτόμου επιχειρηματικότητας και καταπολέμηση της ανεργίας.
● Στήριξη της περιφερειακής οικονομίας, καθώς μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλη την Ελλάδα.
● Ανάδειξη καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν τόσο το κοινωνικό σύνολο, όσο και τους πολίτες που ασχολούνται με συναφή θέματα.
● Βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και στην αποτελεσματικότητα φορέων, που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα - κοινωνικές δράσεις, αξιοποιώντας τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες.
● Διασύνδεση με την κοινότητα τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας.
● Δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ψηφιακή Στερεά (Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών μαζί με τους πολίτες / Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού / Ψηφιακός μετασχηματισμός / Εκπαίδευση / Καθημερινότητα / Διαδικασίες)
Κοινωνική Πολιτική (Αντιμετώπιση ανισοτήτων / Πρόσβαση ευπαθών κοινωνικών ομάδων υπηρεσίες / Δημογραφικές προκλήσεις (πχ. γήρανση πληθυσμού) / Αντιμετώπιση κρίσεων)
Επιχειρηματικότητα & Τοπική Ανάπτυξη (Νέα επιχειρηματικά μοντέλα / Νέα σχήματα χρηματοδότησης (πχ. τοπικά τραπεζικά δίκτυα) / Αύξηση αριθμού και ποιότητας θέσεων εργασίας / Παρατηρητήριο επιχειρηματικής καινοτομίας)
Υποδομές στις Πόλεις (Ενέργεια / Ασφάλεια / Περιβάλλον)
Αγροδιατροφή (Περιβαλλοντικές Εφαρμογές / Αξιοποίηση του αγροδιατροφικού τομέα)
Περιβάλλον (Ενίσχυση των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές / Χρήση ανανεώσιμων πόρων / Ευαισθητοποίηση πολιτών – Εκπαίδευση)
Τουρισμός – Πολιτισμός (Τουριστική ενίσχυση - προβολή / Εναλλακτικές μορφές τουρισμού) 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ δήλωσε σχετικά:
«Ξεκινάμε από τη Χαλκίδα και θα ολοκληρώσουμε στη Λαμία τον Μαραθώνιο Καινοτομίας "Smart Sterea Hackathon". Βασικοί στόχοι μας είναι να προωθήσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, να καλλιεργήσουμε κουλτούρα συνεργασιών και να αναδείξουμε καινοτόμες ιδέες και λύσεις, που θα στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες. Απευθύνουμε κάλεσμα σε μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις εντός, αλλά και εκτός Στερεάς Ελλάδας και ευελπιστούμε να μετεξελιχθεί το Sterea Hackathon σε μια αστείρευτη πηγή καινοτόμων λύσεων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακής διακυβέρνησης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ τόνισε:
«Με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε το 1ο Sterea Hackathon καθώς αποτελεί μία ευκαιρία να αναδειχτούν καινοτόμες ιδέες από τους συμμετέχοντες, στις θεματικές ενότητες που έχουμε ορίσει. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νοοτροπία που την ορίζει η καινοτόμος σκέψη και η συνεργασία. Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη νέων ιδεών και η δημιουργία καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων ώστε να γίνουμε καλύτεροι ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!»