Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
05:29:57

Χαλκίδα

Φάνης Σπανός: «Μπορούμε περισσότερα με το νέο ΕΣΠΑ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΕΣΠΑ 2021–2027» ΣΤΗΝ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

Φάνης Σπανός: «Μπορούμε περισσότερα με το νέο ΕΣΠΑ»

Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2021-2027» παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον προϊστάμενο Κωνσταντίνο Λέμα και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής (ΕΥΔΕΠ ΣτΕ)Π

Παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, Σκύρου Γιώργος Μαυρίκος, Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο Αντιδήμαρχος Έργων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος και εκπρόσωποι φορέων.

Όπως επισημάνθηκε: «Κατά την προηγούμενη περίοδο, παρά τον εξαιρετικά μικρό προϋπολογισμό του προγράμματος, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν κρίσιμα και εμβληματικά έργα και δράσεις. Κορυφαία εξ' αυτών, το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας που ολοκληρώθηκε και λειτούργησε στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή, στην κορύφωση της πανδημίας. Ακόμη, με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Αρέθουσας, κατασκευάζεται το Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας και ολοκληρώνεται η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Χαλκίδας.»

Σε συνέχεια αυτού του συνοπτικού απολογισμού, παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός των προσκλήσεων ένταξης έργων και δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συνολικού ύψους 426 εκατ. ευρώ και αναλύθηκε η μεθοδολογία αξιολόγησης των προτεινόμενων προς ένταξη έργων.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχει μεγαλύτερη ανάγκη η Εύβοια και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ωρίμανσή τους. Επισημάνθηκε δε η ξεκάθαρη στόχευση στην υποστήριξη -με τη δέσμευση περισσότερων πόρων από την Τεχνική Βοήθεια- όσων φορέων αδυνατούν να εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες για να εντάξουν έργα στο νέο ΕΣΠΑ.

«Ευχαριστούμε τους συμμάχους μας για την ανάπτυξη της Εύβοιας, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων του τόπου για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα για την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:
«Προσφέραμε εμβληματικές υποδομές Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται. Συνεχίζουμε μαζί, δουλεύουμε συνεργατικά για να πιάσει τόπο και το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ. Πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά κάθε ευρώ, για να επουλωθούν ουλές δεκαετιών και να διευρυνθούν οι προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας.»

Βάκα: «Ο Δήμος Χαλκιδέων περιμένει αναλογική διαχείριση των κονδυλίων»

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Έλενα Βάκα αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που εκτελούνται στον Δήμο Χαλκιδέων και χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, με κυριότερα την ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου Βενιζέλου, την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου, καθώς και τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων, τον ηλεκτροφωτισμό των τριών πλατειών Αγίου Νικολάου, Αγίας Βαρβάρας και Πυροσβεστικής - Φριζή, την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας, την σύμπραξη με το Επιμελητήριο Εύβοιας για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας κ.α.
«Οι Δήμοι έχουν ιδιαιτέρως αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς να έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους... Το ΕΣΠΑ είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει λύση σε τέτοιες ανάγκες» και συνέχισε: «Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο 12ος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, είναι πάνω από το μισό της Εύβοιας και πάνω από το 1/5 της Στερεάς Ελλάδας και περιμένουμε αναλογική διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γιατί έχουμε πολλές ανάγκες.».