Κυριακή 19 Μαϊου 2024
11:35:59

Χαλκίδα

Πιο κοντά σε υδατοδρόμιο στη Χαλκίδα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι
για τη δημιουργία υδατοδρομίου
στην περιοχή Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την δημιουργία υδατοδρομίου στον όρμο Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα.
Εντός των ημερών αναμένεται και η σχετική ΚΥΑ για την αδειοδότηση ίδρυσης υδατοδρομίου.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Το έργο του Υδατοδρομίου Χαλκίδας περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις καθώς και νοητές, υδάτινες επιφάνειες.
Σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στο ypodomes.gr για τη χερσαία υποδομή:
Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου προτείνεται να χωροθετηθούν στο ΟΤ4, στο τμήμα δηλαδή της ΧΖΛ Χαλκίδας που βρίσκεται στον όρμο του Αγ. Στεφάνου. Περιλαμβάνουν και στεγασμένους χώρους και υπαίθριους.
ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
1. Ο επιβατικός σταθμός (κτίριο Α7 δύο όγκων), εμβαδού 450 τ.μ. και ύψους 3,0 μ., που συντίθεται από δύο επιμέρους κτίρια ίσης περίπου επιφάνειας (225 τ.μ. έκαστο), που υπερκαλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του Άρθρου 3, πργ. 2β του Ν. 4568/2018 (προηγούμενος νόμος υδατοδρομίων) για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκές επίπεδο εξυπηρέτησης επιβατών. Ο χώρος ανάμεσά τους αποτελεί το διάδρομο εισόδου – εξόδου του κοινού στην εγκατάσταση του υδατοδρομίου. Εντός των δύο αυτών κτιρίων θα λαμβάνουν χώρα οι απαιτούμενες λειτουργίες εξυπηρέτησης του πτητικού έργου (άφιξη – αναχώρηση – αναμονή επιβατών και οικείων τους, έλεγχος εισιτηρίων, έλεγχος και φύλαξη αποσκευών και φορτίων) ενώ θα υπάρχουν επιπλέον χώροι υγιεινής, γραφεία διοίκησης, αποθηκευτικοί χώροι κλπ. Ο επιβατικός σταθμός θα ανεγερθεί με τη μέθοδο της προκατασκευής (βιομηχανικό κτίριο μεταλλικού σκελετού).
Ουσιαστικά, μετά τη διαμόρφωση της συνολικής επιφάνειας της ΧΖΛ που θα υποδεχτεί τις εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου (καθαιρέσεις υφιστάμενων πρόχειρων κατασκευών, συμπίεση φυτικής γης, τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή κρηπιδωμάτων κλπ.), θα συναρμολογηθεί επί τόπου και θα καταλάβει τη θέση του στο χώρο χωρίς να λάβουν χώρα αξιόλογες εργασίες εκσκαφής θεμελιώσεως ούτε οικοδόμησης με την έννοια της χρήσης σκυροδεμάτων. Οι κατασκευές αυτού του τύπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες παγκοσμίως καθώς προσφέρουν ταχύτητα υλοποίησης, ασφάλεια κατασκευής, προσαρμογή στα ζητούμενα αισθητικά πρότυπα, βιοκλιματικό και αντισεισμικό σχεδιασμό, ποικίλες δυνατότητες εσωτερικής διαρρύθμισης, μικρή παραγωγή αποβλήτων ενώ, τέλος, μπορούν εύκολα ν' αποξηλωθούν σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του έργου.
2. Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση – αναψυχή) (κτίριο Β7), εμβαδού 450 τ.μ. και ύψους 5,0 μ., που θ' αναπτυχθεί στη νοτιοανατολική γωνία του ΟΤ4 και θα διαθέτει και εξωτερικό χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Όσον αφορά στον τρόπο κατασκευής, θα είναι της ίδιας λογικής (κι αισθητικής) με τον επιβατικό σταθμό.
3. Κλειστό υπόστεγο συντήρησης υδροπλάνων (κτίριο Γ7), εμβαδού 1.000 τ.μ. και ύψους 10,0 μ., εντός του οποίου θα υπάρχουν χώροι συντήρησης – επισκευής υδροπλάνων, τεχνικής υποστήριξης, αίθουσες εκπαίδευσης, γραφεία προσωπικού, χώροι υγιεινής, αποθηκευτικοί χώροι κλπ. Όσον αφορά στον τρόπο κατασκευής, θα είναι της ίδιας λογικής (κι αισθητικής) με τον επιβατικό σταθμό και το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
1. Χώρος επισκευής και εναπόθεσης (στάθμευσης) υδροπλάνων, εμβαδού 2.300 τ.μ., επί του οποίου θα σταθμεύουν τα υδροπλάνα πριν ή μετά την επισκευή – συντήρησή τους. Ο χώρος αυτός θα είναι περιφραγμένος για προφανείς λόγους.
2. Χώρος στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και ταξί, εμβαδού 2.300 τ.μ. και 250 τ.μ. αντίστοιχα. Οι χώροι αυτοί προορίζονται για την εξυπηρέτηση των επιβατών και των οικείων τους καθώς και για τους χρήστες των υπηρεσιών του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

[ Μετά τις σχετικές αδειοδοτήσεις για τους Λιμένες Κύμη, Κάραβου Αλιβερίου και Λουτρών Αιδηψού, η περιοχή του Αγίου Στεφάνου στη Χαλκίδα θα προστεθεί στο δίκτυο υδατοδρομίων της Εύβοιας, με μόνη εκκρεμότητα την αδειοδότηση ίδρυσης υδατοδρομίου στο Λιμένα Καρύστου.
Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Ευβοίας (ΟΛΝΕ) θα έχει τη δυνατότητα να προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων των Υδατοδρομίων ιδιοκτησίας του, προκειμένου, κατόπιν να υποβληθεί το αίτημα και για άδεια λειτουργίας τους.
Την κατασκευή και λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίων στην Εύβοια, έχει αναλάβει εξ' ολοκλήρου η Υδατοδρόμια Εύβοιας ΙΚΕ, θυγατρική της Hellenic Seaplanes.

Οι εγκαταστάσεις στους Λιμένες Κάραβου Αλιβερίου, Κύμης, Καρύστου και Λουτρών Αιδηψού προβλέπεται να λειτουργήσουν με προσέγγιση 1-2 υδροπλάνων ταυτόχρονα. Στο υδατοδρόμιο της Χαλκίδας (Αγ. Στέφανο) συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων, θα δημιουργηθούν υποδομές για προσέγγιση 3-5 υδροπλάνων ταυτόχρονα, θα αναπτυχθεί η κεντρική Βάση Συντήρησης των υδροπλάνων της εταιρείας και παράλληλα θα δημιουργηθούν υποδομές όπου θα ξεκινήσει την λειτουργία της η Ακαδημία Χειριστών Υδροπλάνων.
Μαζί με την λειτουργία των υδατοδρομίων θα δημιουργηθούν συνοδευτικές υποδομές για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους επιβάτες ενώ ετοιμάζεται και το πρόγραμμα δρομολογίων που θα συνδέουν με υδροπλάνα τα εν λόγω υδατοδρόμια με υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου, Βόλο και Σποράδες. ]