Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
07:03:08

Χαλκίδα

Ανησυχία στο Αλιβέρι για τη μονάδα δέσμευσης άνθρακα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, η γνωστοποίηση επένδυσης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (πρώτου τέτοιου έργου στην Ελλάδα) στο Αλιβέρι.

Με αφορμή αυτήν την γνωστοποίηση, ο βουλευτής Εύβοιας ΔΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου θέτει ερωτήματα ως προς την επαναφορά του εφιάλτη του RDF στο Αλιβέρι και εκφράζει τη σιγουριά ότι οι κάτοικοι και πάλι δεν θα το επιτρέψουν.

Η δήλωση Αποστόλου, έχει ως εξής:

«Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η εν κρυπτώ επενδυτική πρόταση της εταιρείας ΗΡΑΚΛΗΣ-HOLCIM για την κατασκευή εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα («CCS») στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Αλιβερίου της Εύβοιας.
Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε στην ENTERPRISE GREECE προκειμένου να χαρακτηριστεί ως «εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας» και να λάβει τα κίνητρα φορολογικής απαλλαγής, ταχείας αδειοδότησης και ενίσχυσης δαπανών, που ανέρχονται στα 284,5 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για δημιουργία 20 θέσεων εργασίας.

Τόσο η ΗΡΑΚΛΗΣ-HOLCIM όσο και η ENTERPRISE GREECE (που σημειωτέον εκπροσωπεί το Δημόσιο), θα πρέπει να απαντήσουν στην τοπική κοινωνία:
1) Γιατί δεν τους έχουν ενημερώσει για τα όσα σχεδιάζουν να υλοποιήσουν δίπλα στα σπίτια τους;
2) Γιατί η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης άρχισε και τελείωσε με τρόπο ώστε να λάβει την ελάχιστη δημοσιότητα;
3) Ποιες είναι οι καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, που από ότι φαίνεται δεν έχουν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί πουθενά αλλού; και
4) Ποια θα είναι η πηγή παραγωγής CO2;

Οι κάτοικοι με τους αγώνες τους δεν επέτρεψαν τη καύση του RDF.
Το ίδιο θα απαντήσουν και στη νέα επίθεση.»