Σαββάτο 20 Απριλίου 2024
06:48:22

Χαλκίδα

Ξεκινάει το νότιο τμήμα στο δρόμο Ραπταίοι-Νέα Στύρα-Στύρα

Συμβασιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το έργο «Ολοκλήρωση κατασκευής οδού Ραπταίοι – Νέα Στύρα – Στύρα (χθ 9,150 έως χθ 16,500».
Επί αρχικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 30%, το κόστος του έργου ανέρχεται σε 8,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρόκειται για έργο που αρχικά δημοπρατήθηκε το 2005, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, κυρίως λόγω της αδυναμίας των διαδοχικών αναδόχων αλλά και γεωλογικών προβλημάτων στο βόρειο τμήμα του.
Προκειμένου να αποπερατωθεί, η Περιφέρεια προχώρησε στις απαιτούμενες και χρονοβόρες διαδικασίες για την επαναδημοπράτησή του.
Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2021, εγκρίθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 8.700.000 ευρώ, από 16.182.072,25 σε 24.882.072,23 ευρώ, για την προσθήκη υποέργου καθώς και η επαναδημοπράτηση του έργου.
Μετά από σχετικό αίτημα, τον Φεβρουάριο του 2022, με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το έργο εντάχθηκε στη ΣΑΕΠ 056/2 του τρέχοντος Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τελικά (έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις απαραίτητες προσαρμογές σε μελέτες, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, απαλλοτριώσεις) δημοπρατήθηκε στις 20 Ιουνίου.
ΤΟ ΟΛΟ ΕΡΓΟ
Το συνολικό έργο προβλέπει την κατασκευή τμήματος μήκους 16,5 χλμ. της επαρχιακής οδού Λέπουρα – Κάρυστος με νέα χάραξη, προκειμένου να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης οδού και να παρακαμφθούν τα χωριά Στύρα και Κάψαλα, όπου εντοπίζονται κυκλοφοριακά προβλήματα.
Η νέα χάραξη: συνδέεται στην αρχή της με την υφιστάμενη οδό Λέπουρα – Κάρυστος, μεταξύ των διασταυρώσεων προς Τσακαίους και Πολυπόταμο / παρακάμπτει δυτικά τα χωριά Πολυπόταμος, Κουβέλες, Ρεούζι (Ζωοδόχος Πηγή) Στύρα και Κάψαλα / διέρχεται ανατολικά των Νέων Στύρων / καταλήγει στην υφιστάμενη οδό προς Κάρυστο, μετά το χωριό Κάψαλα, πλησίον της διασταύρωσης προς Φυγιά και Πόρτο Λάφια.
ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Η εξέλιξη της συμβασιοποίησης αφορά στο νότιο τμήμα του συνολικού έργου. Με την ολοκλήρωση της νέας χάραξης οδοποιίας (παράκαμψη οδού Τσακαίων -Ν. Στύρων-Στύρων), λίγο πριν την είσοδο στα Στύρα έως την έξοδο προς την Επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου και την διασταύρωση προς Πόρτο Λάφια, μήκους 7,35 χιλιομέτρων.
ΤΟ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ
Όσον αφορά στο βόρειο τμήμα του συνολικού έργου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Εύβοιας προχωράει στην ωρίμανσή του, ώστε να καταστεί και αυτό έτοιμο προς δημοπράτηση.