Σαββάτο 30 Σεπτεμβρίου 2023
20:15:48

Χαλκίδα

Προοπτική σηροτροφικού πάρκου στη Βόρεια Εύβοια

Την προοπτική δημιουργίας Σηροτροφικού Πάρκου στη Βόρεια Εύβοια, έργο εθνικής και τοπικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη, αλλά και την ταυτόχρονη ανάκαμψη της ελληνικής σηροτροφίας και μεταξουργίας ανέπτυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, σε συνάντηση με αρμόδιους φορείς.

Στη συνάντηση, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνας Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνου Αραβώση, του επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Τσαγκαράκη, του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ Μάριου Τζιτζινάκη και του ειδικού συμβούλου Σηροτροφίας Ανδρέα Στασινόπουλου, αναζητήθηκαν από κοινού τρόποι ανάπτυξης και υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Ειδικότερα, η ενημέρωση αφορούσε στην εξεύρεση της κατάλληλης έκτασης στη Βόρεια Εύβοια, στα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδοτικής ενίσχυσης και στους τρόπους ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας.

«Οι μουριές μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό τρόπο δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης», εξήγησε στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός, τονίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος στην πυρόπληκτη περιοχή και συμπλήρωσε ότι το πάρκο θα αποτελέσει μια βιώσιμη λύση για τους εργάτες του δάσους ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος.
Τόνισε δε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υποσχόμενο έργο, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «ο κόσμος στη Βόρεια Εύβοια έζησε έναν εφιάλτη και πρέπει να του δώσουμε ένα όραμα μέλλοντος».

Κατά τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους συμμετέχοντες, τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, η σημαντική ανάπτυξη που θα προσφέρει στην αγροτική οικονομία και η ανταπόκριση της εκτροφής μεταξοσκώληκα στην αειφόρο ανάπτυξη.
Καταλήγοντας, ο Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε πως το εν λόγω Πάρκο θα συμβάλει και στην αναγέννηση της παράδοσης της μεταξουργίας στην περιοχή της Εύβοιας και ότι πρόθεσή του είναι οι διαδικασίες για τη δημιουργία του να κινηθούν άμεσα και γρήγορα.