Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
14:24:32

Χαλκίδα

Σχεδιασμός μελισσοκομικού πάρκου στη Βόρεια Εύβοια

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, συνεπής στη δέσμευσή του για τη δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου στη Βόρεια Εύβοια, υποδέχτηκε (τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου) τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβουν την υλοποίηση του εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, έργου.
Από την ερευνητική ομάδα παρόντες στη συνάντηση ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Απόστολος Κανταρτζής (επιστημονικά υπεύθυνος), ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γαρύφαλλος Αραμπατζής, ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Χαριζάνης και ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Τσαγκαράκης. Συμμετείχε επίσης ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών του Υπουργείου, Μάριος Τζιτζινάκης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα μέλη (πλην του κ. Τσαγκαράκη) που σχεδίασαν και υλοποιήσαν το Μελισσοκομικό Πάρκο στην περιοχή «Κοτρωνιά» του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης –Σουφλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, του πρώτου μελισσοκομικού πάρκου της Ελλάδας κατόπιν απόφασης του Υφυπουργού (ΦΕΚ Β΄ 2290/10.05.2022)

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες της δημιουργίας Μελισσοκομικού Πάρκου ή Μελισσόκηπου στη Βόρεια Εύβοια, για χρήση από τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια αναβλάστησης και αναγέννησης της περιοχής.
Τονίστηκε ότι με την εκπόνηση του έργου, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας από τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς και η συμβολή τους στην περαιτέρω αναγέννηση της περιοχής και σε τουριστικό επίπεδο.
Παράλληλα, εξετάστηκε και η δημιουργία κατάλληλων θέσεων (μελισσοτόπων) για την τοποθέτηση των μελισσιών, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, της οικονομικότητας και αποτελεσματικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
Ο Υφυπουργός ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών, τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.