Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:20:30

Χαλκίδα

Κεδίκογλου: Να δικαιωθούν οι ιδιοκτήτες γης της Νότιας Καρυστίας

Να διαμορφωθεί η τελική κοινή φόρμουλα επίλυσης του δίκαιου και νόμιμου αιτήματος των ιδιοκτητών γης της Νότιας Καρυστίας, ώστε να αναγνωριστούν με νόμο οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχουν, ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου κατά την τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο γεν. γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης, το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σωτηρία Κοσμά, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, νομικοί σύμβουλοι των δυο Υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου συζήτηση, τέθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Καρύστου και φέρουν τον χαρακτήρα δάσους, δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης, για νομοθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αναγνωριστούν ως ιδιωτικές.
«Πρέπει να άρουμε αυτή την αδικία που ταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες ιδιοκτήτες. Μια αδικία που βιώνουν καθημερινά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση του χρόνιου αιτήματος βασίζεται σε ιστορικά και διαχρονικά νομικά επιχειρήματα υπέρ των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξετάστηκαν και σχετικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου και ειδικά η απόφαση υπ.αριθμ 73/2018 σύμφωνα με την οποία «η περιοχή της Εύβοιας καταλαμβάνεται από ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο οφείλεται σε ιστορικούς λόγους και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Εύβοια παραχωρήθηκε στην ελληνική κυριαρχία με τη Συνθήκη του Λονδίνου το έτος 1829...(...) Η Εύβοια αποτελείτο από ιδιωτικές γαίες καθαρής ιδιοκτησίας».

Στην τοποθέτησή της, η Σωτηρία Κοσμά εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που να αναδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Σχετικά με το αίτημα της κας Κοσμά, ο Σίμος Κεδίκογλου πρότεινε στους εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου να αναδείξουν το σκεπτικό των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβάλλουν την επιχειρηματολογία υπέρ των ιδιοκτητών ώστε να γίνει δεκτή η νομοθετική ρύθμιση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τέλος, ζήτησε συντονισμό δράσεων, κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και επανάληψη της συνάντησης στις 20 Δεκεμβρίου.