Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
02:33:36

Χαλκίδα

Παραλία Χιλιαδού: Υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο

Ένα πανέμορφο Ευβοϊκό τοπίο, η παραλία Χιλιαδού, διεκδικεί το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Τοποθεσίας (Location Award) 2022.
Πρόκειται για μια διάκριση που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commissions (EUFCN) και αφορά σε περιοχές όπου έχουν γίνει γυρίσματα ταινιών.
Η υποψηφιότητα της παραλίας Χιλιαδού προτάθηκε από τη Διεύθυνσή για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο είναι ενεργό μέλος του EUFCN.

Η Χιλιαδού εν καιρώ πανδημίας υποδέχτηκε μέρος των γυρισμάτων που πραγματοποίησε η ταινία «Το τρίγωνο της θλίψης» (Triangle of Sadness), στην παραγωγή της οποίας συμμετείχε και η Ελληνική εταιρεία Heretic.
Το φυσικό τοπίο της αναδείχτηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές του «Τριγώνου της θλίψης», καθοριστικός για την ατμόσφαιρα και την αισθητική φυσιογνωμία μιας διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής. Αποτέλεσμα που δικαιώθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης της ταινίας Ρούμπεν Έστλουντ δηλώνει μαγεμένος από τις ελληνικές ομορφιές: «Οι τοποθεσίες στη Χιλιαδού είναι μοναδικές. Δεν υπερβάλλω, τα γυρίσματα ήταν φανταστικά. Το συνεργείο ήταν έμπειρο και πρόθυμο, ενώ οι ντόπιοι ήταν φιλικοί και μας διευκόλυναν. Ήμασταν τυχεροί όσον αφορά τον καιρό, αλλά και τις συνθήκες αναφορικά με τον Covid -19. Η οργάνωση γυρισμάτων υπό αυτές τις συνθήκες και η παραγωγή υλικού, που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, έκαναν μεγαλύτερη τη χαρά μου. Η περίοδος που πέρασα στην Ελλάδα ήταν μία από τις εμπειρίες μου που με έκαναν να αγαπήσω τη δουλειά μου ακόμη περισσότερο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Heretic και στο Helenic Film Commission».

Ενθουσιασμένος, όμως, δηλώνει και ο Σουηδός παραγωγός της ταινίας, Έρικ Χέμεντορφ: «Όταν ξεκίνησε η συνεργασία μας με την Heretic, ο Γιώργος Καρναβάς μου έστειλε το φωτογραφικό υλικό του location manager Μενέλαου Μυτηλιναίου, το καλύτερο που είχα δει. Ενθουσιάστηκα. Η Χιλιαδού συνδύαζε βουνό και θάλασσα, είχε την άγρια ομορφιά που θέλαμε. Ο Ρούμπεν είναι επιλεκτικός με τις τοποθεσίες. Αν δεν του έκαναν, δεν θα βρισκόμασταν εκεί».

[ Να σημειωθεί επίσης πως το 2019 το αντίστοιχο βραβείο κέρδισε η Κέρκυρα, όταν υποδέχτηκε τα γυρίσματα της βρετανικής σειράς «The Durrels». ]

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε από χθες (28 Νοεμβρίου 2022) και θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιανουαρίου 2023.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα του EUFCN και να ψηφίσει επιλέγοντας την τοποθεσία της προτίμησής του.

Οι πέντε υποψήφιες τοποθεσίες για το Location Award του 2022 είναι: Παραλία Χιλιαδού για την ταινία Triangle of Sadness – Hellenic Film Commission (Ελλάδα), Νησιά Brissago για την ταινία Dawn Chorus – Ticino Film Commission (Ελβετία), Η πόλη Portsoy για την σειρά for Peaky Blinders (Season 6) – Screen Scotland (Σκωτία), το ξενοδοχείο Schlosshotel Kronberg για την ταινία Spencer – Film Commission Hessen (Γερμανία) και η συνοικία Stari Grad για την ταινία How I Learned To Fly – Filming in Croatia (Κροατία)

Η συμμετοχή στη ψηφοφορία για το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας 2022 δίνει το δικαίωμα στους ψηφοφόρους να διεκδικήσουν τριήμερη διαμονή για δύο άτομα στην τοποθεσία που θα κερδίσει το βραβείο (προσφορά του Film Commission της τοποθεσίας). Ο νικητής, ή η νικήτρια θα επιλεγεί με κλήρωση από το EUFCN και το Cineuropa.

Η απονομή του βραβείου θα λάβει χώρα στο Πλαίσιο του European Film Market κατά τη διάρκεια του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ: https://eufcn.com/location-award-2022/?fbclid=IwAR1k4JLWpr6vYrddnfkq11s8NRcdgb0qOugF5jlAQe-fPfkhQ1Lx3B_nRac#vote