Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:04:31

Χαλκίδα

Σεισμός 4,8 R στην Καρυστία

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:30 το πρωί της Τρίτης (29 Νοεμβρίου) στην Καρυστία, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στα 9 χλμ. νοτιο-ανατολικά από τους Ζάρακες και το εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ..

Και ενώ ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι σεισμοί, σαράντα λεπτά αργότερα σημειώθηκαν δύο ακόμη δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ. Ο πρώτος στις 7:23, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ και ο δεύτερος, με διαφορά ενός λεπτού, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στις 7:24, με εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ. και επίκεντρο 6 χλμ. νοτιο-ανατολικά από τους Ζάρακες.

Σημειώνεται ότι στη 1:38 τα ξημερώματα είχε σημειωθεί σεισμός 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 9χλμ. βορειο-ανατολικά των Νέων Στύρων ενώ οι σεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται , με πλέον αξιοσημείωτο αυτόν στις 7:56 το πρωί, μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή με αυτή των 4,8.

ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Για «εκτόνωση» έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μολονότι όπως είπε «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι». Όπως εξήγησε, «από τον Οκτώβριο έχει ξεκινήσει η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρότερα μεγέθη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι επιφανειακοί σεισμοί» και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή και πολύ καλή αξιολόγηση με όλα τα δεδομένα.»

«Καλό είναι που έχει πλούσια σεισμική ακολουθία. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, έχει αρκετούς μετασεισμούς, δεν είναι θέμα ανησυχίας.» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ωστόσο, δηλώνοντας ότι «η περιοχή δεν έχει ξαναδώσει μεγάλο σεισμό και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σεισμολόγους», άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού από αυτού των 4,8 Ρίχτερ: «Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός γιατί δεν την ξέρουμε την περιοχή, δεν ήταν στο πλαίσιο που μας ανησυχούσε. Δεν ξέραμε ότι υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή αυτή. Πρέπει να τα δούμε».

«Η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, υπάρχει όμως τώρα μία σεισμική ακολουθια που θα διαρκέσει μέρες, ωστόσο δεν μας ανησυχεί», τόνισε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.

O δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στην περιοχή λόγω του σεισμού. Τα σχολεία του Δήμου πάντως θα μείνουν προληπτικά κλειστά.