Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
16:57:31

Χαλκίδα

Βάκα και Παγώνης κατηγορούμενοι για το νερό – δηλητήριο στο Πανόραμα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας στις 18 Δεκεμβρίου θα καθίσουν δίπλα-δίπλα η νυν δήμαρχος Έλενα Βάκα και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Παγώνης για το νερό - δηλητήριο που παρέχει ο Δήμος, μέσω ιδιώτη, στους κατοίκους του οικισμού Πανοραμάτος (ανήκει στην Κοινότητα Φύλλων) στο Μαλακώντα.

Οι καταγγελίες των κατοίκων για την κακή ποιότητα του νερού προϋπήρξαν. Το πόρισμα του επίσημου ελέγχου από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας έδειξε κολοβακτηρίδια αλλά και ποσότητα βαρέων μετάλλων, σιδήρου και μολύβδου, πάνω από τα θεσπισμένα ως «επιτρεπτά» όρια.
Όμως, από πλευράς Δήμου δεν έγινε το παραμικρό για τη βελτίωση των συνθηκών ύδρευσης του οικισμού. Επιχειρήθηκε η προώθηση ψευδολύσεων, με νερό αποδεδειγμένα ακατάλληλο, που χρυσοπληρώνεται από τους κατοίκους σε ιδιώτη που δεν νομιμοποιείται για τέτοια δραστηριότητα.
Και βέβαια, ποτέ δεν προχώρησε η μόνη πραγματική λύση: η ένταξη στο δίκτυο υδροδότησης του Δήμου, το οποίο σε ευθεία γραμμή απέχει περίπου 1.500 μέτρα από τον οικισμό.

Η καταπάτηση του δικαιώματος σε καθαρό και πόσιμο νερό των κατοίκων μιας εντός σχεδίου περιοχής που πληρώνουν δημοτικά τέλη, οδήγησε το πόρισμα του επίσημου ελέγχου στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
Ο Χρήστος Παγώνης, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, υπέγραψε σύμβαση με τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Ηλία Καράπα (ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή) για την παροχή νερού στους κατοίκους, χωρίς αυτός α) να έχει άδεια για τη γεώτρηση που χρησιμοποιεί, β) να έχει άδεια χρήσης και διανομής του νερού, γ) χωρίς να χλωριώνει και να ελέγχει την ποιότητα του νερού, δ) μέσα από ένα δίκτυο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η Έλενα Βάκα, η οποία διαδέχθηκε τον Χρήστο Παγώνη, αποδέχεται στην πράξη και συνεχίζει επί τρία και πλέον χρόνια την ίδια τακτική.
Με τον ιδιώτη, δηλ. την κληρονόμο του πλέον, να συνεχίζει την παράνομη υδροδότηση, τους κατοίκους να πληρώνουν ένα νερό επικίνδυνο και το Δήμο να μην αντιδρά στις παρανομίες, να μην κάνει ελέγχους ποιότητας και να μην δίνει λύση μέσα από το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ.

Με βάση αυτά, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη πλημελληματικού χαρακτήρα σε βάρος της Έλενας Βάκα και του Χρήστου Παγώνη, για «παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους από τον ιδιώτη, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Συγκατηγορούμενη είναι και η –κόρη και κληρονόμος του θανόντα- Δήμητρα Καράπα, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις των δύο δημάρχων.