Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας

Δημοσιοποιήθηκε η διακήρυξη διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση 46 μονάδων ελαφράς λυόμενης προκατασκευής για τη στέγαση των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Χαλκίδας σε έκταση εμβαδού 6,75 στρεμμάτων στο πρώην Τάγμα Πεζοναυτών (και χαρακτηρισμένο ως ενεργό στρατόπεδο Πήλικα), με αρχιικό προϋπολογισμό 1.344.160 ευρώ και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών λήγει στις 16 Δεκεμβρίου στις 3 μετά το μεσημέρι.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση,
- 17 αιθουσών διδασκαλίας, διαστάσεων 6μ.Χ6μ.
- 22 αιθουσών ειδικής διδασκαλίας-εργαστηρίων-γραφείων, διαστάσεων 6μ.Χ3μ.
- 1 μονάδας για τη λειτουργία κουζίνας, διαστάσεων 6μ.Χ4μ.
- 3 μονάδων wc για ΑμεΑ και wc διδακτικού προσωπικού, διαστάσεων 6μ.Χ4μ.
- 2 μονάδων για χρήση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αίθουσας αθλοπαιδιών, διαστάσεων 6μ.Χ12μ.
- 1 μονάδας για χρήση υπόστεγου, διαστάσεων 6μ.Χ12μ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ -ΕΠΙ ΔΥΟΜΙΣΙ ΕΤΩΝ- ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ
Το θέμα της μετεγκατάστασης του ΕΕΕΕΚ από τις πρόχειρες, άθλιες και επικίνδυνες στη θέση «Βαθροβούνι Δύο Δένδρων» (όπου δυστυχώς συνεχίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί και αυτήν τη σχολική χρονιά) είχε επανατεθεί με ένταση και πάλι το καλοκαίρι του 2020.
Όταν η Περιφέρεια, εξασφάλισε νέα 3ετή παραχώρηση κατά κυριότητα της έκτασης των 30 στρεμμάτων στη θέση «Βαθροβούνι Δύο Δένδρων» και αποφάσισε την περαιτέρω κατά χρήση παραχώρηση της έκτασης στην «Κτιριακές Υποδομές» ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) προς ανέγερση νέων εγκαταστάσεων. Όμως, από πλευράς Δήμου Χαλκιδέων, η διαδικασία (που είχε ξεκινήσει επί θητείας Παγώνη) για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού για χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολικού και τον καθορισμό των όρων δόμησης, αφού δεν αρκούσε ο χαρακτηρισμός των χρήσεων γης, δεν προχώρησε...
Με τη δήμαρχο Έλενα Βάκα να αναλώνεται μέχρι το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς περί «αναζήτησης πιθανών οικοπέδων για μελλοντική ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος», έρχεται η σύσκεψη στην Περιφέρεια, απουσία του Δήμου, όπου συμφωνήθηκε «να ξεκινήσουν οι ενέργειες ώστε να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η προσωρινή μετεγκατάσταση του Σχολείου στον χώρο του πρώην Τάγματος Πεζοναυτών, σε νέα προκατασκευασμενα οικήματα που θα τηρούν τις προδιαγραφές για την εκπαίδευση αλλά και την απασχόληση των παιδιών», με ενημέρωση ότι «η οριστική νέα κτηριακή εγκατάσταση Χαλκίδας θα γίνει σε χώρο του Δημοσίου κοντά στην ΔΕΗ που είχε απαλλοτριωθεί για να γίνει το Διοικητήριο και παραμένει ανενεργός».
Για να ξεκινήσουν οι όποιες ενέργειες, προαπαιτούμενο ήταν η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής. Με τη Βάκα να επιμένει για «τυχόν χρήση κτήματος το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ή σε άλλη δημοτική έκταση, τόσο για την προσωρινή στέγαση όσο και για την ανέγερση νέου σχολείου», όπως μεταφέρει μετά από συνάντησή τους ο βουλευτής Μίλτος Χατηγιαννάκης. Δηλαδή, να μην συμφωνεί και να συνεχίζει το ...ψάξιμο...
Η κατάσταση με τη Βάκα να μην ...εκδίδει χρησμό και να κρύβεται από τους γονείς που γίνονταν ...μπαλάκι μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, αφού και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο μαζί της, κράτησε για καιρό.
Χρειάστηκε να περάσουν 5 μήνες για να αποφασίσει η Βάκα να στείλει, στις 19 Απριλίου 2021, την πρώτη επιστολή στον υπουργό Άμυνας, με το αίτημα για την παραχώρηση της έκτασης στο πρώην 575 Τάγμα Πεζοναυτών. Ακόμη 6 μήνες για να του στείλει τον Οκτώβριο του 2021, μέσα σε 10 ημέρες, μια δεύτερη και μια τρίτη επιστολή... Στο ενδιάμεσο, στις 13 Σεπτεμβρίου, στον αγιασμό του Σχολείου, δήλωνε δημόσια ότι θα πάει να βρει τον υπουργό για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Με τη συνάντηση αυτή να αργεί πάνω από 7 μήνες...
Εν τω μεταξύ, από πλευράς Περιφέρειας έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μέσα στο 2021. Μετά από πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας και η χρηματοδότησή του με αρχικό προϋπολογισμό 1.344.160 ευρώ!
Με την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση του χώρου του πρώην Τάγματος Πεζοναυτών να αργεί. Έφτασε Ιούλιος του 2022 για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Χαλκιδέων.
Την επομένη, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Δήμος Χαλκιδέων συνυπέγραψαν μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση. Και τη μεθεπομένη, η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας απέστειλε την εν λόγω προγραμματική σύμβαση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του έργου, με την έγκριση να δίνεται αρχές Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ είχε συγκληθεί και η Επιτροπή Καταλληλότητας (που με ευθύνη του Δήμου αλλά και τη σύμπλευση της πρώην διοίκησης της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άργησε να συγκροτηθεί) και επιβεβαίωσε το προφανές του ακατάλληλου των απαράδεκτων και επικίνδυνων εγκαταστάσεων στο Βαθροβούνι.
Για να φτάσουμε, μετά μεγάλων καθυστερήσεων, επιτέλους, στη δημοσίευση του διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάληξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της επιμονής των γονιών και των εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ, που «το κυνήγησαν».
Με την Περιφέρεια να ανταποκρίνεται. Και με τη Δημοτική Αρχή να διακρίνεται για την αφωνία, την επί μακρόν κωλυσιεργία και τη συστηματική αγνόηση και απαξίωση των γονέων και των εκπαιδευτικών του σχολείου...
Θα προλάβουν οι διαδικασίες να μην βρουν παιδιά, δασκάλους και γονείς στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς (2023-24) και πάλι στα κατεστραμμένα και επικίνδυνα «κοντέινερ της ντροπής»;

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.