Τρίτη 16 Απριλίου 2024
22:12:52

Χαλκίδα

Ο αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου εκλέγεται νέος μητροπολίτης Γορτυνίας

O Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Χαλκίδας Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου είναι ο βασικός υποψήφιος και θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί νέος Μητροπολίτης στη Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως.

Η πλήρωση της χηρεύουσας -από το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιεερεμία στις 14 Δεκεμβρίου 2021- Μητρόπολης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως θα γίνει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, κατά την ετήσια τακτική σύγκλισή της στη Μονή (Ασωμάτων) Πετράκη.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Η Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως βρίσκεται στην Αρκαδία, εκτείνεται στις τέως επαρχίες και νυν ομώνυμους Δήμους Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και έχει για έδρα την ιστορική Δημητσάνα.
Πρόκειται για ορεινή και ταπεινή Μητρόπολη. Η οποία έχει δώσει στην Εκκλησία έναν Γρηγόριο Ε' και στο Έθνος πολλούς ευπατρίδες ευεργέτες. Και στο δυναμικό της οποίας περιλαμβάνεται πλήθος ιστορικών μονών και βυζαντινών ναών.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Σοβαρός και άξιος κληρικός, με καλές σπουδές και πολύπλευρη μόρφωση, ο (κατά σάρκα αδελφός του Πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Χαλκίδας, Νικόδημου Ευσταθίου) Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου έχει την «ευλογία» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος αποδέχθηκε (ξεπερνώντας αντίστοιχα τέτοια αιτήματα άλλων Μητροπολιτών) την επιθυμία του –και παλαιόθεν γείτονα- Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσοστόμου για να προωθηθεί-εκλεγεί ένα πνευματικό ανάστημα-παιδί του.

[ Στην εκλογική διαδικασία του Τριπρόσωπου, αναμένεται να συμπεριληφθεί ως εν δυνάμει υποψήφιος και εγγράφων για το μέλλον, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως και στενός συνεργάτης του μεταστάντος Ιερεμία, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης. ]