Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
00:48:04

Χαλκίδα

«Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο στα αιολικά στην Κεντρική Εύβοια και στη Σκύρο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνεδρίασής του την Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου Σκύρου Νίκου Μαυρίκου και με τη διαδικτυακή συμμετοχή και παρέμβαση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλη Αποστόλου, του δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά και του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Κύμης - Αλιβερίου Νίκου Μαστροκώστα, γνωμοδότησε ενάντια στις αιτήσεις δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στη Σκύρο και την κεντρική - νότια Εύβοια.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος. Κόντρα στην –κατά σύστημα- θετική εισήγηση του προϊσταμένου της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Αντώνη Τερζή.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ

Το σκεπτικό της αρνητικής γνωμοδότησης επί των αιτήσεων δημιουργίας των μεγάλων αιολικών πάρκων από την Αιολική Νοτίου Σκύρου ΑΕ (διάδοχο σχήμα - θυγατρική της ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ. ΑΕ της Μονής Μεγίστης Λαύρας, που πέρασε υπό τον έλεγχο της EREN HELLAS, θυγατρικής της Γαλλικής πολυεθνικής TOTAL EREN) στη Σκύρο και από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ - EDP Renewables Greece (θυγατρική του Πορτογαλλικού κολοσσού στον τομέα των ΑΠΕ) στην κεντρική - νότια Εύβοια, εν πολλοίς περιγράφηκε από τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλη Αποστόλου:

«Α. Περίπτωση αιολικών Σκύρου
Η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχει κι άλλες φορές επιχειρήσει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στο νησί.
Το επιχείρησε πρώτη φορά το 2005 με πρόταση για 12 αιολικά πάρκα με 111 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 333 MW. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπροστά στις αντιδράσεις των πολιτών και όλων των φορέων του νησιού απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 2020, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποδέχτηκε τη πρόταση επικαιροποίησης της επένδυσης, ως προς τον αριθμό και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, διατηρώντας όμως τη συνολική ισχύ των 333 MW, η οποία βεβαίως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Η τρίτη είναι η τωρινή πρόταση, που είναι ακόμη σε διαβούλευση και με την οποία η διάδοχος εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ Α.Ε έχει αιτηθεί την υπαγωγή της κατασκευής γιγαντιαίου αιολικού πάρκου 300 ΜW στη θέση Κόχυλας του Δήμου Σκύρου.
Είμαστε αντίθετοι με αυτή την επενδυτική αίτηση γιατί
- δεν είναι σύμφωνη με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) του 2017 του ΥΠΕΝ, αλλά και την 1690/2020 απόφαση του ΣτΕ, που απαγορεύουν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών στη Σκύρο, μέχρι την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τους όρους προστασίας της περιοχής, της οικολογικής ακεραιότητας και βιοποικιλότητας της Σκύρου
- δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, καθώς έρχεται σε αντίθεση τόσο με τον ίδιο τον ορισμό (άρθρο 2), όσο και με τα άρθρα 3 και 4 του Ν.4864/2021
- προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές που ήδη αποτελούν εκτάσεις περιβαλλοντικής προστασίας και
- όλη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη και στη νέα πρόταση.

Β. Περίπτωση νέων αιολικών κεντρικής Εύβοιας
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι εκτός αυτών της Σκύρου για τους οποίους αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση των 8 αιολικών πάρκων στην κεντρική Εύβοια
Είμαστε αντίθετοι
- γιατί πολλές από τις εκτάσεις που έχουν χωροθετηθεί αποτελούν ήδη περιοχές απολύτου προστασίας και Natura
- γιατί ήδη στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης των προτεινόμενων αιολικών πάρκων υπάρχουν ανεμογεννήτριες, που έχουν προ πολλού καλύψει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος, από το 2013
-γιατί η ΡΑE έχει καλύψει κατά επτά (7) φορές τις ανάγκες της χώρας μας σε ΑΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή με τις χθεσινές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν αφήνει τίποτα αλώβητο, αφού έχει απλοποιηθεί τόσο η αδειοδότηση των ΑΠΕ, μέχρι του σημείου να υιοθετούνται ακόμη και εργασίες χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)
-γιατί μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές δεν επιτρεπόταν η έκδοση νέων αδειοδοτήσεων
-γιατί η Εύβοια και ειδικά οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν υπερκαλύψει τη συμμετοχή τους στον εθνικό στόχο για ΑΠΕ.
Είμαστε αντίθετοι τέλος, γιατί στηρίζουμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής που αντιστέκονται στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.»

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΡΖΗ ΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε σε αρνητική γνωμοδότηση. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα αγνοήσει αυτήν τη γνωμοδότηση. Όπως το έκανε ήδη στο Νημποριό Στύρων.
Εκεί, συνεχίζεται η αντίδραση με προσφυγή στο ΣτΕ. Κατ' αντιστοιχία, μένει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπηρετήσει αυτή τη γνωμοδότηση - απόφασή του και την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, η συστηματικά αντίθετη στάση του προϊσταμένου της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, Αντώνη Τερζή, προβληματίζει και προκαλεί αντιδράσεις.
Με την κοινή ανακοίνωση από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας και το Σύλλογο Δασοπροστασίας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, να θέτει υπ' όψιν της Περιφερειακής Αρχής, με ευθύτητα και σε δημόσια θέα, το πρόβλημα:

«Η ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Επί των Εισηγήσεων του κ. Αντ. Τερζή, προϊστάμενου Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τις θέσεις αυτού και της Δ/νσης Περιβάλλοντος (έντυπο Δ10) για τα τρέχοντα έργα ΑΣΠΗΕ που αφορούν στην Κεντρική Εύβοια και στη Σκύρο, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι απολύτως απαράδεκτες επιστημονικά και δημοκρατικά. Έχει υπάρξει πλήθος αναλόγων στο παρελθόν, για ολόκληρη την Περιφέρεια και για υποθέσεις είτε ΑΣΠΗΕ, είτε ΜΥΗΕ, είτε φωτοβολταϊκών, είτε μεταλλείων κλπ.
Οι εισηγήσεις αυτές παραβιάζουν την στοιχειώδη έννοια της καλώς εννοούμενης και λειτουργούσας Δημόσιας Υπηρεσίας, Αρχής ή Φορέα. Γιατί υπάλληλος του Ελληνικού Κράτους, που σύμφωνα με τις συνταγματικές του υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρώνει το καθήκον του αναλόγως του ρόλου που του έχει ανατεθεί υπηρεσιακώς, ζούμε το απαράδεκτο και τραγελαφικό, να προωθεί πρωτίστως τα οικονομικά και αναπτυξιακά συμφέροντα αντί να προστατεύει το περιβάλλον, τα δάση και την βιοποικιλότητα.

Εάν μάλιστα ο προαναφερόμενος εισηγητής βρίσκεται σε αυτή την θέση κατ΄ επιλογήν, τότε σαφώς και θα πρέπει να κριθεί αυτή η επιλογή!
Έτσι, στη χιλιοτραυματισμένη Εύβοια, γίνεται δεκτό το να προχωρήσει το έργο που θα βάλει τις μπουλντόζες στο τελευταίο δάσος του νησιού. Με τις μικροπαρατηρήσεις της εισηγήσεως θεωρείται ότι αυτό είναι απόλυτα συμβατό με τις περιοχές Natura, το ελατοδάσος του Αιγαίου κλπ. Και δεν έχει δει ούτε τα σπήλαια, ούτε τα σπάνια φυτά και τα προστατευόμενα πτηνά, ούτε τις αρχαιότητες ούτε τίποτε!
Ομοίως κρίνει και για τους ΑΣΠΗΕ της Σκύρου που θα εξαφανίσουν το μοναδικό οικοσύστημα του Κόχυλα, τον βιότοπο του μοναδικού και προστατευόμενου Σκυριανού αλόγου και μιας από τις σημαντικότερες ορνιθοπανίδες του Αιγαίου, δίπλα στην παραδοσιακή Χώρα του νησιού.
Οι εισηγήσεις είναι όχι απλά αστήρικτες επιστημονικά και ατεκμηρίωτες. Είναι απλές αντιγραφές των ΜΠΕ των εταιρειών. Και είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για κάθε Ευβοέα και Έλληνα πολίτη.
Ιδίως στην περίπτωση της Κεντρικής Εύβοιας, η εισήγηση είναι ακραία ψευδής και υποκριτική ή άλλως πάσχει από τυφλότητα, αφού δεν αναφέρει ούτε ένα Δ11 εκ των δεκάδων που κατατέθηκαν από πολίτες και Οργανώσεις και περιορίζεται μόνο στις θέσεις των Δήμων ή το Δ11 της ΕΟΕ. Σημειώνεται ότι η εισήγηση για την Εύβοια έχει εκδοθεί στις 22 Ιουλίου, δηλ. μετά την ημερομηνία λήξης της Δημόσιας Διαβούλευσης για το έργο στην Κεντρική Εύβοια.
Διαβούλευση, που υπήρξε η μεγαλύτερη και συγκλονιστικότερη σε συμμετοχή από όσες μέχρι τώρα έχουν γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε ξεκάθαρα την παραίτηση, άλλως την ανάκληση του κ. Τερζή από την θέση του και την ανάληψη αυτής της θέσης από άλλον υπάλληλο και άνθρωπο που θα γνωμοδοτεί για το περιβάλλον έχοντας αυτό στο νου του και όχι την οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Τερζής και κάθε άλλος σκεπτόμενος με τον ίδιο τρόπο υπάλληλος, μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει την εργασία του στο μάρκετινγκ των ΑΠΕ.»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε σε αρνητική γνωμοδότηση. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα αγνοήσει τη γνωμοδότηση αυτή. Όπως εξ άλλου το έκανε ήδη στο Νημποριό των Στύρων.
Εκεί, η αντίδραση συνεχίζεται με προσφυγή στο ΣτΕ. Μένει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπηρετήσει την απόφασή του και την επόμενη ημέρα.