Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
02:42:25

Χαλκίδα

Επισκέψιμα τα ναυάγια στα Λιχαδονήσια

Επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής -έπειτα από την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων- είναι πλέον 11 ιστορικά ναυάγια, χαρακτηρισμένα ως μνημεία.

Αποτελούν την πρώτη ομάδα ναυαγίων που αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, οργανωμένες και καθοδηγούμενες, με συγκεκριμένους όρους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και τα ναυάγια

- του τσιμεντόπλοιο, SS CRETELAND, φορτηγό ατμόπλοιο ελληνικής σημαίας, που βυθίστηκε το 1930, κοντά στη νήσο Αγ. Γεώργιος Λιχάδων (βάθος 8 έως 13 μέτρα)

- του τσιμεντόπλοιο PIONEER I, γερμανικό φορτηγό, που βυθίστηκε την 8η Ιουλίου 1944 κοντά στη νήσο Αγ. Γεώργιος Λιχάδων (μέγιστο βάθος 10 μέτρα)

Στα ναυάγια επιτρέπεται η κατάδυση, αποκλειστικά και μόνο εξωτερικά και περιμετρικά τους και απαγορεύεται ρητώςς η διείσδυση στο εσωτερικό τους.
Οι ενδιαφερόμενοι για καταδύσεις αναψυχής οφείλουν να γνωστοποιούν στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και, ειδικότερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τα προβλεπόμενα στοιχεία, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την κατάδυσή τους.
Στους καταδυόμενους απαγορεύεται οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οιωνδήποτε κινητών πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά. Απαγορεύεται επίσης η διενέργεια έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό.