Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:16:51

Χαλκίδα

2ος στην Εύβοια αλλά 3ος πανελλαδικά ο Τζιτζικώστας..

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη «κλειδώνει» λίγο επάνω από το 40%. Η απόδοσή του επιβεβαιώνει τον Καραμανλικό χαρακτήρα του κόμματος και τον θέτει σε ρόλο φαβορί εν όψει του δεύτερου εκλογικού γύρου στις 10 Ιανουαρίου.
Δεύτερος και αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται κάτω από το 30%. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη για «το αουτσάϊντερ της κούρσας», με τη φημολογούμενη πάντως στήριξη Γεωργιάδη στο δεύτερο γύρο να τον δυναμώνει αριθμητικά αλλά να «θαμπώνει» το στίγμα του, με ότι αυτό μπορεί να του κοστίσει.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας περιορίστηκε στην τρίτη θέση και έμεινε εκτός συνέχειας, με το ποσοστό του γύρω στο 20%. Και αποτελεί βέβαια, τον μεγάλο χαμένο των εκλογών, καθώς είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για το πρόσωπό του.
Αναμενόμενα τέταρτος και τελευταίος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με ποσοστό γύρω στο 10%.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΡΟΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ

Οι σχεδόν 6.500 μέλη-φίλοι της ΝΔ που συμμετείχαν στην Εύβοια, δεν διαφοροποιήθηκαν κατά πολύ από τη γενική ρότα των ομοϊδεατών τους ανά τη χώρα.

Μοναδική –αλλά ουσιαστική, εάν η Ελλάδα ήταν όπως η Εύβοια- διαφορά στη σειρά προτίμησης, η δι' ολίγες ψήφους δεύτερη θέση του Τζιτζικώστα (υπενθυμίζεται πως είχε τη στήριξη των δυο δημοφιλέστερων και πλέον δικτυωμένων πολιτικών του κόμματος στο Νομό, του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου και του πρώην βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου) έναντι του Μητσοτάκη.
Μικρές και οι διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσοστά. Με Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα να «συναντιούνται στο μέσο της ποσοστιαίας πανελλαδικής απόστασής τους. Και τους Μεϊμαράκη και Γεωργιάδη, κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό τους.

Συγκεκριμένα, στην Εύβοια, έλαβαν:
Μεϊμαράκης : 2.554 ψήφους (40,4%)
Τζιτζικώστας : 1.617 ψήφους (25,6%)
Μητσοτάκης : 1.536 ψήφους (24,3%)
Γεωργιάδης : 610 ψήφους (9,7%)