Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνηση τακτικής από Παγώνη η μηνυτήρια αναφορά για την Αγορά

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που προκαλεί φθορές και ρύπανση στο χώρο του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, κατέθεσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στην Εισαγγελία.

Ο Δήμαρχος προχώρησε στην ενέργεια αυτή, αφού «παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί και την απομάκρυνση των ατόμων που είχαν εγκατασταθεί στο εσωτερικό του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς, τελευταία τις νυχτερινές ώρες, άγνωστοι εισβάλουν, παραβιάζοντας την περίφραξη».

Στη μηνυτήρια αναφορά ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τονίζει ότι «ο χώρος αυτός στην καρδιά της πόλης, είχε καταστεί εστία ρύπανσης και καταφύγιο αγνώστων περιθωριακών ατόμων». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπ. Πολιτισμού, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (19/1/2015) , με την οποία, τμήμα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας χαρακτηρίζεται ως μνημείο (η μετωπική πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος), για δε το υπόλοιπο τμήμα καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι διαχείρισης και σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ενόψει του έργου ανακατασκευής της, η τήρηση των όρων που θέτει η Υπουργική απόφαση. Και σημειώνει ότι «κατόπιν αυτού, ο Δήμος προχώρησε στον καθαρισμό του χώρου, με την αποξήλωση όλων των πρόχειρων κατασκευών που υποβάθμιζαν την εικόνα του κτιριακού συγκροτήματος, σύμφωνα με τις υποδείξεις. Επιπλέον, προχώρησε στον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου, τον οποίο περιέφραξε αφού φυσικά απομακρύνθηκαν όλα τα άτομα που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Έκτοτε, ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, που άλλαξε θεαματικά, παραμένει κλειστός, καθαρός και εποπτευόμενος από την υπηρεσία του Δήμου. Τελευταία όμως, διαπιστώθηκε ότι τις νυχτερινές ώρες άγνωστα άτομα εισέρχονται λαθραία εντός του συγκροτήματος της αγοράς, παραβιάζοντας την περίφραξη και παραμένουν εκεί αρκετές ώρες, προκαλώντας φθορές στα κτίρια, ρύπανση στον χώρο , ενώ ανάβουν φωτιές με κίνδυνο να προκληθεί και επεκταθεί πυρκαγιά σε όλο το συγκρότημα».

Με τη μηνυτήρια αναφορά του, ο Δήμαρχος ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την ορθή, νόμιμη και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων ζητώντας την ποινική δίωξη αυτών και την τιμωρία τους.

ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς γίνεται

α) μετά την αναβολή της συζήτησης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με αντικείμενο την πρόταση – μελέτη και τους όρους διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έχουν κατατεθεί από τη Δημοτική Αρχή στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

β) και αφού είχε προηγηθεί χωρίς αντίδραση από πλευράς του, η από μηνός επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ) με την οποία ετίθετο προ των ευθυνών του για διαπιστωμένες νέες φθορές και επαναρυπάνσεις –όπως αποδείκνυε το οπτικό υλικό αυτοψίας της, στις 28 Σεπτεμβρίου- και για την ύπαρξη τριών αφύλακτων προσβάσεων, παρά την υποτιθέμενη «σφράγισή» της και κατά παράβαση της επιστολικής δέσμευσής του προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως του ορίζει η Υπουργική απόφαση, περί «ισχυράς περίφραξης».

Η μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου κατατέθηκε αμέσως μετά την μη αναμενόμενη αναβολή στο ΚΣΝΜ και με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις καταγγελίες της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ.

Αποτελεί κίνηση τακτικής του Χρήστου Παγώνη , ώστε:

-να μην του καταλογιστεί υπευθυνότητα και μη τήρηση των δεσμεύσεων-υποχρεώσεών του (και πάνε στράφι τα συγχαρητήρια που –κατά πως λέει ο ίδιος- πήρε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συνεργασία του Δήμου),

-να εμποδίσει περαιτέρω περιθώρια σε υπαρκτούς σχολιασμούς του τύπου «δεν δίνεται με τα όσα συμβαίνουν, ευκρινές σήμα ότι οι καταστροφές των σημαντικών μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων της Αγοράς είναι πλήρως ανεκτές αν όχι ευπρόσδεκτες;» και

-να αποτρέψει την εκ προοιμίου επιβάρυνση της θέσης της Δημοτικής Αρχής στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το επόμενο διάστημα.

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.