Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
02:08:31

Χαλκίδα

Χωροθετούνται σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Υπογράφηκε (την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου) από τη δήμαρχο Χαλκιδέων και την ανάδοχο εταιρεία, η σύμβαση παροχής υπηρεσίας για τη «Σύνταξη Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) Δήμου Χαλκιδέων».

Η εκπόνηση του σχεδίου έχει συμβατικό κόστος 74.276 ευρώ, με ΦΠΑ. Είναι ενταγμένη και χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020» του Πράσινου Ταμείου.

Η εκπόνηση και έγκριση ΣΦΗΟ είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εγκατάσταση των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου δικτύου, που θα καλύπτει τόσο τους μόνιμους κατοίκους και εργαζομένους, όσο και τους διερχόμενους οδηγούς - επισκέπτες, σε ανάγκες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η σύμβαση αφορά στη σύνταξη σχεδίου για τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση 1 κατ' ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά 1.000 κατοίκους, δηλ. κατ' ελάχιστον 102 σημεία επαναφόρτισης Η/Ο στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλκιδέων (των 102.223 κατοίκων κατά την απογραφή του 2011) κ

Η χωροθέτηση - εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο μπορεί να γίνει σε υφιστάμενους υπαίθριους και στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, σε υφιστάμενες παρόδιες θέσεις ελεύθερης και ελεγχόμενης στάθμευσης, σε νέους χώρους και νέες παρόδιες θέσεις στάθμευσης ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό, σε τερματικούς σταθμούς και σε επιλεγμένα σημεία των δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, στις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, στις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης οχημάτων εξυπηρέτησης τροφοδοσίας, σε υφιστάμενα και νόμιμα καθορισμένα σημεία στάσης ή στάθμευσης ταξί, σε χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.
Πέραν των ανωτέρω, δύναται να περιλαμβάνεται και η χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε δημοτικές εγκαταστάσεις, πέραν των υποχρεωτικά προβλεπόμενων βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Ενώ, σε εμπορικές περιοχές και στο ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, χωροθετούνται παρόδιες θέσεις στάθμευσης – επαναφόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα.