Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
14:02:45

Χαλκίδα

«Ψαλίδι» στα φαραωνικά στοιχεία και στον προϋπολογισμό

Σε συνέντευξη που έδωσε στις αρχές του μήνα ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τοποθέτησε την έναρξη του διαγωνισμού για το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας στις αρχές του 2022.
Με την υπουργική προαναγγελία να ελέγχεται ως προς την επιβεβαίωσή της στην πράξη.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ – ΠΟΙΟΣ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ
Το οδικό έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών», συνολικού μήκους 26,2 χλμ. αποτελείται από τμήματα:
Τμήμα 1: «Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος», μήκους 2,5 χλμ περίπου, με αρχή στο ευβοϊκό τέλος της Γέφυρας Στενού.
Τμήμα 2: «Νέα Λάμψακος - Ψαχνά (Ι.Κ. Ψαχνών στη διασταύρωση με την υφιστάμενη Εθνική Οδό 77: Χαλκίδα – Ιστιαία – Αιδηψός – Λουτρά Αιδηψού) μήκους 16,7 χλμ
περίπου. Το τμήμα αυτό υποδιαιρείται σε δύο υποτμήματα:
α) Υποτμήμα 2.1: «Νέα Λάμψακος – Ανισόπεδος Κόμβος Νέας Αρτάκης» στη διασταύρωση με την υφιστάμενη Επαρχιακή Οδό Αρτάκης – Κύμης μήκους 10,8 χλμ.
β) Υποτμήμα 2.2: «Ανισόπεδος Κόμβος Νέας Αρτάκης - Ψαχνά» μήκους 5,9 χλμ.
Τμήμα 3: «Παράκαμψη Ψαχνών» μήκους 4,6 χλμ περίπου.
Τμήμα 4: «Σύνδεση Βόρειας – Νότιας Εύβοιας» με αρχή επί της υφιστάμενης οδού Χαλκίδας – Βασιλικού και πέρας στον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας, μήκους 2,4 χλμ περίπου.

Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών περιλαμβάνει την κατασκευή των τμημάτων 2,3 και 4 της Παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών με προαίρεση την υλοποίηση του τμήματος «Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος». Με τον όρο προαίρεση εννοούμε πως εφόσον αποφασιστεί θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του κυοφορούμενου διαγωνισμού.Το έργο κρίνεται αναγκαίο για την περιοχή και αποτελεί διαρκές αίτημα από τους φορείς της. Η υλοποίηση του θα αυξήσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και οδηγικής εμπειρίας και θα μειώσει τους απαιτούμενους χρόνους για το ταξίδι προς το βορρά ή το νότο του νησιού.

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ; ΑΠΟ ΤΑ 200 ΣΤΑ 140 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Αναφορικά με το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας, ο αρχικός προϋπολογισμός έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο μετά από τα αποτελέσματα της μελέτης Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους (ΑΚΟ) και σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων των Jaspers, προκειμένου να πληροί το εν λόγω έργο τις προϋποθέσεις ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει και της Οδηγίας 207/2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρίθηκε αναγκαία η μείωση του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 25%.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ» ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
Μετά από σχετική διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών, ως προσφορότερη λύση κρίθηκε η κατασκευή του συνόλου των έργων με διατομή σε Α' Φάση δίιχνης αρτηρίας σε όλο το μήκος και πρόβλεψη τετράιχνης (κατασκευή των κόμβων και των παραπλεύρων οδών στην τελική τους μορφή και θέση και των άνω διαβάσεων στις κανονικές τους διαστάσεις). Με αυτόν τον σχεδιασμό, ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 140.000.000 ευρώ, συνθήκη που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του.

Γιατί επιλέχθηκε η λύση αυτή
Η υλοποίηση του έργου, βάσει της κατευθυντήριας οδηγίας 5 της ομάδας Jaspers, προσκρούει στην επιλεγείσα διατομή της οδού στο τμήμα της Παράκαμψης Χαλκίδας από τον κόμβο Ν. Λαμψάκου έως την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών, σε σχέση με τους εκτιμώμενους, στο κυκλοφοριακό μοντέλο, φόρτους.
Συνεπώς καθορίστηκε ως αναγκαίος ο ανασχεδιασμός του έργου και συγκεκριμένα του τμήματος από τον κόμβο Ν. Λαμψάκου έως την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών, με εφαρμογή διατομής συνολικού πλάτους οδοστρώματος 11 μ. (δίιχνη διατομή), με διατήρηση της μηκοτομής της οδού, των προβλεπόμενων ανισόπεδων κόμβων, καθώς και του δικτύου παραπλεύρων και βοηθητικών οδών.
Βασική προϋπόθεση του προωθούμενου ανασχεδιασμού του έργου Παράκαμψης Χαλκίδας είναι η διατήρηση της δυνατότητας μελλοντικής αναβάθμισης της αρτηρίας σε τετράιχνη διατομή, όποτε αυτό απαιτηθεί με βάσει τους κυκλοφοριακούς φόρτους.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Στο Υπουργείο αναζητούν και σύμβουλο, ανάμεσα στους φορείς Ν.Λουκάτος & Συνεργάτες, Hydroment, ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί & Μελετητές και ΑDΤ Ωμέγα (ο σχετικός διαγωνισμός απέβη άκαρπος), που θα βοηθήσει την αρμόδια Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, στην ωρίμανση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου και ειδικότερα στην εκπόνηση συμπληρωματικών Ερευνών & Μελετών και στην ολοκλήρωση των Τευχών Δημοπράτησης.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Για την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του έργου για τη δημοπράτηση αυτού είναι αναγκαία και απαιτείται η εκτέλεση συμπληρωματικών μελετών που περιλαμβάνουν: α) την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών γεωτεχνικών ερευνών, β) την εκπόνηση των αναγκαίων συμπληρωματικών μελετών (στατικών, γεωτεχνικών, τοπογραφικών, συγκοινωνιακών και υδραυλικών) καθώς και γ) την σύνταξη ολοκλήρωση των Τευχών Δημοπράτησης συμπεριλαμβάνοντας και το τμήμα: «Σύνδεση Βόρειας-Νότιας Εύβοιας».
Μάλιστα, απαιτούνται «φρέσκες» συγκοινωνιακές μελέτες ως προς τον Έλεγχο Οδικής Ασφάλειας στα τμήματα «Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος», «Σύνδεση Βόρειας – Νότιας Εύβοιας» και «Παράκαμψη Ψαχνών», όπως και τροποποίηση συγκοινωνιακών μελετών σε διακριτά τμήματα του τμήματος «Νέα Λάμψακος – Ψαχνά», σε περίπτωση που απαιτηθεί από τον Έλεγχο της Οδικής Ασφάλειας.

ΜΕ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Το έργο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων της χώρας. Ο διαγωνισμός εφόσον όλα τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις (από ενστάσεις, προσφυγές ή άλλους αστάθμητους παράγοντες) να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2022.
Η περίοδος κατασκευής εκτιμάται πως θα είναι περίπου 4 έτη. Αυτό σημαίνει πως με πρόχειρους υπολογισμούς μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία του τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα το 2027.