Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
03:37:48

Χαλκίδα

Η οικία Ρενιέρη «και με τη βούλα» στην κυριότητα του Δήμου Χαλκιδέων

Με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησίας, οριστικοποιήθηκε η απόκτηση από τον Δήμο Χαλκιδέων του διατηρητέας και κρινόμενης ως έχουσας ιδιαίτερη πολεοδομική και ιστορική σημασία, οικίας Ρενιέρη, επί της οδού Μιαούλη 5 (στο δεξί χέρι όπως κινούνται τα οχήματα, στο ενδιάμεσο από τις «Λεμονιές» έως το πρώην «Αφροδίτη»).
Τα συμβόλαια υπέγραψαν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και οι κληρονόμοι του Ευάγγελου Ρενιέρη (στη φωτογραφία), παρουσία της συμβολαιογράφου Χρυσούλας Καραμιχαήλ, της νομικής συμβούλου του Δήμου, Ευδοξίας Τζοβλά και του Δ/ντη Προγραμματισμού του Δήμου, μηχανικού Κώστα Κεράτσα.

ΑΓΟΡΑ ΜΕ 100% ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»

Η αγορά του κτηρίου κόστισε συνολικά 318.158,93 ευρώ.
Και έγινε με καθ' ολοκληρία χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ [συγκεκριμένα από το «Συνεχιζόμενο προς χρηματοδότηση Πρόγραμμα για την Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελευθέρων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις πόλεις» και ειδικότερα από τον Άξονα Προτεραιότητας «Απόκτηση διατηρητέων κτιρίων κατά τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 110 του από 14.7.1999 Π.Δ. «Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας», Ν. 3028/2002 κ.λπ.) τα οποία είναι κυριότητας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου»].
Δηλαδή, ο Δήμος Χαλκιδέων δεν είχε την παραμικρή επιβάρυνση για την αγορά του κτηρίου. Κόστος θα προκύψει στη συνέχεια, από το απαιτούμενο έργο αποκατάστασης του, αν και εξετάζονται οι δυνατότητες ένταξής του σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για δείγμα αστικής έπαυλης των αρχών του 19ου αιώνα (μετρά σχεδόν διακόσια χρόνια ζωής), με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Το κτήριο πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί.
Προβλεπόμενη χρήση είναι η αξιοποίησή του για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ανοικτού στους πολίτες.
Προκειμένου να αποτελέσει (συνυπολογιζομένων του «Κόκκινου Σπιτιού», του «Σπιτιού με τ΄ Αγάλματα», του παλαιού διατηρητέου κτηρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου, του Δημαρχείου / μεγάρου «Κότσικα, του παλαιού αλευρόμυλου στο πρώην ΑΣΑΧ «Δήμητρα» και της Οικίας Βαϊλου)
αφ' ενός, ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης και
αφ' ετέρου, μια πρόσθετη λειτουργική πολιτιστική δομή, ενταγμένη στην κοινωνική ζωή της πόλης.