Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αθώος παρά το αποδεικτικό υλικό

Αθωώθηκε από το δικαστήριο ο Χρήστος Παγώνης για την κατηγορία ότι κατά τη δημαρχιακή του θητεία, δεν έπραξε τα δέοντα και άφησε απροστάτευτο σε φθορές και λεηλασίες το χαρακτηρισμένο ως μνημείο συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.

Η δίωξη είχε παραγγελθεί από την Εισαγγελία Χαλκίδας για παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, βάσει των αναφορών-καταγγελιών της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ) όσον αφορά στις καταστροφές που συντελούνταν στα κτήρια της Αγοράς καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του και την εκ του νόμου υποχρέωσή του να τα προστατεύει από καταστροφές.
[ Το κτηριακό συγκρότημα ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο της Χαλκίδας, ο οποίος σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο –και έως την έγκριση της οριστικής μελέτης- υποχρεούτο αποκλειστικά να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και με την εποπτεία και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. ]

Οι μάρτυρες από την ΟΠΠοΔΕΔΑΧ (οι αρχιτέκτονες Μαριάννα Ράνου και Βαγγέλης Αγγέλου) αναφέρθηκαν στην αδράνεια του Χρ. Παγώνη, παρά τις επανειλημμένες, έγγραφες υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και στις προκληθείσες καταστροφές – βλάβες στο μνημείο, συνοδεία σχετικού αποδεικτικού φωτογραφικού υλικού:
«Δεν έπραξε τα δέοντα. Δεν περιέφραξε την Αγορά, δεν την φώτισε και δεν την φύλαξε από κακοποιά στοιχεία που μπαινόβγαιναν ελεύθερα και με κασμάδες αφαιρούσαν σιδεριές, ταμπέλες, κτύπαγαν τοίχους με κρουστικά εργαλεία πληγώνοντας τον φέροντα οργανισμό των κτηρίων κλπ. Από τις 48 σφυρήλατες σιδεριές δεν διασώθηκαν παρά ελάχιστες. Ακόμη και μετά τον καθαρισμό της Αγοράς το 2015, στον οποίο προέβη, δεν την περιέφραξε όπως είχε υποσχεθεί στο Υπουργείο και γρήγορα ξανάγινε χώρος διαβίωσης ακόμη και παιδιών, απαράδεκτα βρώμικος, επικίνδυνος γι' αυτές τις ανθρώπινες ζωές και πλήρως απαξιωμένος από τους πολίτες. Δεν υποστύλωσε καν σωστά τους επικίνδυνους προβόλους, όπως συνεχώς του υποδείκνυε το Υπουργείο και εμείς, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές... Ακόμη και μετά την κατάρρευση του προβόλου (Νεοφύτου και Κριεζώτου) τον Απρίλιο του 2018 δεν έπραξε τα δέοντα. Τρανή απόδειξη η αναφορά της προϊσταμένης του ΥΠΠΟΑ κ. Ανδρουλιδάκη ,στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (4 Οκτωβρίου 2018), που είχε έρθει για αυτοψία στην Αγορά και μίλαγε για την άθλια κατάσταση σε βρωμιά και επικινδυνότητα της Αγοράς και ότι ο πρώην δήμαρχος δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του στο Υπουργείο για περίφραξη, καθαριότητα και υποστύλωση...»

Από πλευράς του, ο πρώην δήμαρχος επικαλέστηκε ανυπαρξία δημοτικών κονδυλίων και απουσία οικονομικής ενίσχυσης αλλά και συγκεκριμένων οδηγιών από το Υπουργείο για την περίφραξη της Αγοράς. Ενώ προέβαλε και λόγους εκδικητικότητας στο πρόσωπό του από τα μέλη του ΟΠΠοΔΕΔΑΧ, διότι «ήθελαν να υιοθετηθεί η μελέτη μέλους τους» και «να συνδιοικήσουν στο Δήμο».

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Χρήστο Παγώνη.
Ωστόσο, οι μαρτυρίες και το φωτογραφικό υλικό θα αποτελούν διαχρονικές αποδείξεις για τις κλοπές, τις φθορές και εν τέλει, τις βλάβες που έγιναν επί δημαρχιακής θητείας του σε βάρος του μνημείου της Αγοράς.

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.