Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
10:47:28

Χαλκίδα

Με συγχωνεύσεις τμημάτων καμουφλάρουν τα κενά

Με ένα αρχείο excel, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (8 Οκτωβρίου), λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την άμεση συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Αδυνατώντας ή μη επιθυμώντας να διαθέσει πόρους για διορισμό αναπληρωτών καθηγητών προς κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, το Υπουργείο μειώνει τον αριθμό των τμημάτων, εκμεταλλευόμενο την αύξηση του μέγιστου ορίου των μαθητών ανά τμήμα στην οποίο είχε προχωρήσει, και αντιμετωπίζει τα χιλιάδες (ομολογημένα) κενά, όχι όπως όφειλε με προσλήψεις των αντίστοιχων αναπληρωτών αλλά είτε τα καμουφλάρει-εξαφανίζει είτε καλύπτει τα υπόλοιπα από τους εκπαιδευτικούς που εξοικονομούνται.

Ο στόχος είναι φανερός: Η ακολουθούμενη εκπαιδευτική ...ορθοπεδική των συγχωνεύσεων και των μειώσεων τμημάτων, «ψαλιδίζει» τις ανάγκες για προσλήψεις, νομιμοποιεί τις περικοπές και εμφανίζει ακόμη και πλεόνασμα (στόχος οι 8.500) εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά.

Την ίδια ώρα βέβαια, δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία και τον προγραμματισμό σχολείων, τμημάτων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μάλιστα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Και το Υπουργείο Παιδείας, με το ακόμη μεγαλύτερο «στοίβαγμα» των μαθητών, παγιώνεται ως καλύτερος «χορηγός» της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία και κατ' επέκταση στην κοινωνία.

ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τα κενά στα σχολεία της Εύβοιας, καταγράφονταν ως εξής:
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 67 εκπαιδευτικοί πλήρους ωραρίου, 24 εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου και 10 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη μαθητών που τη δικαιούνται.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 80 εκπαιδευτικοί πλήρους ωραρίου, 17 εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου, 5 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής πλήρους ωραρίου, 4 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής μειωμένου ωραρίου, 17 εκπαιδευτικοί στα τμήματα ένταξης και 5 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη μαθητών που τη δικαιούνται.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οι συγχωνεύσεις τμημάτων αφορούν και σε σχολεία στην Εύβοια.
Οι προτάσεις του Υπουργείου δεν λάμβαναν υπ' όψιν ούτε γεωγραφικά κριτήρια (πχ Γυμνάσιο Σκύρου), ούτε κτηριολογικές συνθήκες και δυνατότητες (πχ Δημ. Σχολείο Φάρου) ενώ αφορούν και σχολεία των δύο πυρόπληκτων Δήμων της Βόρειας Εύβοιας (πχ Πευκί, Κεχριές, Κήρινθο, Λίμνη, Λ. Αιδηψού, Αιδηψό, Λιχάδα, Ωρεούς, Μαντούδι, Προκόπι κ.α.). Τελικά, παρ' ότι αρχικά το Υπουργείο πρότεινε μείωση κατά 22 τμήματα στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτά περιορίστηκαν σε 4!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Στα μέσα του Οκτώβρη και ενώ τα κενά σε εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τα 65 σε όλον το Νομό, η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, με εντολή της Υπουργού Κεραμέως, συγχωνεύει σχολεία, τμήματα, τάξεις και μετακινεί εκπαιδευτικούς για να καλύψουν κάποια κενά άλλων σχολείων. Με αυτόν τον απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αδιαφορεί για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, την ομαλή προσαρμογή των παιδιών και την ουσιαστική εκπαίδευσή τους.
Εξαθέσια σχολεία υποβαθμίζονται σε τετραθέσια, τριθέσια σε διθέσια, διθέσια σε μονοθέσια, ολοήμερα τμήματα κλείνουν, χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να ενημερώσει γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί αν υπήρχε αιτία, αυτό δεν έγινε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά γίνεται δύο μήνες μετά. Την ανικανότητα σχεδιασμού και την αναλγησία κάποιων δεν μπορεί να την πληρώνουν οι μαθητές και τα σχολεία.
Συνάδελφοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν και να μετακομίσουν για μια ακόμη φορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους και την οικογένειά τους.
Αλήθεια αυτό είναι το «Νέο Σχολείο» που ευαγγελίζεται η Υπουργός; Το σχολείο της συρρίκνωσης, της ανισότητας, του αυταρχισμού και της κατατρομοκράτησης;
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της Υπουργού που έρχεται να αναστατώσει για μια ακόμη φορά τα σχολεία.
Ζητάμε άμεσα να ανακληθεί η απόφαση αυτή και να γίνει εδώ και τώρα η τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών.
Ζητάμε από τη ΔΟΕ, να ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα. Τα προβλήματα των σχολείων είναι τεράστια και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
«Αιφνιδίως την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, πληροφορηθήκαμε ότι λήφθηκε απόφαση για μείωση των θέσεων των δασκάλων και σύμπτυξη τάξεων σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου μας και συγκεκριμένα, το Δημοτικό Σχολείο Ανθηδόνος από 5θέσιο γίνεται 4έσιο και το Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου-Παντειχίου από 6θέσιο γίνεται 5θέσιο.
Με αυτόν τον τρόπο καλύφθηκαν κενά εκπαιδευτικών σε άλλες σχολικές μονάδες. Και ναι μεν η εφαρμογή του Νόμου μπορεί να καλύπτει τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και των υπογραφόντων την απόφαση αυτή, είναι όμως παντελώς εσφαλμένο και εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας, να γίνονται τέτοιου είδους μειώσεις θέσεων σε περιόδους που οι δάσκαλοι καλούνται να διαχειριστούν την πανδημία στα σχολεία, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η σχολική χρονιά, αλλάζοντας την καθημερινότητα των παιδιών, και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των σχολείων σε μικρές περιοχές, όπως είναι και τα δύο αυτά χωριά του Δήμου μας.
Το θέμα θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων στην επόμενη συνεδρίαση.»

Υπενθυμίζεται ότι προ της ανακοίνωσης, με ΕΠΙΣΤΟΛΗ του προς την υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης ΖΕΜΠΙΛΗΣ ζητούσε να εξαιρεθεί η Εύβοια από τον σχεδιασμό του Υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς.