Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
08:29:01

Χαλκίδα

Αυλίδα και Ανθηδόνα στο στόχαστρο των αιολικών

Βεβαιώσεις άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις περιοχές Γαλατσίδεζα, Κλεφτολούτσα, Μεσοβούνι των Δημοτικών Ενοτήτων Αυλίδας και Ανθηδώνας, συνολικής ισχύος 68,4 MW εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών να προβλέπει 18 ανεμογεννήτριες. Οι περισσότερες από αυτές χωροθετημένες σε περιοχές από τις οποίες διέρχεται το αρχαίο Διατείχισμα, με τα συνοδά έργα των ανεμογεννητριών να επιφέρουν κατάτμηση ή μερική καταστροφή του οχυρωματικού μνημείου. Ενώ, κάποιες ανεμογεννήτριες χωροθετούνται πολύ κοντά στον οικισμό Οντάθι, κάτω ακόμη και από το όριο των 500 μέτρων.

Για το θέμα, κατά την τελευταία συνεδρίαση (την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου) του Δημοτικού Συμβουλίου, η δήμαρχος Χαλκιδέων ενημέρωσε ότι: «Ο Δήμος έχει ήδη οργανώσει τις απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Επιπλέον, θα δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου ώστε να μην προχωρήσει σε καμία έκδοση οικοδομικής άδειας για εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.»
Τέλος, η δήμαρχος έστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με την οποία ζητείται η άμεση αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε όλη την Εύβοια και όχι μόνον στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο σύνολό του, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε ενέργεια εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Χαλκιδέων αλλά κι ολόκληρης της Εύβοιας και της Σκύρου. Και επικαιροποίησε τη σχετική απόφαση-ψήφισμα που είχε λάβει τις 23 Απριλίου.