Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:42:19

Χαλκίδα

Τάσος Αυλωνίτης: «Στο εξωτερικό!»

Λίγο πριν πετάξει για το Γκρατς προκειμένου να ενταχθεί στην προετοιμασία της Στουρμ, ο Τάσος Αυλωνίτης τα είπε όλα στο Contra.gr. Η εμπειρία του στον προβληματικό Παναθηναϊκό, η σχέση με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο Ολυμπιακός και οι ευκαιρίες που του πρόσφερε, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της καριέρας του.
Ελάχιστοι παίκτες που μετακινήθηκαν από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και το ανάποδο (έστω και με ενδιάμεσους σταθμούς) κατάφεραν να αποφύγουν την καχυποψία. Ο Τάσος Αυλωνίτης όχι μόνο τα κατάφερε αλλά φεύγει ξανά για τα ξένα (Στουρμ Γκρατς) έχοντας την ικανοποίηση ότι έγινε αποδεκτός και αγαπητός και στους δύο μεγάλες ομάδες.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr o Έλληνας αμυντικός μίλησε για την εμπειρία του στον προβληματικό Παναθηναϊκό της σεζόν που πέρασε, τη σχέση του με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, τη στάση της διοίκησης, αλλά και το σύνολο της καριέρας του. Μίλησε με ειλικρίνεια, γι' αυτό και αξίζει να συνεχίσετε την ανάγνωση...

Μήπως βιάστηκες να λύσεις το συμβόλαιό σου με τον Παναθηναϊκό και να αποχωρήσεις; Η κατάσταση στην ομάδα αλλάζει...
Δεν νομίζω ότι βιάστηκα. Δεν είμαι και σε μία ηλικία που θα μπορούσα να περιμένω να δω τι μπορεί να γίνει. Ήταν ρίσκο. Από τη στιγμή που υπήρχε από τον Ιανουάριο κιόλας το ενδιαφέρον της Στουρμ Γκρατς, το αποφάσισα. Τον Ιανουάριο είπα να περιμένω λίγο, να δω πως θα πάνε τα πράγματα στον Παναθηναϊκό, αν θα βελτιωθούν ή όχι. Τη στιγμή που αποφάσισα να φύγω από την ομάδα, φως στο τούνελ δεν υπήρχε. Και επειδή δεν είμαι πλέον 23 ετών πήρα τη συγκεκριμένη απόφαση. Για τα νεαρά παιδιά όμως του Παναθηναϊκού τους παρουσιάζεται μία μεγάλη ευκαιρία. Εγώ στα 29 μου δεν μπορούσα να περιμένω αν και είχα έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο. Υπήρχε ανασφάλεια για το τι θα γίνει. Έτσι έφυγα, αφήνοντας τον επόμενο χρόνο του συμβολαίου μου.
Μου φέρθηκαν πολύ καλά από την ομάδα, θα πρέπει να το πω αυτό. Και εγώ τους φέρθηκα όσο καλύτερα γινόταν. Είχαμε μία άψογη συνεργασία. Προέκυψε όμως το θέμα των περιορισμών στις ανανεώσεις και στις μετραγραφές, γεγονός που με προβλημάτισε. Μακάρι να βελτιωθούν τα πράγματα, το λέω μέσα από την καρδιά μου, ειλικρινά. Δεν του άξιζε όλο αυτό που βίωσε την περσινή σεζόν, είναι τεράστια ομάδα ο Παναθηναϊκός.
Ποιο ήταν το γεγονός που σας δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα; Η απληρωσιά; Η αβεβαιότητα; Όλα αυτά μαζί;
Ήμουν στον Παναθηναϊκό οκτώ μήνες. Ήρθα όταν ο κ. Αλαφούζος αποφάσισε να μην ξανασχολοηθεί με την ομάδα. Το τρενάρισμα των πληρωμών, το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες με μεγάλα συμβόλαια είχαν μία μεταχείριση λίγο διαφορετική, κυρίως ξένοι, έφερε μία τριβή στα αποδυτήρια. Έφθειρε την καθημερινότητά μας. Διαβάζαμε πράγματα και γίνονταν άλλα. Η σχέση μας με τη διοίκηση δεν ήταν ειλικρινής, δεν ήταν υγιής σε τελική ανάλυση. Οι ποδοσφαιριστές κρατήσαμε μία πολύ καλή στάση απέναντι σε όλους, ο κόσμος ήταν μαζί μας. Δεν ξέρω το λόγο που η διοίκηση κράτησε τέτοια στάση, δεν τους κατηγορώ γιατί δεν ξέρω. Ήταν πάντως περίεργη. Οι ξένοι είχαν απορίες, ρωτούσαν τους αρχηγούς και τους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε γιατί δεν είχαμε εικόνα.
Μετάνιωσες τελικά που ήρθες στον Παναθηναϊκό πέρυσι;
Δεν μετάνιωσα, όχι. Ο αρχικός στόχος μου πέρυσι το καλοκαίρι ήταν να μείνω στο εξωτερικό. Λόγω συγκυριών και υποσχέσεων από μάνατζερ έμεινα πίσω. Υπήρχε φόβος να μείνω χωρίς ομάδα. Ευχαριστώ τον Μαρίνο Ουζουνίδη που μου έδωσε την ευκαιρία, τον βοήθησα και εγώ από την πλευρά μου υπογράφοντας ένα συμβόλαιο με πολύ χαμηλές αποδοχές για τον πρώτο χρόνο. Ήταν μία περίοδος που είχε χτυπήσει ο Μολέδο και η ομάδα αναζητούσε λύσεις. Ήρθα για να μπω στην ομάδα σιγά-σιγά. Ο Ουζουνίδης ήταν πολύ ειλικρινής μαζί μου και ήξερα ότι πάω σε μία πολύ μεγάλη ομάδα. Ήθελα να παίξω. Έκανα συμμετοχές, αλλά δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος από το χρόνο, όπως τον είχα στο μυαλό μου. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα θα το σκεφτόμουν περισσότερο. Αλλά με το αν δεν γίνεται δουλειά, είναι θεωρητικό. Στη Στουρμ με ξέρουν και ξέρω και εγώ το περιβάλλον. Είχα πάει πολύ καλά το εξάμηνο που αγωνίστηκα εκεί και μακάρι να πάνε τα πράγματα το ίδιο καλά και τώρα.
Συζήτησες ποτέ το θέμα του χρόνο συμμετοχής σου με τον Ουζουνίδη;
Κάποια στιγμή συζητήθηκε, ναι. Δεν είμαι ο άνθρωπος βέβαια που θα πάει να χτυπήσει αμέσως την πόρτα του προπονητή, αν δεν παίζει. Μετά τον Ιανουάριο υπήρχε ανταγωνισμός στη θέση, έπαιζε στόπερ και ο Κουρμπέλης. Δεν μπορώ να προσάψω κάτι στον κόουτς, τα κριτήριά του είναι σεβαστά. Δεν είχα όμως τα λεπτά που ήθελα, που νόμιζα ότι αξίζω.
Αν η ομάδα δεν διαλυόταν ουσιαστικά τον Ιανουάριο και ήταν πληρωμένη, τι θα μπορούσε παραπάνω να κάνει αγωνιστικά;
Το ρόστερ δεν ήταν κακό. Τον Σεπτέμβριο όμως υπήρχε μία ενδεκάδα και τον Ιανουάριο μία τελείως διαφορετική. Ο προπονητής δεν μπορούσε να δουλέψει όπως ήθελε, αναγκάστηκε να κάνει μία σχεδόν καινούργια προετοιμασία και να αλλάξει τα πλάνα του. Το σύνολό μας πάντως ήταν πολύ ανταγωνιστικό και οι μονάδες του άκρως υπολογίσιμες. Αν ήμασταν όλοι πληρωμένοι, αν δεν έφευγαν παίκτες και αν αποφεύγαμε την τιμωρία των -6, πιστεύω ότι θα τερματίζαμε στην πρώτη πεντάδα. Αλλά έφυγαν πολλοί και καλοί παίκτες όπως ο Μολέδο, ο Χίλιεμαρκ, ο Βιγιαφάνιες, ο Τσάβες που έπαιξε πολύ λίγο. Μπορούσαμε με αυτούς και κάτι καλύτερο από την πεντάδα, έτσι και αλλιώς αρχικά είχαμε βάλει πιο υψηλούς στόχους.
Αληθεύει ότι βοηθούσατε το προσωπικό της ομάδας που ήταν απλήρωτο για μήνες;
Ισχύει όντως. Όποτε παίρναμε κάποια χρήματα, φροντίζαμε να δίνουμε και στα μέλη του σταφ. Είχαν μείνει πίσω όλα αυτά τα παιδιά, οι φυσιοθεραπευτές, οι σεφ κτλ. Πολλοί δεν είχαν καν τα οδοιπορικά να έρθουν στο Κορωπί. Σε όλους βγάζω το καπέλο γιατί ήταν πάντα εκεί. Είναι οι αφανείς ήρωες της ομάδας.
Αν τώρα άνοιγε την πόρτα ο Γιάννης Αλαφούζος και ερχόταν προς το μέρος μας, τι θα τον ρωτούσες;
Θα του έκανα την ερώτηση τι συνέβη και υπήρχε αυτή η στάση, αυτή η παύση ενασχόλησης. Οκ, το γιατί ψάχναμε. Καλώς ή κακώς, αυτό κράτησε όλη τη σεζόν. Ας μας έλεγαν από την αρχή ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Θα αποφασίζαμε ανάλογα. Δεν υπήρχε όμως ειλικρίνεια. Ο εργαζόμενος θέλει την αλήθεια. Μας τάραξε ότι δεν υπήρχε. Οφείλω στον Παναθηναϊκό ότι επέστρεψα. Δεν ήθελα να του κάνω κακό, δεν είναι και του χαρακτήρα μου. Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με τις ομάδες που μας έχουν βοηθήσει.
Αν οι συνθήκες στο μέλλον ευνοήσουν, θα ήθελες να επιστρέψεις στον Παναθηναϊκό;
Ε, βέβαια, εννοείται. Δεν σου κρύβω όμως ότι στόχος μου είναι να παραμείνω στο εξωτερικό. Έχω την ηρεμία μου, έστω στην ξενιτιά. Νομίζω ότι στο επάγγελμα που έχω επιλέξει, είναι η καλύτερη λύση.
Αναγκαστικά εφέτος ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί σε κάποιους από τους πιτσιρικάδες του. Εσύ ποιους ξεχωρίζεις;
Ένα παιδί που έπαιξε πολλά ματς εφέτος είναι ο Χατζηγιοβάννης, διεθνής με την ελπίδων. Αν συνεχίζει να δουλεύει όπως δουλεύει και πάρει παιχνίδια, νομίζω ότι θα είναι βασικός στέλεχος. Ο Δημήτρης Εμμανουλίδης επίσης, που ήταν πρώτος σκόρερ της Κ-20,έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ο Πασχάλης Στάικος μπορεί να προσφέρει αν και δεν είχε συμμετοχές εφέτος. Η φουρνιά γενικά είναι πολύ καλή στον Παναθηναϊκό. Δεν αρκεί η συμμετοχή, πρέπει να είσαι και έτοιμος, ειδικά στον Παναθηναϊκό που σε κοιτούν πολλά μάτια και η πίεση είναι μεγάλη.
Για τον Ευαγγέλου, που τελικά μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ποια είναι η γνώμη σου;
Ο Στέφανος είναι ένας πολύ καλός κεντρικός αμυντικός, εγώ τον γνώρισα όταν έπαιζε στον Πανιώνιο. Ήταν στην Κ-17 τότε. Ξεχώριζε. Μου είχε μιλήσει γι' αυτόν ο Δημήτρης ο Κολοβός. Έπαιζε από τότε πολύ ώριμα για την ηλικία του. Νομίζω ότι αν πάρει παιχνίδια, μπορεί να δείξει τα προσόντα του. Έχει πάθος, καλή τεχνική κατάρτιση, δουλεύει πολύ, είναι...αντράκι. Έχει όλα τα φόντα για να πάει μπροστά.

Πιστεύεις ότι αν τελικά πήγαινες στην ΑΕΚ και όχι στον Ολυμπιακό το 2014 τα πράγματα στην καριέρα σου θα είχαν καλύτερη τροπή;
Δεν το έχω σκεφθεί ποτέ και δεν θα μπω στη διαδικασία να το σκεφθώ. Η ΑΕΚ μού έκανε την πρόταση όταν ήταν στη Β' Εθνική. Δεν ξέρεις πως θα έρχονταν τα πράγματα στο παρελθόν αν έκανες τη μία ή την άλλη επιλογή. Επέλεξα τελικά τον Ολυμπιακό που είχε ένα τεράστιο ανταγωνισμό στις θέσεις των στόπερ εκείνη την περίοδο. Την πρώτη σεζόν πάντως παρά το γεγονός ότι είχα να ανταγωνιστώ Αμπιντάλ, Σιόβα, Μποτία, είχε 23 συμμετοχές, πράγμα που δεν περίμενα. Πήρα την απόφαση να πάω στον Ολυμπιακό, έκλεισα μάτια και αυτιά. Ο Ολυμπιακός μού άνοιξε την πόρτα για το εξωτερικό και παρά το γεγονός ότι δεν έπαιξα τη δεύτερη σεζόν.
Γιατί σχεδόν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θέλετε να παίξετε στο εξωτερικό και όχι στη χώρα σας;
Λοιπόν θα σου πω. Πριν φύγω την πρώτη φορά για την Αυστρία πέτυχα στο δρόμο τυχαία τον Γιώργο Σαμαρά. Μου είπε λοιπόν ο Γιώργος ότι "τώρα που πας έξω, να δεις, δεν θα θέλεις να γυρίσεις στην Ελλάδα". Δεν κατάλαβα τι εννοούσε, πραγματικά. Ετσι και αλλιώς δανεικός έφευγα. Ξεχώρισα όμως αμέσως την ποδοσφαιρική παιδεία, ομάδων και οπαδών, και εκτίμησα ότι ποτέ δεν ακούστηκε στα αποδυτήρια η λέξη πληρωμή. Δεν χρειαζόταν να πας καν στην τράπεζα. Τα ΜΜΕ ήταν επίσης λίγα, δεν υπάρχει αυτή η ελληνική πίεση.
Η πίεση στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια. Παίζει καλά, είσαι θεός, δεν παίζεις καλά, σε καταδικάζουν. Ίσως κάποιοι δημοσιογράφοι δεν έχουν υπομονή να δουν την εξέλιξη ενός παίκτη. Στο εξωτερικό οι παίκτες δεν αποκεφαλίζονται με την πρώτη. Υπάρχει κατανόηση. Στην Ελλάδα είναι ασφυκτική η πίεση. Ο κόσμος διαμορφώνει άποψη από τους δημοσιογράφους χωρίς καν να σε έχει δει. Τους σέβομαι όλους πάντως και τους κοιτάω στα μάτια. Έξω υπάρχει η ρουτίνα σπίτι-προπόνηση. Και τέλος.
Γράφτηκε όλα αυτά τα χρόνια που παίζεις ποδόσφαιρο κάτι πολύ ακραίο για σένα, κάτι που ήταν απολύτως ψέμα;
Όχι δεν μπορώ να το πω. Δεν γράφτηκε κάτι ακραίο για μένα. Διαβάζω από το internet, όχι μόνο αθλητικά. Κρατάω πάντα μία επιφύλαξη. Αλλά ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι ενήμερος, αυτό πιστεύω. Δεν πρέπει να επηρεάζεσαι. Εγώ τουλάχιστον δεν επηρεάζομαι. Στην Ελλάδα πάντως ξεχνάμε εύκολα και ο ντόρος που γίνεται είναι τεράστιος.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει στην καριέρα σου;
Ένα λάθος σοβαρό έχω κάνει και το μετάνιωσα. Πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχε πρόταση από την Στουρμ Γκρατζ, πολύ πριν πάω στον Παναθηναϊκό, πριν καν παίξει προκριματικά με την Φενέρμπαχτσε. Ο αθλητικός διευθυντής με ήθελε. Πίστεψα όμως τα λόγια ενός ατζέντη που μού είπε ότι θα μου φέρει κάτι καλύτερο. Και έλεγα μετά "τι έκανα;"
Ποια είναι η αλήθεια η σχέση που πρέπει να έχεις ένας παίκτης με το μάνατζέρ του;
Δεν ξέρω, είναι πολύ δύσκολη η σχέση ποδοσφαιριστή-ατζέντη. Είχα καλές σχέσεις με κάποιους αλλά σε φάσεις δύσκολες δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν. Γιατί όμως να με πάρεις μαζί σου στην κατηφόρα; Γιατί να χαντακώσεις κάποιον; Έχουν καταστραφεί καριέρες έτσι. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι καλός και σωστός απέναντι στους παίκτες. Τον ατζέντη τον χρειάζομαι στα δύσκολα, να μου ανοίξει πόρτες στο εξωτερικό, να μου σταθεί όταν δεν παίζω, όταν είμαι τραυματίας. Όταν παίζεις καλά, οι ομάδες έρχονται μόνες τους. Τεράστιο ζήτημα. Ένα εξάμηνο είναι αρκετό για να καταστραφείς. Εύκολα φτάνεις ψηλά, δύσκολα κρατιέσαι, πολύ δύσκολα επιστρέφεις. Θα μπορούσε να είχε συμβεί και σε μένα. Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό και τον Ουζουνίδη για το γεγονός ότι τελικά δεν έγινε.
Πότε θέλεις να κρεμάσεις τα παπούτσια σου;
Αν είμαι υγιής, θα ήθελα να σταματήσω στα 34 με 35. Δεν βάζω όρια, αλλά θέλω να σταματήσω ψηλά, πριν με πάρει η κατηφόρα. Θα ήθελα να βοηθήσω και τα νεότερα παιδιά στα αποδυτήρια, παίζω δεν παίζω. Με την εμπειρία μου να τους συμβουλεύσω να αποφύγουν τα λάθη. Θα ήθελα επίσης να τελειώσω την καριέρα μου στον Πανιώνιο, ήταν η ομάδα που με ανέδειξε. Δεθήκαμε με όλα τα παιδιά, δώσαμε και την ψυχή μας σε δύσκολες περιστάσεις. Την πόνεσα την ομάδα. Πρόσφερα και μου πρόσφερε. Έχω ιδιαίτερα δέσιμο.
Και το μετά τι θα έχει;
Δεν το έχω σκεφτεί ακριβώς, δεν έχω σπουδάσω κάτι. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο από την Γ' Λυκείου. Θα ήθελα πάντως να μείνω στο ποδόσφαιρο, όχι όμως ως προπονητής. Ο ρόλος του team manager νομίζω ότι θα μου ταίριαζε καλύτερα. Αλλά ακόμη έχουμε καιρό γι' αυτό.

Δημοσιεύθηκε στις 18/06/2018 στο Contra.gr. Με ερωτήσεις του Νίκου Γιαννόπουλου και φωτογραφίες της Ειρήνης Προβίδα