Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
04:55:18

Χαλκίδα

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ: Στηρίζεται οικονομικά και μένει Χαλκίδα, αλλιώς…

Στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ολοκληρώθηκε -με την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων- το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Για έξι ημέρες, σε δύο χώρους (Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας & Αίθουσα «Παπαδημητρίου»), εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοι δημιουργοί, με 35 επίσημες πρεμιέρες και 20 ταινίες στο πλαίσιο τιμητικών αφιερωμάτων σε πρόσωπα του κινηματογράφου, μοιράστηκαν μαζί μας την ανήσυχη και διερευνητική ματιά τόσο των αισθητικών αναζητήσεων όσο και των στοχασμών τους, έριξαν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου, προκάλεσαν ιδέες, σκέψεις, έμπνευση.
Σε μια διοργάνωση (μέλος πλέον της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «Europe for Festivals, Festivals for Europe») που σταθερά προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ και αποτελεί χώρος φιλοξενίας της τέχνης που αποτελεί ανάγκη στις περιόδους της κρίσης και τόπο συνάντησης των ανεξάρτητων δημιουργών.
Μια διοργάνωση που ας ελπίσουμε ότι θα ανανεώσει το ραντεβού της με την πόλη της Χαλκίδας και το 2016.

«ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ;»

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όλα αυτά τα χρόνια, το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας Το ερώτημα όμως επανήλθε και τέθηκε τη βραδιά της τελετής λήξης, από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Σταύρο Ιωάννου: «Μπορεί η πόλη να αντέξει οικονομικά τη στήριξη του Φεστιβάλ ώστε αυτό να παραμείνει στα καθ' ημάς;».

Ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός (με την Αντιπεριφέρεια Εύβοιας τον μεγάλο χορηγό του Φεστιβάλ) βιάστηκε –για να πιέσει καταστάσεις- να κηρύξει «άτυπα την έναρξη των προετοιμασιών για το 10ο Φεστιβάλ, του χρόνου»... Η υποψιασμένη Ζωή Λιβανίου (η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εθελοντής σε όλα τα προηγούμενα Φεστιβάλ) επιχείρησε δεσμεύσεις για «να συνεχιστεί το Φεστιβάλ»... Ωστόσο, τα δεδομένα και ο εξ αυτών προβληματισμός, αναπτύχθηκε ξεκάθαρα και πιεστικά από τον Σταύρο Ιωάννου;

«Κάνοντας έναν απολογισμό...

Το 9ο Φεστιβάλ είναι από τα καλύτερα τόσο σε διοργάνωση όσο και σε παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Δυστυχώς δε μπορέσαμε να προβάλλουμε σε επαναλήψεις τα ντοκιμαντέρ και αυτό είναι άδικο και για τον κόσμο αλλά και για τους δημιουργούς. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειαζόταν ακόμα μία αίθουσα και το οικονομικό ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας.
Ως προς τις ταινίες, υπήρξε πολύ μεγάλη ποικιλία. Οι κινηματογραφιστές ασχολήθηκαν τόσο με την επικαιρότητα όσο και με τα προσωπικά τους.

Είμαι ευχαριστημένος από την προσέλευση των Χαλκιδέων οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει το θεσμό και είμαι ευχαριστημένος από τους δημιουργούς που έχουν δεχτεί ως έναν καταξιωμένο θεσμό.
Ευχαριστώ πολύ την κριτική επιτροπή για την υπομονή, το κουράγιο και την αγάπη τους για αυτό που έκαναν. Ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές, τους χορηγούς μας και την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Το Φεστιβάλ τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Δεν έχει γίνει συνείδηση ότι το Φεστιβάλ είναι μεγάλου μεγέθους. Τα χρήματα που συγκεντρώνει η Χαλκίδα δε μπορούν να χρηματοδοτήσουν το Φεστιβάλ. Έχω πιεστεί πολύ τα τελευταία 2 χρόνια. Ελπίζω ότι αν θα συνεχίσει θα πρέπει να το δούμε όλοι οι φορείς της πόλης. Απόψε δεν είναι ούτε ο δήμαρχος εδώ. Το Φεστιβάλ το κρατάμε στη Χαλκίδα; Μπορούμε; Αντέχουμε; Αυτό είναι το ζητούμενο. Το μέγεθος είναι οικονομικό. Ας τελειώσουμε σήμερα και να δούμε από Δευτέρα τι θα γίνει μετά...»