Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
05:54:36

Χαλκίδα

«Μάθημα» για την πείνα στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα. 1943-1944» θα υλοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Αρχείων Νομού Ευβοίας (στο «Κριεζώτειο», Τζαβέλα 5, Χαλκίδα).
Το πρόγραμμα, έντονα βιωματικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει δραστηριότητες με εστίαση στην επεξεργασία αρχειακών τεκμηρίων, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών (ανάλυση εγγράφου, φωτογραφίας, γελοιογραφίας κ.λπ.), καθώς και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στη μεταχείριση των πρωτοτύπων και εξοικείωσης με τη γλώσσα και τη γραφή των τεκμηρίων.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Το βασικό ερώτημα για τις τάξεις του Δημοτικού είναι τι έτρωγαν τα παιδιά στα Παιδικά Συσσίτια και πώς μπορούμε να το μάθουμε. Στην αρχή του προγράμματος χρησιμοποιείται κρυπτόλεξο, όπου υπάρχουν λέξεις που έχουν σχέση με τη διατροφή: ρύζι, λαχανικά, λάδι, παστίτσιο, παγωτό, φασόλια, γάλα κ.λπ.
Αφού βρουν τις λέξεις, τα παιδιά σημειώνουν με ποιες, κατά τη γνώμη τους, από αυτές τις τροφές, τρέφονταν τα παιδιά της Χαλκίδας στα Παιδικά Συσσίτια. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση και οι μαθητές ελέγχουν την ορθότητα των απαντήσεών τους (την υπόθεση εργασίας) με βάση τεκμήρια από το αρχείο του ΠΙΚΠΑ Χαλκίδας (έγγραφο των Λαϊκο-παιδικών Συσσιτίων Χαλκίδας με το οποίο ζητούνταν από την Επιτροπή Βρεφικών Σταθμών και Παιδικών Συσσιτίων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού συγκεκριμένες ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων, έγγραφο που αφορά τη διανομή παρασκευασμένου γάλακτος κ.λπ.).

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Για παιδιά του Γυμνασίου χρησιμοποιούνται 1) τεκμήρια που αφορούν τη διανομή παρασκευασμένου γάλακτος και 2) σελίδες βιβλίου Αποβιοσάντων από το αρχείο του Δήμου Χαλκιδέων (Μάρτιος 1940-Μάρτιος 1942). Σε ό,τι αφορά στους θανάτους, τα παιδιά καταγράφουν σε φύλλο εργασίας την ηλικία και το επάγγελμα των θανόντων, καθώς και την αιτία θανάτου, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος και τις κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος του λιμού.

Οι επισκέψεις μαθητών πραγματοποιούνται κατά τμήμα. Είναι δυνατή η πραγματοποίηση επισκέψεων και άλλων ομάδων πλην μαθητών. Για τον προγραμματισμό τους απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία με το προσωπικό των Αρχείων στο τηλ. 2221085295.

Ήδη, οι προγραμματισμένες επισκέψεις τμημάτων τάξεων σχολείων της Χαλκίδας, αριθμούν 1.000 μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στο εκ-παιδευτικό αυτό πρόγραμμα των πάντα σε σύνδεση με την κοινωνία, Αρχείων Ν. Εύβοιας.