Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
05:42:00

Χαλκίδα

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας: Προ των πυλών του νέου ΕΣΠΑ

250 άτομα, μέλη του πολιτιστικού Σωματείου διάσωσης των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σταύρο Μπένο, επισκέφθηκαν σήμερα (Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου) το πρωί την Ερέτρια και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της.

Η επίσκεψη των μελών του «Διαζώματος» αποτέλεσε την εναρκτήρια δράση της γενικής Συνέλευσή τους, που μπορεί να πραγματοποιείται με βάση διαμονής τα Καμμένα Βούρλα αλλά στην πράξη εκτυλίσσεται ως τριήμερο οδοιπορικό, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Ερέτριας, του Ορχομενού, της Θήβας και της Χαιρώνειας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα και συνεκτικό ιστό της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα και τα μνημεία της φύσης της Στερεάς Ελλάδας», που σχεδίασε το «Διάζωμα» και προετοιμάζουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα μέλη του «Διαζώματος» υποδέχθηκε στην Ερέτρια η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, η οποία έχει προσκληθεί και θα παραστεί και στις εργασίες της γενικής Συνέλευσή του «Διαζώματος», το πρωί της Κυριακής.

Ανταποδίδοντας την τιμή της επίσκεψης και κυρίως, αναγνωρίζοντας τα οφειλόμενα από πλευράς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ερέτριας, στο πολιτιστικό Σωματείο διάσωσης των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα».

Αφού, είναι η ενεργοποίηση του «Διαζώματος» που επανεκκίνησε την προσπάθεια επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας, με την ανάθεση εκπόνησης μελέτης – πρότασης αποκατάστασης, τη σύσταση ειδικού «κουμπαρά» με χορηγίες και την πρόταση δημιουργίας του χάρτη των ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών της Στερεάς Ελλάδας.

Ώστε σήμερα, να είναι έτοιμη η πλήρης και οριστική μελέτη συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξής του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, να έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να απομένει η απόφαση ένταξης και χρηματοδότησής του έργου από το νέο κοινοτικό πρόγραμμα (ΣΕΣ) για τον πολιτισμό.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ιστορική μα και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τα μέλη του «Διαζώματος» κάθισαν στα εδώλια του Αρχαίου Θεάτρου, «σπάζοντας» τη σιωπή πολλών χρόνων και ζωντανεύοντας τον ιερό ιστορικό χώρο. Συνθέτοντας την εικόνα ενός μέλλοντος που πλέον δεν είναι μακρινό, αυτού της πραγμάτωσης ενός ονείρου πολλών χρόνων, της επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας.

Στην εκδήλωση, έδωσαν το «παρών» ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός και η δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Παρή Καλαμαρά με τον αρχαιολόγο – υπεύθυνο του Αρχαίου Θεάτρου, Κώστα Μπουκάρα (ο οποίος παρουσίασε με πληρότητα το ιστορικό και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, καθώς και την περιγραφή του έργου συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξής του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας).
Μαζί δε με τη Δήμαρχο Ερέτριας και τον πρόεδρο του «Διαζώματος», προσωποποίησαν το πνεύμα της αρμονικής συνεργασίας Σωματείου, Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου για τον κοινό σκοπό.

Στον χαιρετισμό του, ο Σταύρος Μπένος –αφού πίστωσε στον Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δήμου Ερέτριας «Μέδουσα» την πρωτοβουλία-εφαλτήριο για την επανέναρξη της προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας- μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας: «Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας βρίσκεται προ των πυλών του ΕΣΠΑ».

«Η αναστήλωση και επαναλειτουργία του Αρχαίου Θέατρο Ερέτριας, παύει να είναι όραμα, επιθυμία, ουτοπία, αλλά αρχίζει πλέον και παίρνει σάρκα και οστά» τόνισε στην ομιλία της η Αμφιτρίτη Αλημπατέ.
Και εξήρε τη συμβολή του «Διαζώματος» στην προσπάθεια -που όλα βεβαιώνουν ότι τελεσφορεί- «για την ανάδειξη ενός τοπόσημου έμφορτου ιερότητας και ιστορίας, την αναγέννηση ενός πόλου πολιτισμού, τη δημιουργία ενός πιστοποιημένου και ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, που θα ενισχύσει την εικόνα και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής».