Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
03:12:43

Χαλκίδα

«Εγγύηση ενοικιαστή» στην Εστία ΤΕΙ. Ρήτρα κακού «σπιτονοικοκύρη»;

Με απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκε νέος κανονισμός λειτουργίας για τη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας, βάσει του οποίου –μεταξύ άλλων- θεσπίζεται η καταβολή 200 ευρώ από κάθε σπουδαστή ως εγγύηση για την διαμονή του στην Εστία.

Η απόφαση για καταβολή εγγύησης από τους διαμένοντες στην Εστία του ΤΕΙ στα Ψαχνά, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της περιφερειακής συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (και υποψήφιας του ΚΚΕ στις εκλογές) Σοφίας Ντούρου, η οποία την χαρακτήρισε ως «χαράτσι»..
Σε επικοινωνία της με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας προκειμένου να ανακληθεί και άμεσα να αποτραπεί η ενεργοποίηση της απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ, τονίζοντας ότι «ζητούνται χρήματα από τους σπουδαστές, όταν την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις, το Υπουργείο και οι διοικήσεις των ΤΕΙ δεν δίνουν φράγκο».

Για ρήτρα, κανείς λόγος;

Αξίζει επισήμανσης το ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι συνδικαλιστές και οι σπουδαστές που ανήκουν στο ΚΚΕ είναι οι μόνοι που αντιδρούν για κάτι που θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων. Και μπράβο τους.
Όμως, από πλευράς ΚΚΕ υπάρχει αδυναμία απάντησης εντός του πλαισίου που θέτει η απόφαση. Και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να επιχειρείτο μια τέτοια απάντηση – πρόταση.

Εγγύηση; Έστω, καλώς. Μα για την καλή πίστη και την αμοιβαία υπευθυνότητα σε μια σύμβαση μεταξύ Διοίκησης ΤΕΙ - Υπουργείου Παιδείας και Διαμενόντων στην Εστία Σπουδαστών, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και ρήτρες αποζημίωσης των δεύτερων όταν οι Υπηρεσίες τον πρώτων ή οι εργολάβοι ανάδοχοι αυτών των υπηρεσιών, δεν εξασφαλίζουν την καθαριότητα, τη συντήρηση, τη θέρμανση, τη φύλαξη του κτηρίου της Εστίας; Δεδομένου ότι αποδεδειγμένα και κατά συρροή δεν ανταποκρίνονται σ' αυτές τις συμβατικές υποχρεώσεις τους;