Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
03:23:34

Χαλκίδα

Δικαιολογημένη αντίδραση σ’ έναν ...υπερβολικό ζήλο

Είναι αποδεκτή η έντονη κριτική φορέων σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιπτώσεις που αυτή είτε κωφεύει είτε αδρανεί.
Στην περίπτωση όμως του Φιλοζωϊκού Σωματείου Ερέτριας «Άργος» μάλλον πρόκειται περί υπερβολικού ζήλου που αδικεί την εναργή και ασχολούμενη με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, Δημοτική Αρχή Ερέτριας.
Η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, δικαιολογημένα αντιδρά, με εμφανή την αίσθηση αδικίας που υφίσταται και την απουσία αναγνώρισης του έργου και των προσπαθειών της στο θέμα αυτό.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον Δήμο έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και καθημερινά χειροτερεύει. Εγκαταλελλήμενα κουτάβια παντού, πολίτες που διαμαρτύρονται για την ύπαρξη τους κ.λ.π., και όλα αυτά μεσούσης της τουριστικής περιόδου στην πόλη μας.
Παρά τις συνεχείς συζητήσεις μαζί σας αλλά και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για να τα προλάβουμε όλα αυτά, δυστυχώς πλέον των 50 στειρώσεων που έγιναν και ενός προγράμματος που ήδη τρέχει , ενός μη ευέλικτου κωδικού στον προϋπολογισμό για την διαχείριση τους και τον ορισμό μιας επιτροπής η οποία δεν λειτουργεί (εδώ ίσως θα πρέπει να ζητήσετε τους λόγους ),τα υπόλοιπα παραμένουν αγκιστρωμένα.
Θα ήθελα να σας προτείνω κάποια πράγματα τα οποία ίσως βοηθήσουν λίγο ώστε να μπορούμε να μετριάσουμε την κατάσταση τα οποία είναι τα παρακάτω.
- Άμεση συνεργασία με κτηνίατρο για ανοικτό πρόγραμμα στειρώσεων και αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών.
- Δημιουργία βάσης δεδομένων, υποχρεωτική σήμανση όλων των δεσποζώμενων και καταγραφή σε αυτήν, ώστε να περιορίσουμε τον αριθμό των εγκαταλείψεων.
- Άμεση δημιουργία χώρων επανένταξης των στειρωμένων και εμβολιασμένων ζώων.
- Μέριμνα για την σίτιση όλων των αδέσποτων ώστε να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιθέσεων λόγω ασιτίας.
- Οργάνωση ημερίδας ενημέρωσης των δημοτών και έκδοση σχετικού φυλλαδίου για την συμβίωση τους με τα αδέσποτα ώστε να σταματήσει πια το <<έχω κάτι αδέσποτα έξω από την πόρτα μου, ελάτε να τα μαζέψετε>>.
Το τελευταίο διάστημα τα ζώα που κάποιοι παράτησαν στην παραλία έχουν υποστεί απίστευτη κακοποίηση όπως καθημερινά μας καταγγέλλουν πολίτες που κάνουν την βόλτα τους και μάλιστα ένα που πήραμε για στείρωση είχε ρήξη σπλήνας από πιθανές κλωτσιές και χαροπαλεύει . Βέβαια τα μόνα που δεν φταίνε το ξαναλέω είναι αυτά. Αν όντως είχατε υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δ.Σ. και είχατε παρακάμψει τις οποιεσδήποτε αδικαιολόγητες και αβάσιμες αντιδράσεις από κάποιους, να μην είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και στο τέλος δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θέλετε. Θέλετε την παραλία με αδέσποτα την θερινή περίοδο η χωρίς αυτά και αν ναι γιατί δεν δημιουργείτε έναν χώρο φιλοξενίας τους .
Θα πρέπει άμεσα να πάρετε τις αποφάσεις αυτές που θα βοηθήσουν την διαδικασία. Το σωματείο μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει στα μέγιστα, αλλά βλέπουμε ότι παλεύει μόνο του χωρίς καμιά βοήθεια από μέρους σας, πράγμα που μόνο απογοήτευση μας δημιουργεί αλλά και αγανάκτηση για την μη ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών από μέρους σας.
Επιτέλους βάλτε ένα τέλος σε αυτό εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου και μην γίνεστε ¨συνεργοί¨ στις κακοποιήσεις με την αδιαφορία σας.»
Θα είμαστε παρόν πλέον σε ότι αφορά την διαχείριση των ζώων για όποια πρωτοβουλία πάρετε προς την σωστή κατεύθυνση.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Με έκπληξη έλαβα την από 12/8/2015 επιστολή σας, η οποία, δεν γνωρίζω για ποιους λόγους έχει ύφος επιτιμητικό και καταγγελτικό. Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και στοιχήματα της Δημοτικής Αρχής. Σκοπός μας είναι η εναρμόνιση με το νομοθετικό πλαίσιο, ο σεβασμός στα ζώα, αλλά και ο σεβασμός στο συμπολίτη και επισκέπτη της πόλης μας ώστε να νιώθει ασφαλής και να συνυπάρχει μαζί τους.

Θα σας θυμίσω όμως δράσεις της Δημοτικής Αρχής έως σήμερα: - Καταρχήν το πρόγραμμα στειρώσεων που υποβαθμίζετε «τρέχει» με σύμβαση με την κτηνίατρο κα Ταπούτη και διαθέσαμε για στειρώσεις, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις 5.000 ευρώ το έτος 2014 (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) και ήδη 5000 ευρώ για το έτος 2015, ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα στην οικονομική συγκυρία του τόπου μας και στην οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.

- Σύμφωνα με την 215/2014 απόφαση του Δ.Σ. συγκροτήθηκαν στο Δήμο μας οι παρακάτω επιτροπές όπως ορίζει ο Νόμος 4235/14 :

α) Πενταμελής επιτροπή,
β) Τριμελής επιτροπή για την διαχείριση των αδέσποτων στην οποία μετέχουν και κτηνίατρος και ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου « Άργος», δηλαδή εσείς!

- Επίσης, επανειλημμένως και εγώ προσωπικά σας κάλεσα να παραγγείλετε τα υλικά για την ολοκλήρωση και αδειοδότηση του ιατρείου ζώων, που προς τιμήν σας δημιουργήσατε, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Γνωρίζετε ότι έχει εξασφαλιστεί ο ανάλογος κωδικός.

- Στον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2015 έχουν προβλεφθεί ποσά για δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον νόμο Ν.4235/14, Φ.Ε.Κ 3249/14.
- Επίσης έχουμε ζητήσει επιχορήγηση από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Δ/νση Προστασίας Ζώων, για τη δημιουργία καταφυγίου και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

- Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ερέτριας έχει προβλεφθεί η ίδρυση κυνοκομείου.

- Γίνεται παράλληλα διερεύνηση για την εξεύρεση χώρου για χωροθέτηση προσωρινού καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Έως σήμερα έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 10 χώροι χωρίς να έχει τελεσφορήσει όμως η προσπάθεια. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει συναντήσεις με υπεύθυνους στο Αλιβέρι (χώρος Δ.Ε.Η.) και στην Χαλκίδα για δημιουργία διαδημοτικού χώρου.

- Επιπλέον έχει προβλεφθεί η αγορά ενός αυτοκινήτου τύπου Van για την μεταφορά των ζώων.

- Επίσης ετοιμάσαμε από κοινού Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Φιλοζωικού Σωματείου, το οποίο παρ" ότι σας κάλεσα επανειλημμένως δε προσήλθατε να υπογράψετε.

- Επιπλέον, έχουμε συζητήσει διοργάνωση ημερίδας για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, την οποία θα την υποστηρίξει ο Δήμος, όμως και εδώ δεν πήρατε ακόμη πρωτοβουλία, αντίθετα επιρρίπτετε ευθύνες στο Δήμο για αυτό.

- Έχουμε έρθει σε επαφή και με την ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. Αττικής για συνδρομή και βοήθεια στη διαχείριση των ζώων.

Και όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για την ολοκλήρωση και την σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όπως είναι η δημιουργία επιτροπής για την καταγραφή όλων των δεσποζόμενων ζώων ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων καταγραφής αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων αλλά και η ολοκλήρωση του «τσιπαρίσματος» των ζώων.

Σ' αυτό το δύσκολο έργο σας θέλουμε συμπαραστάτες και όχι επικριτές. Θεωρώντας ότι η επιστολή που απευθύνατε ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που νιώθετε λόγω του δύσκολου έργου σας, σας καλούμε να συνεχίσουμε το δρόμο που ήδη έχουμε «ανοίξει» για το σημαντικό πρόβλημα και στοίχημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.»