Παρασκεύη 24 Μαρτίου 2023
20:32:52

Χαλκίδα

Επικήρυξη 1.000 ευρώ για τον ζωοκτόνο στο Κοτρώνι Ερέτριας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση του Δήμου Ερέτριας με την οποία καταδικάζει απερίφραστα το νέο εγκληματικό κρούσμα σε βάρος ζώου, αυτήν τη φορά με τον απαγχονισμού ενός τσοπανόσκυλου από δέντρο κοντά σε στάνη στην περιοχή Κοτρώνι.
Στην ανακοίνωση του, ο Δήμος Ερέτριας καλεί τους κατοίκους «να καταγγέλλουν άμεσα τέτοιες αποτρόπαιες βαναυσότητες που προσβάλουν την ηθική, τις ανθρώπινες αξίες και τον πολιτισμό μας και πλήττουν την εικόνα της κοινωνίας και του τόπου μας».

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Σημειώνεται ότι (σε στενή και αγαστή συνέργεια με το Φιλοζωικό Σωματείο Ερέτριας «ο Άργος» και με κοινή την προσπάθεια για την ευζωία των αδέσποτων και την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο αλλά και με ανοικτή πρόσκληση προς τους κατοίκους για τη συνεργασία τους στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την εκ μέρους τους επισήμανση οποιασδήποτε σχετικής χρήσιμης πληροφορίας), ο Δήμος Ερέτριας (βάσει των υποχρεώσεων του, όπως απορρέουν από το Ν. 3170/2003) εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς με συμβαλλόμενο υπεύθυνο περισυλλογής των αδέσποτων ζώων και συμβαλλόμενο κτηνιατρείο για τις παροχές των εξετάσεων, εμβολιασμών, αποπαρασιτώσεων, στειρώσεων ή ωοθηκουστεροκτομών, σημάνσεων κ.α.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΟΣΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ
Ενώ, όπως είναι γνωστό, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από τον Ν. 4039/2012 και οι δράστες ζωοκτονίας και κακοποίησής τους τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και με χρηματικό πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώθηκε! Με την επισήμανση πως ήδη από πολλά δικαστήρια ανά τη χώρα έχουν εκδοθεί ανάλογες αποφάσεις και αντίστοιχες ποινές σε διαπιστωμένους δράστες ζωοκτονιών.
[ Υπενθυμίζουμε δε ότι, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη του δράστη της εν λόγω ζωοκτονίας, το Φιλοζωικό Σωματείο Ερέτριας «ο Άργος» έχει ανακοινώσει αμοιβή 1.000 ευρώ. ]
Νομοθεσία αυστηρή μα δίκαιη. Αφού, τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις, καταδεικνύουν τη βαρβαρότητα και την ψυχική αρρώστια που φωλιάζει στο μυαλό των δραστών τους. Και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αγωνία για την επικινδυνότητα του φαινομένου, αφού άτομα που κακοποιούν τα ζώα είναι πολύ πιθανό να γίνουν εξ ίσου βίαια και σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και την ίδια τους την οικογένεια