Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
05:35:34

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα υπερήφανη για το έργο της Εστίας Γνώσης

Η Εστία Γνώσης αποτελεί ζώντα οργανισμό παιδείας που παρεμβαίνει με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας Έναν οργανισμό για τον οποίον η Χαλκίδα δικαιούται να υπερηφανεύεται. Με τον απολογισμό των επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της για το λήξαν σχολικό έτος 2014-2015 να το επιβεβαιώνει.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ κατά το σχολικό έτος 2014-15
(όπως τον παραθέτουν ο επιστημονικός υπεύθυνος Αντώνης Αντωνίου και ο οργανωτικός υπεύθυνος Γιάννης Μαρκόπουλος)

Η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού ολοκλήρωσε τον δέκατο χρόνο επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας. Έτσι, οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί επισκέπτες της είχαν και τη χρονιά αυτή τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν (πρόγραμμα Αστροφυσικής-Αστρονομίας) παράλληλα με το διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών εννοιών μέσω αλληλεπιδραστικών εκθεμάτων (πρόγραμμα Μαθηματικών-Πληροφορικής). Στα παραπάνω προστίθεται και η κατά περίσταση επεξεργασία εννοιών και από άλλες Φυσικές αλλά και Θεωρητικές Επιστήμες.
Παράλλληλα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, συνεχίστηκε και την χρονιά αυτή η παρουσίαση στους επισκέπτες μαθητές/τριες «Μαθήματα Ζωής» με αντικείμενο «Σχολική βία και εκφοβισμός».

Κατά το λήξαν σχολικό έτος,
• 2634 μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το «Κόκκινο Σπίτι» και συμμετείχαν στο καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας
• Στα παιδιά 11 μονοθέσιων δημοτικών απομακρυσμένων σχολείων της χώρας διδάχθηκαν μαθήματα ειδικότητας μέσω του προγράμματος «Τηλε-Τάξη»
• 11 σχολεία και 317 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις τηλε-διαλέξεις μέσω του προγράμματος «Τηλ-Εστία»
• 745 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολική βία και εκφοβισμός»

Από το σχολικό έτος 2009-10 τόσο το κανονικό πρόγραμμα της Εστίας όσο και το πρόγραμμα «Τηλ-Εστία» συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα καινοτόμων δραστηριοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έτσι, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. προτρέπει με αντίστοιχες εγκυκλίους στα σχολεία όλης της χώρας να συμμετάσχουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο στο πρόγραμμα της Εστίας.
Καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας.
Κατά το λήξαν σχολικό έτος 2014-15 ο αριθμός των επισκεπτών της σημείωσε νέα αύξηση φθάνοντας τους 2634 μαθητές και μαθήτριες. Ο δε αριθμός των συνοδών καθηγητών τους ανήρθε στους 184. Από τους 2634 παραπάνω μαθητές και μαθήτριες οι 2002 προέρχονται από σχολεία του διευρυμένου Δήμου Χαλκιδέων, οι 263 από σχολεία του υπόλοιπου Νομού Ευβοίας και οι 369 από σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Υπήρξαν και σχολεία που λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε λίστα προτεραιότητας για το επόμενο σχολικό έτος.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών της καταδεικνύει την σχεδόν καθολική αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας του έργου που επιτελείται στην Εστία.

Το πρόγραμμα «Τηλ-Εστία»
Στο πλαίσιο της διάδοσης της επιστημονικής γνώσης και του έργου της Εστίας, αν είναι δυνατόν και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της χώρας, θέσαμε ως στόχο τη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματός μας και από εκείνα τα σχολεία, που λόγω κυρίως της απόστασης, δεν είναι δυνατόν να παρευρεθούν στο χώρο μας.
Η μέθοδος αυτή της τηλε-εκπαίδευσης υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος «Τηλ-Εστία» το οποίο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2009. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που στην Ελλάδα λειτουργεί ίσως για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε έναν καθηγητή (στην προκειμένη περίπτωση των καθηγητών της Εστίας Γνώσης) και δύο τάξεις που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα και να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο.
Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος μια αίθουσα της Εστίας Γνώσης, που στεγάζεται στο «Κόκκινο Σπίτι», έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τηλεοπτικό Studio όπου λειτουργούν 7 κάμερες. Ταυτόχρονα ένα άλλο κινητό συνεργείο της Εστίας Γνώσης επισκέπτεται το απομακρυσμένο σχολείο που πρόκειται να συμμετάσχει στο μάθημα και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα υλικοτεχνικά μέσα επιτυγχάνεται η αμφίδρομη επικοινωνία
Από το Νοέμβριο του 2009, που τέθηκε το πρόγραμμα «Τηλ-Εστία» σε εφαρμογή, μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 έχουν συνδεθεί και συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα περί τα 75 σχολεία από όλη την Ελλάδα, αλλά και Ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό ( ενδεικτικά αναφέρουμε το Ελληνικό Σχολείο του Χαρτούμ του Σουδάν, το Αβερώφειο Ελληνικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας καθώς και ελληνικά σχολεία του Μονάχου, του Ντόρτμουντ, της Φρανκφούρτης και της Κολωνίας). Τα
ο πάρα πάνω πρόγραμμα λειτούργησε και φέτος με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολεως Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Το πρόγραμμα «Τηλε-Τάξη»
Κατά το σχολικό έτος 2014-15 λειτούργησε για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, σε πλήρη εφαρμογή, το πρόγραμμα «Τηλε-Τάξη». Πρόκειται για την διδασκαλία σε μόνιμη βάση μαθημάτων ειδικοτήτων σε ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό, πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, εφαρμόσθηκε, πειραματικά, κατά το σχολικό έτος 2012-13 στο μονοθέσιο, με τρεις μαθητές, δημοτικό σχολείο της Ερεικούσας (νησί στα βόρεια της Κέρκυρας) με τη διδασκαλία των Αγγλικών.
Μετά την εξαιρετική και απρόσμενη επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος, και με την ευγενική δωρεά του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα 10 ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία (σύνολο 11), που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τηλε-Τάξη» είναι του Αγίου Γεωργίου Τροιζηνίας, Αγράφων Ευρυτανίας, νήσου Αμουλιανής Χαλκιδικής, Βροντού Νευροκοπίου, νήσου Ερείκουσας Κερκύρας , νήσου Καλάμου Λευκάδας, Χρυσομηλιάς Φούρνων Κορσεών, Στενώματος Ευρυτανίας, Τορώνης Χαλκιδικής, Τυμφρηστού Φθιώτιδας και Καρκιναγρίου Ικαρίας. Στα παραπάνω σχολεία διδάχθηκαν συνολικά 34 ώρες εβδομαδιαίως Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά όπως προβλέπεται σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, καθώς και Μουσικής, διδασκαλία που είναι ενταγμένη στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι η επιλογή τους έγινε μεταξύ 128 σχολείων, που είχαν υποβάλλει αίτηση στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα διαθέσιμο από την πλευρά τους internet, αριθμός παιδιών, απόσταση από κοντινή μεγάλη πόλη αλλά και με την απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση να είναι παντελώς αδύνατη η φυσική παρουσία καθηγητή σε αυτά .
Φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε την εν λόγω δράση και σε τομείς πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης με θέματα ευρύτερου επιστημονικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται, επίσης, ότι τόσο το πρόγραμμα «Τηλε-Τάξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις
- Το έργο της Εστίας παρουσιάσθηκε στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων. Την παρουσίαση έκανε ο Βουλευτής Ευβοίας. Γιώργος Ακριώτης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη υποστήριξης των δραστηριοτήτων της Εστίας από την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
- Σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αναζητώντας το πραγματικό Άστρο των Χριστουγέννων».
- Καθ' όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, διοργανώθηκαν τις απογευματινές ώρες εβδομαδιαία σεμινάρια με αντικείμενο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Τα σεμινάρια απευθύνονταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
- Κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Εστίας , στο Κόκκινο Σπίτι, βιωματικό σεμινάριο με θέμα το σχολικό σκάκι. Απευθυνόταν σε δασκάλους και καθηγητές και έγινε στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Η εισαγωγή του αθλήματος του Σκακιού στην Εκπαίδευση».
- Κατά το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου 2015 έγινε θεωρητική και βιωματική παρουσίαση των «μυστικών» του πορθμού του Ευρίπου σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων στα πλαίσια του προγράμματος «Τα παιδιά σε δράση για το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό» σε συνεργασία με την υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θάλεια Καλαμπαλίκη.

Η Εστία Γνώσης στηρίζεται και στον εθελοντισμό των συνεργατών της
Στην Εστία Γνώσης προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ο Μαθηματικός και Προγραμματιστής Η/Υ. Κώστας Χαϊνάς, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ευβοίας Άγγελος Μαντάς, ο επί σειρά ετών επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας καθηγητής Μαθηματικών. Άρης Μαυρομμάτης, ο καθηγητής Μαθηματικών Αποστόλης Παπανικολάου, ο Υπεύθυνος Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας Άρης Αράπογλου, Δέσποινα Λαθούρα του Ωδείου «Μαρσύας», οι επιμελητές ανηλίκων Γιώργος Καρβελάς και Χρύσα Αθανασίου καθώς και η φιλόλογος Λίλα Αναγνωστοπούλου.
Η τεχνική υποστήριξη των όλων δραστηριοτήτων γίνεται υπό την επιμέλεια των Αντώνη Κρινή (M.Sc.) και με την εθελοντική προσφορά του φοιτητή Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, Κλήμη Μαρκόπουλου.

Χαρακτηριστικό της εμπειρίας των μαθητών στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας, είναι το σχόλιο μαθητή του Γυμνασίου Βασιλικού: «Αρχικά μόλις μπήκα μέσα πίστευα ότι θα είναι μια απλή παρουσίαση. Όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο πολύ ενδιαφέρον. Άκουγα πράγματα που δεν είχα φανταστεί. ... Το μυαλό μας είχε πάρει φωτιά. Ουάου! Μαθηματικά και λογική ταυτόχρονα»

Μελλοντικοί στόχοι
Οι επιπλέον στόχοι συνοψίζονται στα εξής σημεία:
• Επιστημονική και τουριστική ανάδειξη του φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου.
• Εφαρμογή και επέκταση του προγράμματος «Τηλε-Τάξη» σε περισσότερα απομακρυσμένα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
• Ανάπτυξη του συστήματος «Τηλ-Εστία» σε τέτοιο σημείο ώστε καθημερινά μέχρι και 16 Σχολεία, από όλο τον κόσμο, να επικοινωνούν αμφίδρομα με την έδρα της Εστίας στο «Κόκκινο Σπίτι» καθιστώντας έτσι την Χαλκίδα σε πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ιδεών.
• Προγραμματική σύνδεση με την Εθνική Εστία Επιστημών του Υπουργείου Παιδείας, οι προσπάθειες για την επανίδρυση της οποίας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.
• Στενότερη συνεργασία με την Εστία Επιστημών της Πάτρας.
• Ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας με την ομογένεια μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστια».
• Η ενίσχυσή της με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σημειώνεται ότι, για το προσεχές σχολικό έτος 2015-2016 η ζήτηση για συμμετοχή τόσο στο κανονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εστίας όσο και στο πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης είναι τέτοια που έχει ήδη δημιουργηθεί λίστα προτεραιότητας.