Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
05:52:44

Χαλκίδα

Ανταλλαγή υπηρεσιών-προϊόντων χωρίς χρήματα μέσω Τράπεζας Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου Χαλκίδας λειτουργεί από την 1 Νοεμβρίου 2013.
Αποτελεί δράση στο πλαίσιο του προγράμματος "Κοινωνικές δομές άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων- Συνέργεια" στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) για την προγραμματική περίοδο 2007- 2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη για σύμπραξη του Δήμου Χαλκιδέων, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, της Εταιρείας Νόσου Alzheimer, της Πανευβοϊκής Φιλόπτωχης Αδελφότητας και του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκίδας & Περιχώρων.

Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια διαδικτυακή κοινότητα η οποία προωθεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα και αναγνωρίζει την αξία που ο καθένας μπορεί να προσφέρει. Τα μέλη δεν χρησιμοποιούν χρηματικό κόστος αλλά το μέσο συναλλαγής είναι αποκλειστικά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) χρόνου.

Μέχρι σήμερα αριθμεί 500 και πλέον χρήστες, 385 από τους οποίους είναι ωφελούμενοι του προγράμματος "Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων- Συνέργεια".
Οι συναλλαγές των χρηστών συνολικά ανέρχονται σχεδόν στις 3.000.
Στις συναλλαγές συγκαταλέγονται ενδεικτικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα), μαθήματα αγγλικών, φιλολογικά και μαθήματα δημοτικού. Ακόμα, στην Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί δανειστική και ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Έχει δημιουργηθεί εργαστήρι ζωγραφικής ενηλίκων, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων και εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Η συμμετοχή στην Τράπεζα Χρόνου συμβάλλει στη δημιουργία σταθερών και συνεχών σχέσεων αμοιβαιότητας, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών. Παράλληλα, προωθεί την ενεργοποίηση για κοινωνική δικτύωση και στήριξη στους συνανθρώπους μας και προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα μέλη, ώστε να επανακτήσουν τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς στόχους.

Έχει συσταθεί δίκτυο εθελοντών όπου προσφέρονται νομικές, λογιστικές και ψυχολογικές υπηρεσίες από ειδικούς. Ακόμα, οι εθελοντές πάντα συμμετέχουν και βοηθούν στις δράσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια ρούχων, παιχνιδιών και σχολικών ειδών, παζάρι με πασχαλινά είδη, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, με σκοπό την ενημέρωση της δράσης των κοινωνικών δομών και την ενίσχυσή τους με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ωφελούμενων.
Η κοινωνική λειτουργός της Τράπεζας Χρόνου παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνεδρίες ατομικές, ζεύγους, οικογενειακές και επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε πάνω από 100 ωφελούμενους.
Σημαντική είναι η προσφορά των τοπικών σωματείων εργαζομένων και πολλών επιχειρήσεων με τις χορηγίες τους σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τους ωφελούμενους. Υπάρχει συνεχής και άρτια συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης, όπως η Μητρόπολη, το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο Ερυθρός Σταυρός, το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων, το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας κ.α.
Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των συμπολιτών, οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το έργο και τις προσπάθειές ώστε η κοινότητα της Τράπεζας Χρόνου να μεγαλώνει και να προσφέρει όλο και περισσότερο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για κάθε ώρα προσφοράς μας, μπορούμε να λάβουμε μια ώρα βοήθειας. Μοιραζόμαστε ότι μας αρέσει να κάνουμε και γνωρίζουμε καλά για να βοηθήσουμε τους άλλους και να επωφεληθούμε κι εμείς από το ευρύ φάσμα των δεξιοτήτων, των ταλέντων και των προϊόντων στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητάς μας.

Γίνε και Εσύ μέλος! Δες τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα και δώσε και εσύ αξία στο χρόνο σου.