Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
12:07:52

Χαλκίδα

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σύνθημα «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», διοργανώνει «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία».

Πολλαπλός στόχος της επαναλαμβανόμενης δράσης-εκστρατείας είναι:
• Να αναδείξει ανάγκες και ελλείψεις, αλλά και πολιτικές και δράσεις υποστηρικτικές για τα ΑμεΑ.
• Να προσφέρει πληροφόρηση για τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
• Να συνδράμει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα ΑμεΑ.
• Να ενθαρρύνει κάθε συμπολίτη μας με αναπηρίες, προκειμένου να ανοιχθεί στην κοινωνία, να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, να διεκδικήσει περισσότερα από τη ζωή!

Σύμμαχοι της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια είναι η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και πολλοί Παραολυμπιονίκες.

Η δράση θα υλοποιηθεί από την Τρίτη, 23 έως και την Κυριακή, 28 Μαΐου με την υποστήριξη της δομής «Γέφυρα» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με Δήμους, φορείς, αθλητικούς συλλόγους της Στερεάς Ελλάδας και παραρτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης, έχει προγραμματιστεί σειρά δράσεων που εκτείνονται στα πεδία της ιατρικής πληροφόρησης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ανάδειξης τοπικών πρωτοβουλιών και συλλόγων και φυσικά σε αυτό της αντιμετώπισης των ζητημάτων των ΑμεΑ από πλευράς Πολιτείας, όπως: λειτουργία σταθμών ενημέρωσης / ενημερωτικές εκδηλώσεις / διαδραστικά προγράμματα για μαθητές / πανόραμα παραολυμπιακών αθλημάτων / αγώνας δρόμου για ΑμεΑ / θεματικά μουσικοθεατρικά δρώμενα.

Στη Χαλκίδα, θα πραγματοποιηθούν:

- την Τετάρτη 24 Μαίου, στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου
Ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας Γέφυρες Ανεξαρτησίας», με θέμα την επαγγελματική κατάρτιση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία
- την Πέμπτη 25 Μαίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία πίσω από τα Δικαστήρια
«Ημέρα δημιουργικής απασχόλησης» που περιλαμβάνει: dj-ing & εκπαιδευτική μουσική εκδήλωση για άτομα με αναπηρία / αλληλεπίδραση παιδιών με σκύλο ζωοθεραπείας / παρουσίαση αθλήματος bocce / face painting & χορό.

............................................................................................................................

Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας):
«...Θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο όσα οφείλουμε στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Να τους φέρουμε κοντά μας και μαζί να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Έργα και παρεμβάσεις, που εν τέλει θα κάνουν τον τόπο μας καλύτερο και την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη.
Σε αυτήν την προσπάθεια, σας θέλουμε και πάλι όλους συνεργούς και συμμέτοχους. Σας περιμένουμε σε κεντρικά σημεία πόλεων της Στερεάς Ελλάδας, σε πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, προκειμένου να ενημερωθούμε, να βιώσουμε τις ανάγκες των ΑμεΑ, αλλά και να περάσουμε μαζί όμορφες στιγμές.»

Ιωάννης Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ):
«Η ΕΣΑμεΑ, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία και οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, συμμετέχουν και στηρίζουν πρωτοβουλίες σαν και αυτή, επιδιώκοντας πάντοτε τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας, εταιρικής σχέσης και διαβούλευσης με την Περιφέρεια και τους δήμους της Στερεάς Ελλάδας με στόχο την προώθηση της ιδέας μιας Περιφέρειας συμπεριληπτικής για το σύνολο των κατοίκων της, με σεβασμό στα δικαιώματά τους και πραγματικές συνθήκες άσκησης τους.»

Ιωάννης Περγαντάς (Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας):
«...Πραγματοποιούμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη δράση: Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι. Στόχος μας είναι όχι μόνο η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά να εμπνεύσουμε, ώστε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τις ιδεατές συνθήκες διαβίωσης για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες».