Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
15:28:54

Χαλκίδα

127 (+13) γεννήσεις μέσω του προγράμματος της HOPEgenesis

Ελπιδοφόρα κρίνονται τα αποτελέσματα του προγράμματος καταπολέμησης της υπογεννητικότητας με δωρεάν και πλήρη ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, σε γυναίκες, μόνιμες κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019, καλύπτει 85 Τοπικές Κοινότητες από 8 Δημοτικές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και από τις Δημοτικές Ενότητες Μαρμαρίου, Κονιστρών και Νηλέως της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Τα αποτελέσματα του α' κύκλου του προγράμματος παρουσιάστηκαν (την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου) σε ειδική εκδήλωση (στο Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας), παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, με τον Πρόεδρο της HOPEgenesis Στέφανο Χανδακά να αναφέρεται στις «προκλήσεις και λύσεις για την υπογεννητικότητα στην Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα».

Από το 2019, μέσω του προγράμματος της HOPEgenesis και στις περιοχές δράσης που συγχρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
- Έχουν ωφεληθεί 140 οικογένειες
- Έχουν γεννηθεί 127 παιδιά, ενώ αναμένονται να γεννηθούν άλλα 13 στους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπήρξε διαδικτυακή σύνδεση με νεαρή μητέρα από τους Γιάννηδες Κονιστρών, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα και έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι τον Ιούνιο του 2022. Η ίδια ευχαρίστησε τον δρ. Χανδακά και την Περιφέρεια και τόνισε ότι χάρη στο πρόγραμμα ένιωσε απόλυτη ασφάλεια, είχε πλήρη ενημέρωση, αλλά και πλήρη οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει φοβίες και εμπόδια που έχουν γυναίκες, οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένα χωριά, δίχως ιατρική υποστήριξη.

......................................................................................................................

Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας):
«Εμείς, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν περιμέναμε τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής για να ...ανακαλύψουμε ότι αντιμετωπίζουμε δημογραφική κρίση! Παλεύουμε από την προηγούμενη θητεία μας να δώσουμε λύσεις. Λύσεις με έργα ανάπτυξης του τόπου. Λύσεις με εξειδικευμένες δράσεις, όπως η συνεργασία μας με τη HOPEgenesis.
Προσπαθούμε -με απλά λόγια- να υποστηρίξουμε όποια γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδάκια και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Θέλουμε να έχει πλήρη ενημέρωση και απόλυτη στήριξη για να το καταφέρει. Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι από αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις λόγω υψηλού προϋπολογισμού. Είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση, όμως, από τη στιγμή που ωφελήθηκαν 140 οικογένειες, ήρθαν στον κόσμο 127 παιδάκια και αναμένεται να γεννηθούν άλλα 13 την επόμενη περίοδο!
Πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτή τη δράση μέσα από την οποία η Στερεά Ελλάδα ανα-γεννιέται! Ανανεώσαμε τη συνεργασία μας με τη HOPEgenesis για να παρέμβουμε σε άλλες 85 Τοπικές Κοινότητες της Στερεάς Ελλάδας. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και καλούμε κάθε γυναίκα να μη διστάσει! Θα είμαστε στο πλευρό κάθε μάνας, κάθε οικογένειας, που επιθυμεί να φέρει μια νέα ζωή στον τόπο μας!»

δρ Στέφανος Χανδακάς (Πρόεδρος HOPEgenesis):
«Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η μείωση του πληθυσμού πανελλαδικά την τελευταία δεκαετία είναι 3,5%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αγγίζει το 7,7%. Αυτό ερμηνεύεται σε μείωση πληθυσμού μεγέθους μιας κωμόπολης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το 2019 εμπιστεύτηκε τη δράση μας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουμε ωφελήσει 140 οικογένειες σε περιοχές με ελάχιστες ή ακόμα και μηδενικές γεννήσεις. Στόχος μας για την επόμενη 3ετία είναι να πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό και να υποστηρίξουμε περαιτέρω τον γηγενή πληθυσμό, με δράσεις προς όφελος της οικογένειας».