Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι!...

Τη Δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα επισκέφθηκε (την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου) ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελείτο από κλιμάκιο του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής & Προσφυγικού, με το συντονιστή Δημήτρη Χαλαζωνίτη και τα μέλη της γραμματείας, Μανώλη Σαρρή και Χαρά Στάγκου, τη βουλευτή Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, την περιφερειακή σύμβουλο Εύβοιας Θεοδώρα Ακριώτου, τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου και υποψήφιο Δήμαρχο Χαλκιδέων, Παναγιώτη Τζαφέρο και άλλα στελέχη.
Προκειμένου δε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στη Δομή, συναντήθηκε με τους αναπληρούντες από την EASO τον Διοικητή από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), των Εκπαιδευτικών και του ΕΟΔΔΥ.

Κατά τη συνάντηση, έγιναν εμφανή πολλά κρίσιμα θέματα που αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα που αγγίζουν το όριο της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Δομή, δυναμικής 2.900 ατόμων, φιλοξενεί 1.657 άτομα και βρίσκεται ήδη στα όρια της, καθώς έχει μόλις 123 ελεύθερες θέσεις προς φιλοξενία (με δεδομένα από EASO).
Ο λόγος της μείωσης των θέσεων, είναι ο χαρακτηρισμός πολλών οικίσκων ως ακατάλληλων, λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών που τους καθιστούν μη βιώσιμους!

Το τραγικό δε, είναι ότι από τους 1.657 φιλοξενουμένους, οι 800 τελούν υπό καθεστώς Διεθνούς Προστασίας, βρίσκονται εκεί για αδιευκρίνιστους λόγους και δεν σιτίζονται! Από τους παραπάνω 800, οι 400 είναι ανήλικα παιδιά που δεν σιτίζονται! Περί τις 45 μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, που και πάλι δεν σιτίζονται! (με δεδομένα από EASO).

Σύμφωνα και με τα κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ, των εκπαιδευτικών και του ΔΟΜ, δυστυχώς τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο ΕΟΔΔΥ επιχειρεί στη Δομή με την υποστηρικτική συνεργασία του ΔΟΜ, ως προς την κάλυψη φαρμακευτικών αγωγών, ιατρικών εξετάσεων, μεταφορών με ταξί ή minivans σε προγραμματισμένα ή μη ιατρικά ραντεβού με διερμηνείς, φάρμακα, εξετάσεις, μεταφορές σε υπηρεσίες ασύλου και υποστήριξη ψυχιάτρου.

Όπως έγινε γνωστό, 2 από τα 11 Δημοτικά Σχολεία που πηγαίνουν προσφυγόπουλα, δεν συμμετέχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σίτισης.

Ενώ, η ομάδα Protection του ΔΟΜ που επιχειρεί επίσης υποστηρίζοντας LGBV περιστατικά, child protection, υποστήριξη trafficking, προμήθεια γάλακτος σε βρέφη 0-12 μηνών και συμβουλευτική Νομική Υποστήριξη, επίσης σε κοινωνικό επίπεδο, μαθαίνει Αγγλικά στα παιδιά και διενεργεί διάφορες δραστηριότητες εντός της Δομής, σταματά τις υποστηρικτικές της εργασίες στις 20/3/2023 [και κατ' επέκταση, 300 άτομα στην Ελλάδα, θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τις Δομές].

Και βέβαια, στη Δομή της Ριτσώνας, μεταφέρθηκαν 800 ψυχές διωγμένες από τον Ελαιώνα, μετά τον τερματισμό του προγράμματος ESTIA.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρουν:
«Δεν ενδιαφέρθηκαν στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Υπουργού του Μηταράκη, πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι που δεν σιτίζονται!
Δεν ενδιαφέρθηκαν για τα 400 ανήλικα παιδιά, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους αρρώστους!
Προχωρούν συστηματικά στην εδραίωση της Δομής, ως πάρκινγκ ψυχών!
Ως Δομής, που τα πάντα λειτουργούν με ιδιωτικές αναθέσεις!
Μια Δομή προγραμμάτων εκατομμυρίων, δωρεών, αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που λειτουργεί η μισή και για χαριστική βολή, σταματούν σε 3 μήνες και τις ελάχιστες ανθρωπιστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πειραματίζεται με τα εύθραυστα όρια της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη!»

 

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.