Σαββάτο 20 Απριλίου 2024
08:20:30

Χαλκίδα

Έρανος – προσκλητήριο Αγάπης

Κατά την παράδοση πολλών δεκαετιών και μετά από δύο χρόνια παύσης, λόγω των απαγορευτικών υγειονομικών συνθηκών, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζεται η «έξοδος» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του Κόσμου και του Ανθρώπου, πραγματοποιείται η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής Εκκλησίας, προς ενίσχυση του έργου της για παροχή οικονομικής βοήθειας και αναγκαίων ειδών διατροφής και ενδύσεως προς τους ενδεούς και πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ο καθιερωμένος Έρανος Αγάπης επιστρέφει με τον συνήθη τρόπο. Θα διενεργηθεί από το Σάββατο, 10 έως και την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου. Τα συνεργεία των εθελοντών θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα, εκπαιδεύοντάς μας στη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Χαλκίδας και των συνεργατών του στα έργα αγάπης της Τοπικής Εκκλησίας, είναι φωτεινό και ευανάγνωστο:
«...Οι άνθρωποι δίπλα μας, ειδικά στις ημέρες που ζούμε, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπα τους και κατακυριεύει την καρδιά τους... Στόχος και αγωνία είναι ν' αγκαλιάσουμε όλη την τοπική κοινωνία, ώστε να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, ...τα προβλήματα που βιώνουμε και να αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακό έργο...»
Και το συνεπές δείγμα γραφής της Μητρόπολης Χαλκίδας σε προσφορά με διαφάνεια και τιμιότητα, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν με αγάπη και φιλοτιμία.

....................................................................................................................

[ Εξεδόθη και διανεμήθηκε ηλεκτρονικά το ειδικό ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος απευθύνει προς κάθε μέλος της τοπικής Εκκλησίας τα εξής:

«Αγαπητό μου πνευματικό παιδί,
Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα και μαζί τους το κίνημα της αγάπης!
Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, οι άνθρωποι δίπλα μας, ειδικά στις ημέρες που ζούμε, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπα τους και κατακυριεύει την καρδιά τους. Το γνωρίζουμε, γιατί πρώτος σταθμός στην αναζήτηση ελπίδας, είναι ο Ναός της περιοχής τους, η ενορία τους.
Στόχος και αγωνία των ενοριών μας και του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως είναι ν' αγκαλιάσουν όλη την τοπική κοινωνία, ώστε να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, με τρόπο μεθοδικό, τα προβλήματα που βιώνουμε και να αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακό έργο.

Γνωρίζουν οι ευλαβείς αδελφοί μας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ότι, στο σημείο αυτό η τοπική τους Εκκλησία επιτελεί σημαντικό έργο. Το γνωρίζουν γιατί, αυτήν την προσπάθεια της Μητροπόλεώς μας, πολλοί την στηρίζουν εθελοντικά, και την ενισχύουν οικονομικά. Θέλουμε όμως, αλλά και πρέπει και μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κάτι παραπάνω.
Για το λόγο αυτό στρεφόμαστε ξανά στην αγάπη σου και σου ζητάμε μια υπέρβαση αυτές τις Άγιες, αλλά και δύσκολες για όλους μας μέρες!
Για την ενίσχυση της όλης προσπάθειάς μας για την στήριξη των ενδεών αδελφών μας, μην κρατήσεις την πόρτα της καρδιά και του σπιτιού σου κλειστή!

Σ' ευχαριστούμε για ό,τι έκανες και κάνεις καθημερινά και σε καλούμε να συνεχίσεις να προσφέρεις με την καρδιά σου και με όλες σου τις δυνάμεις!

Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και τα έξοδα καθημερινά αλματωδώς αυξάνονται. Για παράδειγμα, εφέτος το καλοκαίρι, για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων πληρώσαμε μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα 25.000 ευρώ! Θα μπορούσα πολλά τέτοια και παρόμοια παραδείγματα να παραθέσω, αλλά τα γνωρίζεις εμπειρικά. Γι' αυτό, παρακαλώ πολύ, μην κλείσεις ποτέ τα αυτιά και την καρδιά σου στο προσκλητήριο αγάπης! Γιατί, μόνο αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε!
Σε πληροφορώ ότι η Ιερά Μητρόπολίς μας, με τη δική σου βοήθεια, δαπάνησε σε έργα φιλανθρωπίας από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 31η Οκτωβρίου 2022, το ποσόν των 2.414.918,33 ευρώ.

Εάν επιθυμείς να συνδράμεις το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως μπορείς να καταθέσεις την οποιαδήποτε προσφορά σου και απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς: Εθνική: IBAN GR50 0110 4880 0000 4882 9651 198 / Πειραιώς: IBAN GR12 0171 7690 0067 6913 6763 508 / Eurobank IBAN GR25 0260 2130 0005 6020 1556 571.

Σε ευχαριστώ θερμά, που με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εξακολουθείς να συμπαραστέκεσαι έμπρακτα στις φιλανθρωπικές δραστηριότητές μας.
Σε διαβεβαιώ για την διάφανη και τίμια διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύεσαι και Σου εύχομαι Καλά και Τρισευλογημένα Χριστούγεννα.

Με πατρική στοργή
Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ + Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

Συγκεκριμένα,
- το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο εξυπηρετεί ανάγκες ανθρώπων, που προέρχονται από όλα τα σημεία της Επαρχίας μας, δαπάνησε 659.341,74 ευρώ
- το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, μόνο σε έργα φιλανθρωπίας και ενίσχυσης αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, δαπάνησε 200.363,02 ευρώ
- τα κατά τόπους Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία δαπάνησαν 60.800,00 ευρώ
- το Ορφανοτροφείο Αρρένων, το οποίο, είναι και μοναδικό στο είδος του μεταξύ των κρατικών και εκκλησιαστικών δομών στηρίξεως ευπαθών ομάδων στο Νομό και την Ιερά Μητρόπολή μας, δαπάνησε 153.718,00 ευρώ
- το Γηροκομείο Χαλκίδος δαπάνησε 866.702,64 ευρώ
- το Γηροκομείο Ιστιαίας δαπάνησε 98.250,00 ευρώ
- το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας στη Νέα Αρτάκη δαπάνησε 2.552,79 ευρώ
- το Παράρτημά του στην Ιστιαία δαπάνησε 5.200,00 ευρώ
- το Μορφωτικό-Πολιτιστικό-Ιεραποστολικό Ίδρυμα «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου», το οποίο συμπεριλαμβάνει την δανειστική Βιβλιοθήκη, το Ραδιοφωνικό Σταθμό, την Χορωδία-Ορχήστρα Νέων και κάθε άλλη πολιτιστική δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, δαπάνησε 94.335,93 ευρώ
- η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, με οκτώ παραρτήματα, δαπάνησε 5.768,02 ευρώ
- τα Ενοριακά συσσίτια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, των Ιερών Ναών Αγίου Ιωάννου, Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, και του Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Νέας Αρτάκης, τα οποία προσφέρουν σε αδελφούς μας, επί καθημερινής βάσεως, 730 μερίδες έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό, δαπάνησαν γι' αυτό τον σκοπό 50.230,00 ευρώ
- η ετήσια εισφορά Ενοριακών Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας στο πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου, με σκοπό την ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών της Θράκης μας είναι 5.000,00 ευρώ.

Και τέλος, η τοπική μας Εκκλησία, προς διάψευση όσων την κατηγορούν ως ευνοούμενη, απέδωσε φορολογία προς το Δημόσιο (Φόρο μισθωμάτων 20%, φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.), τέλος χαρτοσήμου ενοικίων, ΕΝ.Φ.Ι.Α.) το ποσόν των 60.000,00€.

Μαζί με τα παραπάνω οφείλουμε να αναφέρουμε ότι από Ενορίες, που καλλιεργείται η εθελοντική αιμοδοσία, προσφέρθηκαν 530 Μονάδες Αίματος σε ασθενείς αδελφούς μας και τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία εξυπηρετούν, για τις τακτικές φαρμακευτικές τους ανάγκες 100 ανασφαλίστους και μη έχοντες συνανθρώπους μας.
Επίσης η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα εξυπηρέτησε 3.625 περιπτώσεις, η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων των Αρχιερατικών Περιφερειών Λίμνης και Αγίας Άννης προσέφερε 3.500 είδη διατροφής και η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιστιαίας προσέφερε 700 κιλά τροφίμων και 1.000 τεμάχια ενδυμάτων και υποδημάτων.

Έτσι, ας προσφέρουμε και στην εφετινό Έρανο της Αγάπης, σφιχταγκαλιασμένοι με την εντολή του Αποστόλου Παύλου: «εν παντί πλουτιζόμενοι εις πάσαν απλότητα, ήτις κατεργάζεται δι' ημών ευχαριστίαν τω Θεώ». Ώστε, εν εκείνη τη ημέρα, στη μέλλουσα κρίση, ενώ εμείς θα σωπαίνουμε αυτή (η ελεημοσύνη μας) θα μας υπερασπίζεται. Ή, καλύτερα, ενώ εμείς θα σωπαίνουμε, αμέτρητα στόματα θα ευχαριστούν για εμάς. ]