Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
03:18:16

Χαλκίδα

Επιστημονική διημερίδα για τα παιδιά και τους εφήβους

Επιστημονική διημερίδα επιμόρφωσης-εκπαίδευσης, με θέμα «Κακοποίηση Ανηλίκων / Επιθετική και Παραβατική Συμπεριφορά Ανηλίκων - Αναγνώριση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση από τον Εκπαιδευτικό», πραγματοποιείται την Παρασκευή, 9 και το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Η διημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Χαλκιδέων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία, που έχει την επιστημονική επιμέλεια της θεματολογίας και των εισηγητών/-τριών και τελεί υπό την αιγίδα των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας.

Στη διημερίδα επιμόρφωσης πρόκειται να αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων, την αναγνώριση και αντιμετώπιση του φαινομένου από τον εκπαιδευτικό, καθώς επίσης θα αναλυθούν θέματα που αφορούν την επιθετική και παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων, τις μορφές βίας και επιθετικότητας, την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου και την αναγνώριση, διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου εντός του σχολικού πλαισίου.

«Καθημερινά, σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδύονται στο φως περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές και ποικίλες μορφές, που όλες όμως οδηγούν στη βλάβη της υγιούς ζωής και ανάπτυξης του παιδιού. Η προστασία των παιδιών μας αφορά όλους και με γνώμονα αυτή πραγματοποιούμε τη διημερίδα, προκειμένου να βοηθηθεί ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.», δήλωσε σχετικά η Δήμαρχος Χαλκιδέων.

Το πρόγραμμα των ομιλητών και των προς εισήγηση και συζήτηση θεμάτων των δύο ημερών, έχει ως εξής:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
2:00μ.μ.: έναρξη - χαιρετισμοί
2:15 - 3:30 μ.μ.: Μπαλή Παναγιώτα (κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) / «Η πολυπαραγοντική προσέγγιση στην ανάπτυξη της παραβατικότητας»
3:30 - 4:45 μ.μ.: Βούρδας Απόστολος (παιδοψυχίατρος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας) / «Σεξουαλική και άλλες μορφές κακοποίησης ανηλίκου. Αναγνώριση και παρέμβαση από εκπαιδευτικούς.»
4:45 – 5:15 μ.μ.: διάλειμμα
5:15 – 6:30 μ.μ.: Βούρδας Απόστολος / «Εκπαιδεύοντας τα παιδιά της ψηφιακής γενιάς. Έκθεση στο διαδίκτυο. Κίνδυνοι και εθισμός.»
6:30 - 6:45 μ.μ.: διάλειμμα
6:45 – 8:00 μ.μ.: Δουζένης Αθανάσιος (καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχιατροδικαστικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας) / «Κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών από εφήβους»

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
10:00 – 11:15 π.μ.: Καλέμη Γεωργία (κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ταμίας Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας) / «Τάξη στην Τάξη: Ο ρόλος της πειθαρχίας στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον»
11:15 – 11:30 π.μ.: διάλειμμα
11:30 π.μ. – 12:45 μ.μ.: Κωνσταντίνου Ευάγγελος (κοινωνικός ψυχολόγος - ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ήλιος») / «Σχολικός εκφοβισμός. Αναγνώριση και παρέμβαση στο σχολικό χώρο.»
12:45 – 2:00 μ.μ.: Βείκου Λήδα (σύμβουλος ψυχικής υγείας - εκπαιδεύτρια Teachers Effectiveness Training Gordon Hellas) / «Δεξιότητες επικοινωνίας για δασκάλους»
2:00 – 2:30 μ.μ.: διάλειμμα
2:30 – 4:00 μ.μ.: Σκαρπίδου Έλενα (εκπαιδευτικός - sex ed educator, υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου και ιδρυτικό μέλος της Intersex Greece) / «Επιπτώσεις του σεξισμού και της ομοφοβίας στις/στους ΛΟΑΤΚΙ+ και μη έφηβες/-ους και η ανάγκη για συμπεριληπτική ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση».

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.