Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
00:23:12

Χαλκίδα

Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Δομή Προσφύγων της Ριτσώνας

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφτηκε (την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου) τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας.

Κατά την επίσκεψη τους ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της Δομής κ. Λέλο για τη λειτουργία, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που παρέχονται. Ειδική αναφορά έγινε στις νέες αφίξεις που πρόκειται να γίνουν λόγο της παύσης των προγραμμάτων στέγασης που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προνοήσει.

Στη συνέχεια οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων κα Παπαδημητρίου και κος Αλεξίου ενημέρωσαν λεπτομερώς το κλιμάκιο για τον αριθμό των μαθητών/ριων που είναι εγγεγραμμένοι/ες στα Δημόσια Σχολεία της Χαλκίδας, τις δυσκολίες που προκύπτουν από μια σειρά καθυστερήσεων σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών/ ίδρυση τμημάτων Υποδοχής αλλά και την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να ολοκληρώσει – για άλλη μια χρονιά- τους διαγωνισμούς για τα μαθητικά Δρομολόγια, ώστε τα παιδιά να μεταφέρονται απρόσκοπτα στα σχολεία τους όπως ο νόμος προστάζει.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, όχι τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα που παρέχεται εντός από τον ΕΟΔΥ και τις ΜΚΟ - όπου όμως σημειώνονται ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό-, αλλά στην διασύνδεση τους με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας που είναι το σημείο αναφοράς τους και στην όπως φαίνεται απροθυμία του Διοικητή να συνδράμει ως οφείλει.

Πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί η παντελής απουσία συγκοινωνίας με την πόλη της Χαλκίδας ώστε οι άνθρωποι να αυτοεξυπηρετούνται αλλά και να ζουν κοινωνικά.

Το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής, αποτελούμενο από την τέως βουλευτή Εύβοιας και μέλος του ΔΣ «Αλληλεγγύη για Όλους», Ζωή Λιβανίου, την περιφερειακή σύμβουλο και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων (Προσφυγικού - Μεταναστευτικού), Θεοδώρα Ακριώτου, την εκπαιδευτικό - Δημοτική Σύμβουλο Κύμης - Αλιβερίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Αλεξάνδρα Θαλασσινού και τη γιατρό Δέσποινα Κολιοβέτα, κατέγραψε λεπτομερώς και θα εργαστεί πάνω στις ανάγκες και ελλείψεις που πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα αλλά και στις πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο που πρέπει να ασκηθούν ώστε οι συνθήκες για τους /τις διαμένοντες να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς.

Κοινή παραδοχή τους ότι οι εργαζόμενοι/ες στο πεδίο προς τιμήν τους υπερβαίνουν εαυτόν όμως η αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό είναι επιτακτική προς χάρη των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο και την εξαθλίωση στην Ελλάδα όσο επιτακτική είναι για όλους του πολίτες αυτής τη χώρας.