Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:17:14

Χαλκίδα

Σίμος Κεδίκογλου: Επιτέλους, ηλεκτρονική βάση δεδομένων για ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση ιπποειδών. Διερεύνηση των καταγγελιών κακοποίησης ζώων.

Στον απόηχο του πρόσφατου βασανισμού που υπέστη από τον ιδιοκτήτη του στο Γραμμένο των Ιωαννίνων, γαϊδουράκι που τελικά υποβλήθηκε σε ευθανασία, σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάστηκε η τελική φάση της υλοποίησης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που υπεγράφη προ μηνών από τον Σίμο Κεδίκογλου σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών καθώς και με τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.

Σύμφωνα με την Υ.Α.(726/107637/2022 - ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022) δημιουργείται και τηρείται στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποεδών» (ΚΗΒΔΙ) στο οποίο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών.
Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες: Το είδος του ιπποειδούς / Τον μοναδικό κωδικό του / Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει / Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση / Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής) / Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης
Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη).
Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους. Στην Υ.Α. περιλαμβάνεται η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενέσιμων πομποδεκτών και το έντυπο ταυτοποίησης.
Όπως τονίστηκε, η εφαρμογή της εν λόγω Ηλεκτρονικής Βάσης θα τεθεί από ειδική πλατφόρμα σε παραγωγική λειτουργία, μέσα στον Οκτώβριο.

«Στο ΥπΑΑΤ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα σύστημα ταυτοποίησης και καταγραφής ιπποειδών και να ελέγχονται οι καταγγελίες κακομεταχείρισης», σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου και υπογράμμισε ότι επιδεικνύεται ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η στάση μας στο θέμα «αντικατοπτρίζει την ποιότητα της κοινωνίας μας».

Επιπρόσθετα, ο Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ και η Ελληνική Αστυνομία να αναπτύξουν στενή συνεργασία για τη διερεύνηση καταγγελιών κακομεταχείρισης ζώων