Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:53:35

Χαλκίδα

Ο Γ. Σπύρου για την υπόθεση Βαλυράκη

Το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης Βαλυράκη

                                                        του δικηγόρου Γιώργου Σπύρου (πηγή real.gr)

Πολλά τα σκοτεινά σημεία στην υπόθεση Βαλυράκη.

Η δημόσια κριτική στις δικαστικές αποφάσεις με βρίσκει αντίθετο για λόγους αρχής. 

Οι αποφάσεις ή γίνονται σεβαστές ή προσβάλλονται αρμοδίως και προσηκόντως.

Οι εισαγγελικές διατάξεις όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως δικαστικές αποφάσεις, τόσο από τυπική, όσο και από ουσιαστική άποψη.
Οι δικαστές κρίνουν ενώ οι Εισαγγελείς προτείνουν εκτός και αν πρόκειται για καταφανώς αβάσιμες εγκλήσεις οπότε τις θέτουν στο αρχείο.

Η υπόθεση Βαλυράκη «ερευνήθηκε» σε προκαταρκτικό στάδιο από τον περιφερειακό λιμενικό σταθμό της Ερέτριας και τον Εισαγγελέα της Χαλκίδας, ο οποίος έθεσε την κατ΄ αγνώστων μήνυση της οικογένειας στο αρχείο παρά την ύπαρξη αντιθέτου Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας που έκρινε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η προσβλητική προς τη Δικαστική Εξουσία παραπάνω ενέργεια είναι αλλοπρόσαλλη και απαράδεκτη και μόνο για το λόγο ότι υπήρξε αυτόπτης ο οποίος εμφανίσθηκε αμέσως και περιέγραψε τη σκηνή του φόνου, χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον δράστη.

Από το σημείο αυτό δεν υπάρχουν μόνο αποχρώσες ενδείξεις, αλλά αποδείξεις για την τέλεση ανθρωποκτονίας με πρόθεση από άγνωστο δράστη.

Από το σημείο αυτό αρχίζουν οι ευθύνες των αντιεγκληματικών μηχανισμών της Πολιτείας.

Το αν θα καταστεί δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες, συνιστά μέτρο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών αυτών, ιδίως όταν πρόκειται για τη δολοφονία του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens.

Ίσως η τελική κρίση του Εισαγγελέα ότι δεν υπήρξε έγκλημα, είναι μία υπεκφυγή προ μιας καταφανούς αδυναμίας.

Ίσως όμως συμβαίνει κάτι άλλο, πιο πολύπλοκο, που με τις υφιστάμενες πληροφορίες αδυνατούμε να εικάσουμε.

Τα ερωτήματα είναι απλά:

Τα στοιχεία οδηγούσαν πραγματικά και αντικειμενικά στην εκδοχή του δυστυχήματος;

Έσπευσαν η προανακριτική και η εισαγγελική αρχή, ως όφειλαν, να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο νόμιμο αποδεικτικό μέσο;

Ενήργησαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα;

Η απάντηση δυστυχώς κατηγορηματικά είναι όχι σε όλα.

1. Τα γεγονότα συνοπτικά είναι τα εξής:

Το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου ο Βαλυράκης έθεσε σε λειτουργία το μικρό φουσκωτό του σκάφος και αφού δοκίμασε την λειτουργία του, το αγκυροβόλησε μπροστά στο παραθαλάσσιο σπίτι του, σε πολυσύχναστο σημείο της Ερέτριας, με προφανή σκοπό να πάει τις επόμενες ημέρες για υποβρύχια αλιεία παραβλέποντας την αντισυνταγματική (όπως κρίθηκε ύστερα) σχετική απαγόρευση.

Είναι αυτονόητο ότι η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την τοπική αλιευτική κοινότητα, τους διάφορους περαστικούς, αλλά και την τοπική λιμενική αρχή, λόγω της απαγόρευσης απόπλου που είχε εκδοθεί για όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη σύμφωνα με τις διατάξεις για τον covid-19.

Την μεθεπομένη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, ο Βαλυράκης πράγματι βγήκε από το σπίτι του περίπου στις 12 ώρα το μεσημέρι, φορώντας ήδη την στολή κατάδυσης, διέσχισε τον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο και επιβιβάστηκε στο σκάφος του για να ασκήσει τη μοναχική του δραστηριότητα στη θάλασσα, ενώ ο καιρός χαρακτηρίζονταν από ηλιοφάνεια και άπνοια.

Εν συνεχεία η σύζυγός του βλέποντας ότι αργεί να επιστρέψει ανησυχεί, συναντά τυχαία (;) περιπολούντες λιμενικούς μεταξύ του σημείου απόπλου και (όπως αργότερα αποδείχθηκε) του τόπου του εγκλήματος και τους καλεί σε βοήθεια.

Ακολουθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία καταλήγει αρχικά στην ανεύρεση του φουσκωτού του Βαλυράκη στις 18:00 στη νότια ακτή του νησιού Αγ. Τριάδα και αργότερα της σορού του, στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στην ανατολική ακτή του Νησιού των Ονείρων ή Πεζονησίου, η οποία έφερε θανατηφόρες κακώσεις στο κεφάλι αποδιδόμενες από τον αρμόδιο ιατροδικαστή, σε «θλων και τέκμνον όργανο».

Οι κακώσεις θα μπορούσαν να αποδοθούν σε προπέλα ή και άλλο όργανο.

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν αυτόματα και αντικειμενικά σε «αστυνομική» προανάκριση για τα αίτια του θανάτου, από τον Λιμενικό Σταθμό Ερέτριας.

Την επόμενη γύρω στις 11 το πρωί επισκέφθηκα με την άδεια της οικογένειας του Σήφη το σκάφος του, με τη συνοδεία λιμενικού υπαλλήλου, για να δω με βάση την εμπειρία μου και επειδή ψάρευα συχνά με αυτόν τι μπορεί να είχε συμβεί.

Μέσα στο σκάφος ήταν αχρησιμοποίητος ο καταδυτικός του εξοπλισμός εκτός της φόρμας κατάδυσης την οποία φορούσε, δηλαδή η μάσκα, τα βατραχοπέδιλα, η ζώνη βαρών και τα ψαροτούφεκα.

Επίσης και η άγκυρα ήταν στη θέση της, ο δε διακόπτης της μηχανής ήταν στη θέση «on» και ο μηχανισμός εμπλοκής ταχυτήτων στην θέση «πρόσω».

Επομένως η λογική εκδοχή που μέχρι τότε μπορούσα να φανταστώ, ότι δηλαδή είχε σκαλώσει η άγκυρα και ενώ προσπαθούσε με κινήσεις της μηχανής να την ξεσκαλώσει έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό με το σκάφος εν κινήσει, από τα παραπάνω τεκμήρια διαψεύδονταν ως αβάσιμη, αφού η άγκυρα ήταν εντός του σκάφους και στη θέση της.

Τι ανεξήγητο λοιπόν θα μπορούσε να είχε συμβεί;

2. Η απάντηση στο ερώτημα είχε δοθεί και ήταν ήδη γνωστή στην τοπική λιμενική αρχή.

Το προηγούμενο βράδυ, ένας κάτοικος της περιοχής, βλέποντας εκ των υστέρων στις τηλεοράσεις την απρόσμενη κατάληξη ενός μη αξιολογηθέντος από αυτόν ως σοβαρού συμβάντος όταν το έβλεπε, στέλνει αγωνιώδες τηλεφωνικό μήνυμα σε λιμενικό υπάλληλο της Ερέτριας λέγοντας ότι είδε κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να αφορά την υπόθεση.

Την επόμενη νωρίς το πρωί μεταβαίνει στο Λ.Σ. Ερέτριας και περιγράφει μια σκηνή που είδε από απόσταση περίπου 300 μέτρων και δεν είναι άλλη από τη σκηνή του φόνου, που χαρακτηρίζεται από την εμπλοκή ενός αλιευτικού σκάφους με επικίνδυνους ελιγμούς και φραστικές αντεγκλήσεις, χωρίς όμως να μπορεί από την απόσταση αυτή να αναγνωρίσει την ταυτότητα του αλιευτικού, ιδίως αφού δεν ήταν υποψιασμένος κατά τον χρόνο που έβλεπε τα γεγονότα, για την τραγική αυτή έκβαση των πραγμάτων.

Ο μάρτυρας φεύγει πιστεύοντας ότι έπραξε το καθήκον του.

Από καθαρή σύμπτωση κατά την παραπάνω επιτόπια επίσκεψή μου, έμαθα ότι υπήρξε ο συγκεκριμένος αυτόπτης, τον συνάντησα, πληροφορήθηκα από αυτόν όσα γνώριζε, είδα το τηλεφωνικό μήνυμα που είχε αποστείλει το προηγούμενο βράδυ, πράγμα που πιστοποιούσε την ειλικρίνειά του και επικοινώνησα με τον κεντρικό λιμενάρχη Χαλκίδας, ο οποίος μου δήλωσε άγνοια για το γεγονός της εμφάνισης του αυτόπτη, αλλά ενήργησε άμεσα ώστε να του ληφθεί κατάθεση αυθημερόν.

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», μπορεί κανείς αρχικά να υποθέσει ότι μπορεί να μην υπήρξε δόλος εκ μέρους της τοπικής λιμενικής αρχής, αλλά βαριά αμέλεια για την λήψη της κατάθεσης κατά την εμφάνιση του μάρτυρα, την ενημέρωση των προϊσταμένων και την κίνηση των σχετικών διαδικασιών, δηλαδή ως συνήθως ότι υπήρξε πλημμελής εκτέλεση καθηκόντων.

Όμως ήδη εκ των πραγμάτων τίθενται τα εξής μη απαντηθέντα ερωτήματα:

α. Ειδοποιήθηκε ή αντιλήφθηκε εξ ιδίων η τοπική λιμενική αρχή ότι το σκάφος του Βαλυράκη ήταν επί τρεις ημέρες σε ετοιμότητα για απόπλου παρά την απαγόρευση;

β. Όταν εκτελέστηκε ο απόπλους, ειδοποιήθηκε ή έλαβε γνώση για το γεγονός, ώστε να πράξει τα δέοντα;

γ. Αν ειδοποιήθηκε, ή εξ ιδίων έλαβε γνώση του απόπλου, πώς ενήργησε με δεδομένο ότι δεν διαθέτει πλωτό μέσο για την διενέργεια θαλάσσιου ελέγχου;

δ. Μήπως ειδοποίησε κάποιον ψαρά για να επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικός και να ελέγξει τον παραβάτη;

ε. Ο ψαράς προσήλθε να παραλάβει τον λιμενικό ή μήπως πήγε μόνος του για έλεγχο;

Εν συνεχεία ακολουθεί πλήθος πράξεων και παραλείψεων που πλέον κάθε καλόπιστος οφείλει να συνυπολογίσει για να εξάγει συμπεράσματα.

Η υπόθεση αντί να οδηγηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα σε τακτικό και έμπειρο ανακριτή με την άσκηση ποινικής δίωξης in rem, δηλαδή κατά αγνώστων, παρέμεινε μέχρι τέλους σε προανακριτικό χειρισμό του εκ των πραγμάτων ανεπαρκούς και ήδη ύποπτου για τον ρόλο του λιμενικού σταθμού της Ερέτριας.

Ο μόνος λόγος για να παραμείνει υπόθεση στα χέρια μιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής στα πλαίσια προκαταρκτικής προανάκρισης, είναι για να διασωθούν τα νωπά ακόμα στοιχεία και τα ίχνη τα οποία αφήνει κάθε εγκληματική ενέργεια και μπορούν να οδηγήσουν στο δράστη.

Αυτή η πρακτική είναι κανόνας στους φόνους των οποίων επιλαμβάνεται το τμήμα ανθρωποκτονιών της γενικής ασφαλείας, ή η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, γιατί αυτές οι δομές διαθέτουν έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και τεχνικά μέσα και μπορούν να εξιχνιάσουν παρόμοια εγκλήματα.

Εδώ όμως έχουμε ένα περιφερειακό λιμενικό σταθμό, με προσωπικό που δεν διαθέτει εγκληματολογικές γνώσεις, χωρίς κανένα υλικοτεχνικό μέσο και χωρίς καμία σχετική εμπειρία, αλλά και με στενές σχέσεις με την τοπική κοινότητα, που δεν ερευνά στην κατεύθυνση εντοπισμού των δραστών αλλά στην κατεύθυνση της εδραίωσης της αβάσιμης εκδοχής του δυστυχήματος με ευθύνη του θύματος.

3. Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα από την επομένη κιόλας άρχισαν οι αβάσιμες διαρροές για αναξιοπιστία του αυτόπτη... Το περιεχόμενο των διαρροών παραπέμπει στη τοπική λιμενική αρχή.

Τάχα γνώριζαν τα σαΐνια ότι ο μάρτυρας ήταν παράνομος ψαροντουφεκάς που ψάρευε νύχτα με μπουκάλες και εξ αυτού του λόγου είχε διαφορές με τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι αυτός απείχε από την υποβρύχια αλιεία περισσότερα από 15 χρόνια και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με κανένα.

Εξίσου είναι αλήθεια ότι ο μάρτυρας ήταν αποδεδειγμένα στο σημείο που υπέδειξε και συνεπώς υπήρχε λόγος γνώσεως όσων είπε.

Διέθεσε τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του στις αρχές για να διακριβωθεί η θέση του.

Ήταν ελεύθερος επαγγελματίας (φούρναρης) στην Ερέτρια, οικογενειάρχης και ήξερε ότι μόνο ζημιά θα έκανε στα επαγγελματικά του συμφέροντα με την απόφασή του να καταθέσει.

Δεν κατονόμασε (γιατί δεν ήταν σίγουρος) κανένα δράστη, ώστε να μπορεί να πιθανολογηθεί ότι κατέστησε κάποιον ύποπτο λόγω προσωπικών διαφορών.

Και το σημαντικότερο, το σημείο που υπέδειξε ως τόπο του συμβάντος που είδε, ήταν αυτό από το οποίο τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούσαν στο χρόνο του συμβάντος (και αλλάζουν κάθε έξι περίπου ώρες) θα οδηγούσαν τη σορό στο σημείο που αυτή τελικά ανευρέθη, η δε αλλαγή των ρευμάτων που ακολούθησε, ενώ το σκάφος του θύματος είχε απομακρυνθεί και άρχισε την κυκλική του κίνηση θα οδηγούσε το σκάφος εκεί που τελικά ανευρέθη.

Επίσης ο χρόνος που υπέδειξε κατά προσέγγιση ως χρόνο του συμβάντος, ταυτίζεται με τον χρόνο που υπέδειξε και η σύζυγος του θύματος ως χρόνο απόπλου του σκάφους του.

Όλα αυτά είναι αντικειμενικά εξωτερικά στοιχεία που ενισχύουν την αξιοπιστία του.

4. Από το χρονικό σημείο λήψης της παραπάνω κατάθεσης αντί να επιταχυνθούν οι έρευνες στην κατεύθυνση αποκάλυψης των δραστών άρχισε η παρέλκυση. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού υπήρξε τόσο ισχυρή που δεν κάμφθηκε ούτε από το αυτονόητο ενδιαφέρον της Ελληνικής Βουλής και των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Υπουργών της Κυβέρνησης.

Η πλευρά της οικογένειας ζήτησε αμέσως αρχικά προφορικά προς την λιμενική και μετά εγγράφως την 5/2/2021 από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Χαλκίδας να γίνει λήψη, αντιγραφή και αξιοποίηση ηλεκτρονικού υλικού δηλ. του αρχείου των ιχνών των πορειών που διατηρούνται στη μνήμη των οργάνων πλοήγησης (plotters gps), των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που ελιμενίζονται στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο της Ερέτριας.

Τα ίχνη αυτά καταγράφονται από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, ή το όργανο πλοήγησης, ή και μόνο το συνδεδεμένο με αυτά βυθόμετρο.

Επίσης τα ίχνη αυτά φέρουν χρονοαποτύπωση και ακόμη αν διαγραφούν από το χρήστη, διατηρούνται στον σκληρό δίσκο του οργάνου πλοήγησης για διάστημα ανάλογο με την χωρητικότητα της μνήμης αυτού και μπορούν να ανακτηθούν από τους τεχνικούς των αντιπροσωπειών των κατασκευαστών.

Αυτή η ανακριτική πράξη θα έδειχνε πού ευρίσκονταν τα αλιευτικά σκάφη με ενεργά όργανα πλοήγησης κατά τον κρίσιμο χρόνο.

Ακόμα και αν δεν οδηγούσε την προανακριτική αρχή άμεσα στους δράστες, τουλάχιστον θα απέκλειε κάποιους και θα περιόριζε τον κύκλο των υπόπτων.

Η ανακριτική αυτή πράξη δεν έγινε ποτέ και το σχετικό αίτημα επίσης δεν απαντήθηκε ποτέ.

5. Με δεδομένο το χρόνο και τον τόπο του εγκλήματος και την παρουσία αρκετού κόσμου στην απέναντι ακτή, αρχίσαμε αμέσως να ψάχνουμε για τυχαία βίντεο ή φωτογραφίες υποκαθιστώντας αναγκαστικά την λιμενική αρχή στο έργο της, κάνοντας σχετική δημόσια έκκληση.

Προέκυψε μία φωτογραφία που τραβήχτηκε με κινητό στις 12:07 και δείχνει σκάφος που σήκωνε μεγάλο απόνερο, άρα κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα, απερχόμενο από τον τόπο του εγκλήματος και ένα video που τραβήχτηκε στις 12:20 και δείχνει άλλο σκάφος που διενεργούσε επιτόπιους στενούς κύκλους κοντά στο νησί της Αγ. Τριάδας.

Το υλικό αυτό είναι από μακρινή λήψη (λόφος Καστέλι). Πιθανολογείται από τον γράφοντα με αυξημένη βεβαιότητα ότι το πρώτο ήταν το σκάφος του δράστη και το δεύτερο το σκάφος του θύματος γιατί αφ΄ ενός σε αυτό συγκλίνουν οι χρόνοι και τα μεγέθη των σκαφών, και αφ΄ ετέρου οι πορείες τους είναι όπως τις περιέγραψε ο αυτόπτης.

Για τον λόγο αυτό συστήσαμε στους κατόχους να παραδώσουν το παραπάνω οπτικό υλικό στη λιμενική αρχή πράγμα το οποίο έπραξαν και κατέθεσαν σχετικά.

Επίσης προέκυψαν βίντεο από δύο κάμερες ασφαλείας. Η πρώτη από αυτές δείχνει τις διελεύσεις των αλιευτικών σκαφών από το αλιευτικό καταφύγιο της Ερέτριας προς ή από τον τόπο του εγκλήματος και έλαβε αντίγραφο από αυτήν η προανακριτική αρχή κατόπιν αιτήματός μας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πριν σβηστούν οι εγγραφές από το καταγραφικό της.

Η δεύτερη δείχνει ότι δεν έγινε καμία διέλευση από σημείο πλησίον του τόπου του εγκλήματος και προς την Βάθεια και Αλιβέρι και η ίδια αρχή έλαβε επίσης αντίγραφο αυτής από τον κάτοχο.

Και οι δύο δυστυχώς άφηναν μία σκοτεινή (ακάλυπτη) περιοχή περίπου 600μ εκατέρωθεν του σημείου που είχε υποδείξει ο αυτόπτης ως τόπο του εγκλήματος.

Τα δεδομένα τους όμως ήσαν πολύ σημαντικά, γιατί αποτυπώνουν τις καιρικές συνθήκες κατά το χρόνο του συμβάντος (άπνοια έως πολύ ελαφρύς ανατολικός άνεμος) γεγονός που διαψεύδει όσους κατέθεσαν ότι δεν βγήκαν για ψάρεμα λόγω κακού καιρού. Επίσης αποτυπώνουν και τις κινήσεις των πολύ λίγων αλιευτικών που κινήθηκαν γύρω από το σημείο, αποκλείοντας την εμπλοκή σκάφους προερχόμενου από τους λιμένες Βάθειας και Αλιβερίου περιορίζοντας δραματικά έτσι τον κύκλο των πιθανών δραστών, στους αλιείς που ελιμενίζονται στο αλιευτικό καταφύγιο της Ερέτριας, εκτός αν κάποιος μπήκε στη σκοτεινή για τις κάμερες περιοχή από μία στενή οπτική λωρίδα μεταξύ Ερέτριας και Ωρωπού και εξήλθε κατά τον ίδιο τρόπο ή πηγαίνοντας προς Ερέτρια.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια δεν έκαναν καμία επεξεργασία και ανάλυση του οπτικού υλικού από τα video και απλά εκτύπωσαν κάποια δυσανάγνωστα λόγω κακής εκτύπωσης καρέ από αυτό.

6. Ζητήσαμε μέσω της εισαγγελίας να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου και «σάρωση» που θα έδειχνε τις θέσεις των ύποπτων κινητών τηλεφώνων κατά τον κρίσιμο χρόνο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Εισαγγελέα Χαλκίδας πράγματι έκανε δεκτό το αίτημα, αξιολογώντας προφανώς με βάση το υπάρχον ανακριτικό υλικό ότι υφίστανται τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφού αυτή είναι sine qua non προϋπόθεση για την έκδοση του σχετικού βουλεύματος.

Συνεπώς προξενεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση και απορία πώς ο ίδιος ή άλλος εισαγγελέας εκδίδει διάταξη που αποφαίνεται ότι δεν υπήρξε εγκληματική ενέργεια κόντρα στην προηγούμενη κρίση του αρμοδίου Δικαστικού Συμβουλίου.

7. Πέραν όμως αυτού, με ευθύνη της προανακριτικής και της προϊσταμένης εισαγγελικής αρχής δεν συγκεκριμενοποιήθηκε ο κύκλος των υπόπτων με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και συνακόλουθα τα υπό έρευνα κινητά, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί το παραπάνω βούλευμα και το αίτημα προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τη google ως γενικό και ασαφές και να παραμείνει τελικά αναπάντητο μέχρι σήμερα.

8. Από τις πρώτες ημέρες είχε διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια του συμβάντος.

Η πραγματογνωμοσύνη αυτή αν και άργησε χωρίς προφανή αιτία πολλούς μήνες να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, παραταύτα ήταν τουλάχιστον πρόχειρη και πλημμελής και δεν ασχολήθηκε με τα ευρήματα και τις συνθήκες, παρά μόνο εξαντλήθηκε στην ανάλυση της τεχνικής κατάστασης του φουσκωτού σκάφους του Βαλυράκη που ήταν έτσι κι αλλιώς πεπαλαιωμένο.

Κατέληξε όμως παραδόξως στην αυθαίρετη εκδοχή του ατυχήματος, με την αβάσιμη υπόθεση ότι το θύμα χτυπήθηκε από την προπέλα του δικού του σκάφους, το οποίο τάχα εκινείτο με μικρή ταχύτητα γύρω από αυτόν χωρίς να παρέχει καμία πειστική εξήγηση σχετικά με την αιτία της πτώσης του στη θάλασσα, λαμβανομένων υπ΄ όψιν των πολύ καλών καιρικών συνθηκών και της εμπειρίας του θύματος.

Αλλά και αυτή η θεωρία είναι αβάσιμη και αντιφατική γιατί όταν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, δηλαδή να «κλειδώσει» το μηχανικό τιμόνι του σκάφους υποχρεώνοντάς το σε στενούς κύκλους, τότε το σκάφος παραμένει κινούμενο κυκλικά στο ίδιο σημείο μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμά του, εκτός αν επικρατεί θαλάσσιο ρεύμα ή κυματισμός, οπότε κινείται μεν κυκλικά γύρω από ένα κέντρο, αλλά ταυτόχρονα μετατοπίζονται οι κύκλοι αυτοί στην κατεύθυνση του θαλάσσιου ρεύματος ή του κυματισμού.

Στην περίπτωση αυτή όμως, μετατοπίζεται στην ίδια κατεύθυνση πλησίον του σκάφους και η σορός δεχόμενη κατά λογική συνεπαγωγή με βάση τις παραδοχές της πραγματογνωμοσύνης πλήθος χτυπημάτων από την προπέλα του σκάφους σε διάφορα σημεία του σώματος και όχι μόνο αυτά στο κεφάλι και στο χέρι που προήλθαν εξ αιτίας μιας αντανακλαστικής κίνησης προστασίας του προσώπου του.

Το συγκεκριμένο σκάφος βεβαίως λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ήταν αντικειμενικά απρόσφορο να επιφέρει πλήγματα είτε στο κεφάλι είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος του θύματος, γεγονός που μπορεί να διαπιστωθεί οποτεδήποτε με την εκτέλεση σχετικού πειράματος με τη χρήση ομοιώματος που θα προσομοιάζει απόλυτα στην πλευστότητα και στο σχήμα του δύτη, που θα φοράει φόρμα κατάδυσης χωρίς ζώνη βαρών.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτό το σενάριο θα έπρεπε να ευρεθούν στο ίδιο περίπου σημείο, τόσο το σκάφος, όσο και η σορός, παρασυρόμενα στην ίδια κατεύθυνση από τα ρεύματα.

Δεν υπήρξε καμιά εξήγηση γιατί το σκάφος βρέθηκε σε διαμετρικά αντίθετο μέρος από τη σορό. Δεν εκτελέστηκε κανένα πείραμα που να αναπαριστά το σενάριο που έκαναν αυθαίρετα δεκτό οι πραγματογνώμονες.

Η εξήγηση όμως για όλα τα ερωτήματα παρέχεται μόνο μέσω της αποδοχής ως αληθούς της κατάθεσης του «ανυπόληπτου» αυτόπτη.

Αυτός είπε ότι μετά το συμβάν είδε το σκάφος του Βαλυράκη να φεύγει ευθεία, χωρίς (κατ΄ εκτίμησή μου) να δει από την απόσταση που ήταν (300μ), αν είχε αναβάτη ή όχι.

Εφόσον ο Βαλυράκης έπεσε στο σημείο της συμπλοκής, ή λίγα μέτρα μετά, αλλά το σκάφος του εν συνεχεία αρχικά έφυγε ευθεία ακυβέρνητο, τότε το τιμόνι του επειδή είναι μηχανικό και όχι υδραυλικό, μετά από κάποιο σημείο είναι δεδομένο ότι θα άρχιζε να στρίβει αρχικά πολύ αργά, αλλά σταδιακά με πρόοδο που θα εξελισσόταν γεωμετρικά, μέχρι να κλειδώσει στο τέρμα του και να αρχίσει να διαγράφει επιτόπιους κλειστούς κύκλους σε σημείο μακριά από το σημείο της πτώσης.

Στο σημείο αυτό προφανώς το συνέλαβε το video του κινητού στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω, ότι τραβήχτηκε από το λόφο «Καστέλι».

Η τελική θέση σκάφους και σορού εξηγούνται απόλυτα από την συνδυαστική αξιολόγηση της μαρτυρικής κατάθεσης του αυτόπτη του οπτικού υλικού και των επικρατούντων θαλασσίων ρευμάτων, τα οποία ήσαν εξ αρχής γνωστά, αφού αυτά εξαρτώνται απόλυτα από τις φάσεις της σελήνης και περιγράφονται αναλυτικά σε πίνακα που είναι αναρτημένος στον Οργανισμό Λιμένων Χαλκίδας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας στον πορθμό του Ευρίπου.

Ακόμη και τώρα αν διεξαχθεί πείραμα με την ίδια φάση της σελήνης και τις ίδιες καιρικές συνθήκες θα επαληθεύσει τα παραπάνω.

Το φεγγάρι δεν κάνει ποτέ λάθος, βγαίνει πάντα στην ώρα του και αρκεί το λίγο του φως για να φωτίσει και τις πιο σκοτεινές πτυχές της τραγικής αυτής υπόθεσης.

9. Πολύ μεταγενέστερα εμφανίστηκε σε μία τηλεοπτική εκπομπή και ένας άλλος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αυτόπτης και εξέθεσε πολλές λεπτομέρειες, ενώ κατέθεσε και τυπικά σε αστυνομική αρχή της Αθήνας.

Η κατάθεσή του αξιολογείται ως εντελώς αντιφατική και αβάσιμη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Δεν λαμβάνω θέση για μια κατάθεση της οποίας το περιεχόμενο γνωρίζω ελλιπώς και μόνο από τις διαρροές στον τύπο, και δεν μπορώ να σχηματίσω ίδια αντίληψη για τον μάρτυρα τον οποίο παντελώς αγνοώ.

Ο δεύτερος ή λέει αλήθεια και πράγματι ήταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος και είδε αυτά που κατέθεσε και αυτούς που κατονόμασε, ή δεν ήταν στο σημείο και κατασκεύασε με τα υλικά που είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί, ένα φανταστικό σενάριο ωθούμενος είτε από ψυχοπαθολογική ανάγκη δημοσιότητας, είτε από οποιοδήποτε άλλο άγνωστο και ερευνητέο κίνητρο.

Είναι απαράδεκτο όμως τόσο λογικά, όσο και δικονομικά, να αξιολογείται από τον Εισαγγελέα η κατάθεσή του ως ψευδής, αλλά την ίδια στιγμή να αξιοποιείται για τον κλονισμό της καταθέσεως του πρώτου αυτόπτη.

Είναι απαράδεκτο να πολτοποιούνται οι δύο διαφορετικές καταθέσεις και να αντιμετωπίζονται ως μία προερχόμενη από ένα πρόσωπο που αντιφάσκει με τον εαυτό του.

10. Εν κατακλείδι:

-Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να τεθεί στο αρχείο χωρίς να οδηγηθεί σε έμπειρο τακτικό ανακριτή και χωρίς την διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας για την αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της αποτρόπαιας αυτής εγκληματικής πράξης.

-Αν παρ΄ ελπίδα μία τέτοια έρευνα αποβεί άκαρπη ως προς την ταυτοποίηση του δράστη, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η θέση της υποθέσεως είναι στο αρχείο αγνώστων δραστών και όχι των αβασίμων μηνύσεων.

-Η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμεί και δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται στη συγκάλυψη και πολύ περισσότερο στην τυχόν καταδίκη κάποιου αθώου στη θέση των πραγματικών ενόχων.

-Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα της Ελληνικής Πολιτείας, το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, η εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη και τη λειτουργία του κράτους δικαίου, διακυβεύονται σοβαρά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν προσεχώς.

-Οι πιθανές αστοχίες θα επιφέρουν βαρύ τραυματισμό και ανεπανόρθωτη βλάβη στα παραπάνω κοινωνικά αγαθά.

-Πλέον τώρα και για την διάσωση της τιμής της Δικαιοσύνης υπάρχει η ανάγκη ενός νέου Σαρτζετάκη.

Οι πολίτες αναρωτιούνται: «Ποιός επιτέλους κυβερνάει αυτή τη χώρα;»

Υ.Γ.

Ζητώ να μου συγχωρεθεί η τυχόν υπέρβαση του αρμόζοντος μέτρου, δεδομένου ότι υπήρξα και νομικός παραστάτης της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη στην αρχή της έρευνας.

Επικαλούμαι ως ελαφρυντικό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι δημοσίου ενδιαφέροντος με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, τόσο λόγω της ιδιότητας του θύματος όσο και λόγω των πιθανών ελατηρίων της ανθρωποκτόνου βουλήσεως των δραστών.

Προέχει λοιπόν η ουσία εν προκειμένω των τύπων, γεγονός που υπήρξε καθοριστικό για τη στάση μου.