Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
13:43:48

Χαλκίδα

Ο Μαρκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

του Κώστα Μαρκόπουλου, χειρουργού αγγείων και θώρακος & πρώην υπουργού και βουλευτή

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει τον πλανήτη αιχμάλωτο μίας επικίνδυνης πανδημίας, αυτής του κορωνοϊού. Ξεκίνησε από την Κίνα όπου και τερμάτισε, αλλά ταλαιπωρεί τον υπόλοιπο κόσμο. Δοκιμάζονται πολιτικές νοοτροπίες και υγειονομικοί σχεδιασμοί.
Στην γειτονιά μας την Ευρώπη τα ζητήματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ως συνήθως οι αντιδράσεις είναι αργές και οι πολιτικές συχνά διασπαστικές. Ο ανταγωνισμός των εταιρειών εμβολίων έχει δυστυχώς κάνει κατάληψη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην Ελλάδα όλα πάνε ακόμα πιο αργά και τολμώ να τονίσω σε λάθος κατεύθυνση. Η ισοπέδωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μετέφερε το βάρος στα Νοσοκομεία και τα αποσυντόνισε. Τα πάντα στηρίζονται ακόμα μια φορά στην ηρωική προσφορά των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, τους οποίους και ευχαριστούμε.
Η κρίση αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη του αγαθού της υγείας αλλά και την απαίτηση για σοβαρές αλλαγές των συστημάτων υγείας στην Ελλάδα, που έχει τους περισσότερους ιατρούς, τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστευσάντων ιατρών και τις χειρότερες επιδόσεις συστήματος στην Ευρώπη με εξαίρεση την Βουλγαρία.