Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
20:38:28

Χαλκίδα

Δεν συγκίνησε το Δημ. Συμβούλιο η κατάσταση στο Νοσοκομείο…

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γρανέτα Τσιβίκα και Βαγγέλης Σταματούκος, σε ανακοίνωσή τους καταλογίζουν ιδεοληψίες και αδιαφορία από τη μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που αρνήθηκε να πάρει θέση στο πλευρό των υγειονομικών και των πολιτών, παρά την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» έχει ως εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε πριν 15 μέρες να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων στην περιοχή και πανελλαδικά.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί υποστελεχωμένο για τις ανάγκες που κάλυπτε πριν την μετεγκατάσταση, πόσο μάλλον σήμερα που έχει επιπλέον κλινικές και περισσότερα κρεβάτια, λειτουργεί ΤΕΠ, κλινική και ΜΕΘ COVID. Μάλιστα τις μέρες εκείνες είχε δοθεί και η απαράδεκτη οδηγία από το υπουργείο να διακομιστούν ασθενείς στην Αθήνα προκειμένου να αυξηθούν οι κλίνες COVID, εξέλιξη που προσωρινά έχει ανασταλεί όμως εντάσσεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και μετατρέπει το σύστημα υγείας σε μιας νόσου. Πολιτική με σοβαρούς κινδύνους και για τους ασθενείς COVID αφού δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο Χαλκίδας η απαραίτητη υποδομή σε εξοπλισμό και υγειονομικούς για τη νοσηλεία επιπλέον ασθενών COVID αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών που αυτή τη στιγμή ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση παρά την κρισιμότητα της κατάστασης. Ακόμα και τώρα όμως η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δε δέχθηκε επί της ουσίας το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης προβάλλοντας δικαιολογίες και επιμένοντας να αφαιρεθούν αιτήματα (όπως η επίταξη του ιδιωτικού τομέα) που ουσιαστικά είναι και η μοναδική λύση που μπορεί να δοθεί τώρα και στη Χαλκίδα, εκτός ασφαλώς από την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου. Η δήμαρχος πριν το απορρίψει φρόντισε να καλύψει την αποκλειστική ευθύνη που έχει η Κυβέρνηση για την κατάσταση σήμερα. Συγκεκριμένα καταψήφισαν η πλειοψηφούσα παράταξη της κ. Βάκα, οι παρατάξεις του κ. Παγώνη, του κ. Καθαροσπόρη και της κας Μιντζιφίρη.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να πάρει θέση στο πλευρό των υγειονομικών, να πάρει θέση υπεράσπισης της υγείας και της ζωής των δημοτών. Όμως ο καθείς εφ ́ω ετάχθη.... Η δημοτική αρχή συνειδητά επιλέγει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και της διαφήμισης του κυβερνητικού έργου. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο «κόκκινο», διασωληνομένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, ασθενείς COVID βρίσκονται σε ράντζα. Εδώ και ένα μήνα από την κλινική COVID του Νοσοκομείου Χαλκίδας δεν μπορεί να γίνει διακομιδή στην Αθήνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Εύβοια παραμένει αυξημένος. ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΘΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΕ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Αυτά είναι τα αιτήματα που δεν ψήφισαν στην ολότητα τους οι συγκεκριμένες παρατάξεις. Μετά από αυτό οι κορώνες για την μάχη των υγειονομικών και οι συνηθισμένες προτροπές για την «ατομική ευθύνη» δεν μπορούν να κρύψουν ότι είναι συνένοχοι για την σημερινή κατάσταση.

Ο λαός της Χαλκίδας μπορεί να έχει εμπιστοσύνη μόνο στην δική του δύναμη, αυτή της οργανωμένης διεκδίκησης, του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του.»