Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
10:18:12

Χαλκίδα

Πνευματικός: «Η δυσκολία να γίνει εφαλτήριο αναβάθμισης»

Για την αύξηση των κλινών Covid στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και τις επαφές που έχει κάνει για το θέμα τις περασμένες ημέρες μίλησε στο «Ράδιο Ιστιαία» (το πρωί της Τετάρτης 10 Μαρτίου) ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και καθηγητής Ιατρικής, Σπύρος Πνευματικός.

Ο Σπ. Πνευματικός, μετά και την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας τη Δευτέρα, όπου συνομίλησε με τη Διοίκηση και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και μετά την επικοινωνία του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είπε πως τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα, το σύστημα υγείας στην Αττική κοντεύει να «φρακάρει» και η κίνηση αυτή στο Νοσοκομείο Χαλκίδας εντάσσεται σε μια προσπάθεια να διοχετευθούν περιστατικά ώστε να ανταπεξέλθει το σύστημα τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Ο ένας είναι η αντίσταση απέναντι σε κάτι που πρέπει να γίνει για το κοινό καλό και ο άλλος, που νομίζω πως είναι και ο καλύτερος, είναι να χρησιμοποιήσουμε το δύσκολο αυτό γεγονός ως εφαλτήριο για να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο. Αυτό προσπάθησα τις μέρες που πέρασαν, σε όλα τα επίπεδα» τόνισε.

«Το νοσοκομείο της Χαλκίδας είναι από τα ωραιότερα νοσοκομειακά κτίρια της χώρας. Είναι άδικο να παραμένει ένα απλό επαρχιακό νοσοκομείο όταν μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει ανταγωνιστικό με τα νοσοκομεία της Αθήνας. Είναι ευκαιρία να ενισχυθεί το νοσοκομείο με προσωπικό και με εξοπλισμό ώστε όταν κάποιος παθαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο σε ένα χωριό της Βόρειας Εύβοιας να μη χρειάζεται να πηγαίνει στη Χαλκίδα και από εκεί σε νοσοκομείο της Αττικής, χάνοντας πολύτιμο χρόνο».

«Είμαστε ένα ενιαίο σύστημα υγείας, που έχει ανάγκη να αποσυμφορηθεί και όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή είπε ενώ μίλησε και για την ανάγκη να ενταχθούν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού.

Σε ερώτηση για την επάρκεια του προσωπικού της Χαλκίδας, ο Σπ. Πνευματικός είπε πως από τη μία, δεν άνοιξαν 30 νέα κρεβάτια αλλά υπήρξε μετατροπή κρεβατιών που ήδη υπήρχαν, επομένως δεν αλλάζουν οι ανάγκες του νοσοκομείου. Από την άλλη, όμως, σίγουρα η αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και σε αυτό το κομμάτι στάθηκε στις επαφές που είχε με το Υπουργείο Υγείας, να ενισχυθεί το νοσοκομείο με έναν αριθμό εξειδικευμένων ατόμων και τόνισε ότι εκεί πρέπει να στραφεί συνολικά η προσπάθεια.

Για την αντιμετώπιση των μη covid περιστατικών και τη δυσκολία μεταφοράς σε άλλο νοσοκομείο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση μετατροπής του νοσοκομείου σε νοσοκομείο αποκλειστικά covid. «Ζούμε σε πόλεμο, καταλαβαίνω το επιχείρημα για τους υπόλοιπους ασθενείς αλλά δεν θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά με τα στοιχεία που συλλέγονται και όπως έχει συμπεριφερθεί ο ιός και σε άλλες χώρες, αυτές οι μέρες είναι οι πιο κρίσιμες, η μόλυνση θα φτάσει σε μια κορύφωση και μετά σε ύφεση τις επόμενες εβδομάδες».

Για τη μη αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου της Χαλκίδας για τα περιστατικά covid, ο Σπ. Πνευματικός είπε πως το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη στο νοσοκομείο αλλά δεν είναι λειτουργικά εφικτό να γίνει αυτή η μεταφορά μέσα στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα. «Ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι απλά, με μία κλινική με 30 κρεβάτια, 3 γιατρούς κα 5 νοσηλευτές, χρειάζεται εργαστήρια, αξονικό» σημείωσε.

Για τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ, ο Σπ. Πνευματικός είπε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πάνω από 1000 κρεβάτια ΜΕΘ και βάσει του πληθυσμού δεν αναλογούν πολλά περισσότερα. Τόνισε πως οι πόροι στον τομέα της υγείας δεν είναι απεριόριστοι και πρέπει να αξιοποιούνται με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή αλλά και με σπουδή. «Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει τιμή, η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Όμως, αν φτιάξουμε 20.000 κρεβάτια ΜΕΘ, όταν τελειώσει η πανδημία θα έχουμε 19.000 κρεβάτια ΜΕΘ κλειδωμένα και δεν θα έχουμε πόρους για σημαντικότερες καθημερινές ανάγκες του συστήματος υγείας» είπε χαρακτηριστικά.