Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
16:31:24

Χαλκίδα

Αντίθετοι στη μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κλινική Covid

Με ανακοινώσεις τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, οι Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκης μαζί με τη Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Μαρίνος και η Τ.Ε. Εύβοιας του ΚΚΕ, η Ν.Ε. Εύβοιας του ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Τάσος Καλαθέρης και ο Σύνδεσμος Φίλων Νοσοκομείου Χαλκίδας, δημοσιοποίησαν την αντίθεσή τους στην ουσιαστική μετατροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μίας νόσου, του ιού covid-19.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:

«Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της πανδημίας. Η μάχη δίνεται σε ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο , το οποίο εφημερεύει καθημερινά, αντιμετωπίζοντας μεγάλο αριθμό περιστατικών από την Εύβοια και μεγάλο τμήμα της Βοιωτίας.
Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει όρια και αντοχές, δουλεύοντας σε συνεχείς βάρδιες, με ένα ή και κανένα ρεπό, χωρίς εφεδρείες και μετρώντας καθημερινά απώλειες....Με αυτό το προσωπικό και με εσωτερικές μετακινήσεις λειτούργησαν ΜΕΘ Covid με 12 κρεβάτια, 2 κλινικές Covid με 64 κρεβάτια και εμβολιαστικό κέντρο.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό...
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση μεθοδεύει την μετατροπή όλου του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο Covid.
Χθες, ημέρα Κυριακή, ζητήθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου η άμεση μεταφορά 30 ασθενών, διαφόρων παθήσεων, από το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, με την προϋπόθεση να έχουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό το τελευταίο 48ωρο. Η μεταφορά ζητείται προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες για να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς με Covid.
H Κυβέρνηση είχε 8 μήνες μπροστά της, από τη μετεγκατάστασή μας στο νέο Νοσοκομείο τον περασμένο Ιούλιο, να σχεδιάσει και να στελεχώσει κατάλληλα το νοσοκομείο ,προκειμένου να θωρακιστεί αποτελεσματικότερα απέναντι στην πανδημία, πράγμα που δεν έκανε.
Επέλεξε να μετατρέψει σταδιακά το νέο Νοσοκομείο αποκλειστικά σε Covid, στερώντας ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες παροχές υγείας από τους συμπολίτες μας.
Επειδή θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή όχι μόνο απαξιώνει το Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, αλλά κυρίως βάζει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας, τόσο αυτών που νοσηλεύονται και που ζητείται επιτακτικά να μετακινηθούν σε νοσοκομεία των Αθηνών, όσο και αυτών που έρχονται εκτάκτως στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν προβλήματα της υγείας τους, καλούμε τους Βουλευτές του Νομού μας, τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια να πάρουν θέση.
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας πρέπει να στηριχτεί και να μην μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας μόνο νόσου.»

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ των βουλευτών Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλη ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ Μίλτου ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ:

«Η Εύβοια βιώνει την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εδώ και πολύ καιρό. Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την τραγωδία περιλαμβάνει την επικίνδυνη Απόφαση του Υπουργείου Υγείας να αυξήσει αιφνίδια, χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς τη παραμικρή πρόβλεψη ενίσχυσης, τις κλίνες covid του Νοσοκομείου Χαλκίδας από 64 σε 94. Τη στιγμή που μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας δεν υπερβαίνουν τις 50.
Για την άμεση εφαρμογή αυτής της απόφασης ζητήθηκε να αδειάσουν κρεβάτια ακόμη και χειρουργημένων ασθενών, με ευθύνη διακομιδής του ΕΚΑΒ σε άλλα Νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά της Αθήνας.
Μάλιστα όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας δόθηκε προφορική εντολή στους γιατρούς να μην δέχονται κανένα έκτακτο περιστατικό, μη covid, που έρχεται στο Νοσοκομείο και να το κατευθύνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών.
Με αυτή την απόφαση στην πραγματικότητα το Νοσοκομείο Χαλκίδας μετατρέπεται σε Νοσοκομείο Covid αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην περίθαλψη των κατοίκων ολόκληρου του νομού, αλλά και των γειτονικών περιοχών.
Παράλληλα οι επιτελείς του Υπουργείου Υγείας θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας βοήθειας, αλλά και την φροντίδα των Covid περιστατικών στο Νοσοκομείο, καθώς δεν προβλέπεται η παραμικρή ενίσχυση με το κατάλληλο προσωπικό στις ήδη ελάχιστες δυνάμεις του Νοσοκομείου.
Η Εύβοια έχει ήδη πληρώσει αρκετά από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Για να μην πληρώσει περισσότερα σε ανθρώπινες ζωές καλούμε το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την ατεκμηρίωτη και πρωτίστως επικίνδυνη απόφαση.
Καλούμε δε την αυτοδιοίκηση, τους υγειονομικούς φορείς και τους άλλους βουλευτές του Νομού να προστατεύσουν το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τους ανθρώπους και πολίτες της Εύβοιας που αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση. Αξίζουν αξιοπρεπή και αποτελεσματική φροντίδα σε ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας.»

ΔΗΛΩΣΗ του βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ

«Η απόφαση αυτή γίνεται πιο οδυνηρή και επικίνδυνη αν ληφθούν υπόψη οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη μετατροπή του σε νοσοκομείο COVID 19, όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις του η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ευβοίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Χαλκίδας.
Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σ' ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει καθημερινά αντιμετωπίζοντας μεγάλο αριθμό περιστατικών από την Εύβοια και μεγάλο τμήμα της Βοιωτίας.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να πάρουν πίσω αυτή την επικίνδυνη απόφαση και να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Εύβοιας έχουν τη δύναμη να παρέμβουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην υγεία και τη ζωή, να δώσουν απάντηση στη νέα κυβερνητική πρόκληση».

ΕΡΩΤΗΣΗ στη ΒΟΥΛΗ από το ΚΙΝΑΛ
(μέσω των βουλευτών Γιώργου Μουλκιώτη και Ανδρέα Πουλά)

«Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων (Ε.Ι.Ν.Ν.) Ευβοίας, με την από 7.3.2021 ανακοίνωση – καταγγελία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση διάλυσης των Χειρουργικών Κλινικών του Νοσοκομείου Χαλκίδας και την μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα, με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, αυξάνεται η δυναμικότητα των κλινών Covid-19 από 64 σε 94, όταν μάλιστα στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας (όπως π.χ. Λαϊκό Νοσοκομείο), οι κλίνες Covid-19 δεν ξεπερνούν τις 50.
Το Γ.Ν. Χαλκίδας, όπως επισημαίνουν οι Γιατροί του, έχει ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό. Εάν το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να το μετατρέψει σε Νοσοκομείο Covid-19, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο ιατρικό δυναμικό για να μπορέσει να το λειτουργήσει, τότε δημιουργείται ένα τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε μεγάλο μέρος της Βοιωτίας καθώς το εν λόγω νοσοκομείο ήταν το μοναδικό που αναλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των χειρουργικών περιστατικών (γενική χειρουργική, ουρολογικά, ορθοπεδικά, μαιευτικά- γυναικολογικά) σε αυτή την ευρύτερη περιοχή.
Επειδή η αύξηση κατά τριάντα κλίνες Covid-19, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, θα δημιουργήσει συνθήκες αφόρητης πίεσης ανεβάζοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο να θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Επειδή η μεταφορά ασθενών από το Γ.Ν. Χαλκίδας σε ιδιωτικές κλινικές της Αττικής συνεπάγεται επιπρόσθετη ηθική και οικονομική ταλαιπωρία των ασθενών και των οικείων τους.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Σχεδιάζει πράγματι το Υπουργείο Υγείας να μετατρέψει το Γ.Ν. Χαλκίδας σε Νοσοκομείο αποκλειστικά Covid-19 περιστατικών, όπως καταγγέλλεται από τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς της Εύβοιας; Αν ισχύσει, υπάρχει επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών ενώ οι ειδικοί γιατροί (πνευμονολόγοι, παθολόγοι και εντατικολόγοι) είναι ελάχιστοι;
Πως θα αποφευχθούν τόσο ο αποδεκατισμός των μη Covid κλινικών ενός σύγχρονου, εξοπλισμένου Νοσοκομείου, όπως είναι το Γ.Ν. Χαλκίδας – το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο την Εύβοια αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Βοιωτίας – όσο και οι επακόλουθοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών, την ζωή των ασθενών και την οικονομική επιβάρυνσή τους;»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ν.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Να μην μετατραπεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε Νοσοκομείο μιας νόσου
Η Εύβοια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερα προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας τόσο στο υγειονομικό, όσο βέβαια και στο οικονομικό πεδίο. Το παρατεταμένο lockdown της περιοχής, αλλά και ο ακρωτηριασμός στην τακτική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ανεπάρκειας.
Με αφορμή την τελευταία εντολή του Υπουργείου Υγείας για την «εξοικονόμηση» τριάντα ακόμη κρεβατιών στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για ασθενείς με κορωνοϊό επικρατεί τις τελευταίες ώρες έντονη ανησυχία στις τάξεις των υγειονομικών του Νοσοκομείου και διογκούμενο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της Εύβοιας
Στην πραγματικότητα α) με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να διατεθούν 30 ακόμη κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών covid, β) με την περαιτέρω συρρίκνωση των άλλων κλινικών του Νοσοκομείου και γ) την παράλληλη διακομιδή ασθενών με άλλα νοσήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας, βρισκόμαστε ένα βήμα από την αναστολή στη τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας
Η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου (Covid) θα διοχετεύσει όλα τα υπόλοιπα περιστατικά σε Νοσοκομεία εκτός Νομού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του ΕΚΑΒ και βέβαια για την ασφάλεια των ίδιων των ασθενών.
Η Εύβοια κινδυνεύει να αποτελέσει τη ζωντανή επιβεβαίωση της αρνητικής εξέλιξης στους υγειονομικούς δείκτες που αποτυπώνουν σημαντική αύξηση της υπόλοιπης νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα (σε μη Covid περιστατικά).
Εδώ και μήνες έχουμε επισημάνει, όπως και η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας του νομού, την ανάγκη αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου για τη νοσηλεία covid περιστατικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τακτική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Παρέμβαση που προϋποθέτει ουσιαστική ενίσχυση σε ιατρικό και άλλο προσωπικό.»
Τώρα που οι ανάγκες διογκώνονται εξαιτίας της αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, ώστε η πόλη, ο νομός να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Για να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς, να μην βιώνουν την ανασφάλεια οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι, να μην επωμίζονται μια άδικη ευθύνη οι υγειονομικοί και να προστατευθεί η αξιοπρέπεια όλων μας.
Η συστράτευση όλων των δυνάμεων της περιοχής δεν μπορεί παρά να είναι δεδομένη. Η πρόσβαση στην φροντίδα υγείας είναι υπόθεση ισότητας, αξιοπρέπειας, Δημοκρατίας.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Τ.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ του ΚΚΕ

«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για αύξηση των κλινών COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, είναι καθρέφτης της πολιτικής που τζογάρει την υγεία του λαού για τα κέρδη. Οι καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Ευβοίας και του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν Χαλκίδας είναι αποκαλυπτικές. Η κυβέρνηση μετατρέπει σταδιακά το Νοσοκομείο σε μιας νόσου (σχέδιο υπάρχει και για δημιουργία κλινών COVID στα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης) χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και επαρκές προσωπικό για την νοσηλεία των ασθενών. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια «παράλληλη πανδημία» ασθενών με σοβαρές ασθένειες. Και την ίδια ώρα, βάζει τους ιδιώτες ακόμα πιο χοντρά στο τζογάρισμα μιας ζωτικής ανάγκης του λαού, όπως είναι η προστασία της υγείας του.
Αντί να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς καμιά αποζημίωση, για να προστεθούν άκρως απαραίτητες υποδομές και προσωπικό στη μάχη και να σωθούν ζωές από την πανδημία, προσθέτει πελατεία στους μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής Υγείας. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να τους μπουκώσει με «ζεστό» χρήμα από την τσέπη του λαού, αξιοποιώντας και τις προηγούμενες προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ «να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία».
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού!
Μόνος δρόμος να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής μας!
- Να παρθεί πίσω η επικίνδυνη απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.
- Να μην μετατραπεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας και οι υπόλοιπες δομές υγείας της Εύβοιας σε μιας νόσου.
- Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα χωρίς καμιά αποζημίωση, για να προστεθούν άκρως απαραίτητες υποδομές και προσωπικό στη μάχη και να σωθούν ζωές από την πανδημία.
- Εδώ και τώρα γενναία ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και όλων των δομών υγείας της Εύβοιας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Αξιοποίηση του Παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας και όποιου άλλου κτιρίου πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την νοσηλεία ασθενών. Πλήρη στελέχωση του σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό με νέες προσλήψεις και χωρίς να αποδυναμώνονται οι υπόλοιπες κλινικές και δομές υγείας. Επάνδρωσή του με όλα τα απαραίτητα τμήματα και ειδικότητες.»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ:

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χαλκίδας όσο και στους πολίτες της Εύβοιας, η κυβερνητική επιλογή μετατροπής όλου σε νοσοκομείο Covid.
Η πιθανή μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου, θα διοχετεύσει όλα τα υπόλοιπα περιστατικά σε Νοσοκομεία εκτός Νομού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.
Η Εύβοια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερα προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας τόσο στο υγειονομικό, όσο βέβαια και στο οικονομικό πεδίο. Το παρατεταμένο lock down της περιοχής, αλλά και ο ακρωτηριασμός στην τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ανεπάρκειας.
H Κυβέρνηση είχε 8 μήνες μπροστά της, από την έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, να σχεδιάσει και να στελεχώσει κατάλληλα το νοσοκομείο, προκειμένου να θωρακιστεί αποτελεσματικότερα απέναντι στην πανδημία, πράγμα που δεν έκανε, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η Εύβοια κινδυνεύει να αποτελέσει τη ζωντανή επιβεβαίωση της αρνητικής εξέλιξης στους υγειονομικούς δείκτες, που αποτυπώνουν σημαντική αύξηση της υπόλοιπης νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα (σε μη Covid περιστατικά).
Εδώ και μήνες έχει επισημανθεί, από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας του νομού, η ανάγκη αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου, για τη νοσηλεία covid περιστατικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με τη βασική προϋπόθεση να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση σε ιατρικό και άλλο προσωπικό.
Με βάση τον απεριόριστο σεβασμό και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη σε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, για τις άοκνες προσπάθειές τους και επειδή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας καλούν τους Βουλευτές του Νομού μας, τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια να πάρουν θέση, επειδή, θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση αποδυναμώνει το Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας, τόσο αυτών που νοσηλεύονται και που ζητείται επιτακτικά να μετακινηθούν σε νοσοκομεία των Αθηνών, όσο και αυτών που θα χρειαστεί εκτάκτως να επισκεφθούν το νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν προβλήματα της υγείας τους, επειδή, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί έντονα την τοπική μας, επειδή υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ταυτόχρονα τεράστια αγωνία, επειδή η περιφερειακή αρχή οφείλει να πάρει θέση, όπως και το σύνολο των περιφερειακών παρατάξεων, ζητάμε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα και προ ημερήσιας διάταξης στην ερχόμενη 10η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΛΑΘΕΡΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

«Το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, είναι γνωστό ότι λειτούργησε άρον-άρον χωρίς την απαραίτητη στελέχωση, για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης.
Εδώ και δύο μήνες η Χαλκίδα και όλη η Εύβοια βασανίζεται από τον Covid και έχει μπει σε βαθύ κόκκινο, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο βρίσκονται σε απόγνωση με τον τρόπο λειτουργίας του και όμως δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια στελέχωσης έστω και μερικής.
Παρ' όλα αυτά, η Κυβέρνηση, επειδή σφίξανε τα γάλατα στην Αττική, αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, να μετατρέψει κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε κλίνε για ασθενείς από την Αττική.
Σύμφωνα, μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, ασθενείς του Νοσοκομείου σε βαρείες μετεγχειρητικές καταστάσεις, νεφροκαθάρσεις, μεταφέρονται στην Αθήνα ώστε οι αντίστοιχες κλίνες στην ΜΕΘ Χαλκίδας να αδειάσουν και να μετατραπούν σε κλίνες Covid.
Από χθες, έχουν ξεσηκωθεί οι πάντες.
Έχουν δημοσιεύσει σκληρές αντιδράσεις, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, ο Σύλλογος φίλων του Νοσοκομείου και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι μόνο αυτοί είναι ευάσθητοι από τους εξη του νομού, ζητώντας την άμεση κατάργηση της απόφασης και την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επειδή θεωρώ ότι η ΕΠΖ δεν υπάρχει μόνο για να εγκρίνει την κοπή ενός πεύκου ή την χορήγηση θέσης στάθμευσης της λιμουζίνας ενός δήθεν ΑμεΑ -καθεστώς που δεν αγγίζουμε δυο χρόνια τώρα- και επειδή θεωρώ ότι ο τρόπος λειτουργίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι εκτων ουκ άνευ, τεράστιο ζήτημα που άπτεται άμεσα των θεμάτων που αφορούν την ΕΠΖ ζητώ την άμεση σύγκλιση δια ζώσης της ΕΠΖ προς λήψη απόφασης εισήγησης προς το ΔΣ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης.»

ΣΧΟΛΙΟ – ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

«Πληροφορηθήκαμε ότι το υπουργείο, προκειμένου να αυξήσει σε ενενήντα, τις εξήντα κλίνες covid-19 του Νοσοκομείου Χαλκίδας αποφάσισε την μεταγωγή τριάντα ασθενών σε ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας. Η αύξηση των κλινών κατά 30 αποφασίσθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες ασθενών από την Αττική.
Το νοσοκομείο με τις ήδη διατεθείσες εξήντα κλίνες covid-19 έχει φθάσει στα όρια του με τους γιατρούς να δηλώνουν εγγράφως τους προς τον Διοικητή την αδυναμία να πραγματο-ποιήσουν τις διακομιδές. Η ανάπτυξη αυτών των επιπρόσθετων κλινών θα αποδιοργάνωνε περαιτέρω την λειτουργία των χειρουργικών Κλινικών τού Νοσοκομείου Χαλκίδας απο τις οποίες θα αφαιρεθούν, και οι συνέπειες για τους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής, θα ήταν οδυνηρές.
Επιπλέον η ανάπτυξη αυτών των κλινών θα απαιτούσε επιπρόσθετο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει.
Το Νοσοκομείο μας με υπεράνθρωπες προσπάθειες του υφιστάμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να λειτουργήσει κατά μέγιστο 60 κλίνες για covid-19 ασθενείς.
Η αύξηση κατά τριάντα κλίνες covid-19 σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του Νοσοκομείου θα δημιουργήσει συνθήκες αφόρητης πίεσης ανεβάζοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο να θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη κατανοώντας το τι διακυβεύεται γνωρίζοντας επί πλέον ότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας εξυπηρετεί πέρα από τις ανάγκες της Εύβοιας και την Βοιωτία και πέραν αυτής, που αν μετατραπεί σε covid δεν θα μπορεί να τις καλύψει.
Κάνουμε έκκληση προς όλους τους βουλευτές, τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους φορείς, να ασκήσουν την επιρροή τους πριν είναι πολύ αργά.»